Kirjoittaja Aihe: Lehdistössä  (Luettu 3756 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa J-M

 • Eksoplaneetta
 • ***
 • Viestejä: 239
  • Jari-Matin kotisivut
Lehdistössä
« : 16-10-2006, 07:38:34 »
Televisiollekin on oma aihe, joten pistetäänpä lehdistöllekin...

Aamulehden Valo-liittessä perjantaina 13.10.2006 oli juttu joka käsitteli viittä ihmistä, joilla on erilainen suhde pimeään. Siinä eräs alan harrastaja otti esille esim. Kaupin valosaasteongelmat. Sillä oli näkyvyyttä kokonaisen aukeaman verran, kuin muilla oli noin puolen palstan verran.

Jari-Matti Auttila
Elämä on kuin golfpallo - ensin saa paljon iskuja ja sitten päätyy kuoppaan.

Poissa Juha-Matti Penttilä

 • Eksoplaneetta
 • ***
 • Viestejä: 402
  • Tähtikuvia
Vs: Lehdistössä
« Vastaus #1 : 16-10-2006, 17:52:59 »
Omista arkistojen kätköistä löytyi Kari Kapasesta ja hänen Twin Scope kaukoputkea koskeva lehtiartikkeli. Artikkelin otsikot ovat: "Tämä laite toimii seitsemällä moottorilla" sekä "Reumainvalidi rakensi huippukaukoputken". Lehtileike taitaa olla yli 10 vuotta vanha ja julkaistu SEURA lehdessä. Vähän on vuosien saatossa rypistynyt mutta on vielä hyvin luettavissa. Eikös tämä putki tule Lakeuden Ursan pienempään torniin joskus myöhemmin?

Voinko laittaa skannatun lehtiartikkelin tänne nettiin, että tekin voisitte lukea sen? Ajattelin vain jos se rikkoo jotain tekijänoikeuslakia.
EQ3 SkyScan jalusta, modattu Canon 550D, SkyLux 70/700
Sky-Watcher Evostar 80ED DS-Pro
Atik 314e mono ccd-kamera
https://www.instagram.com/astro_juhis84/

Poissa Jarmo_M

 • Meteoroidi
 • *
 • Viestejä: 5
Vs: Lehdistössä
« Vastaus #2 : 16-10-2006, 18:56:29 »
Hmm, joudut pyytämään luvan lehdeltä että voit sen skannata nettiin katsottavaksi, jos tarkkoja ollaan.

Poissa MarkoM

 • Alkuräjähdys
 • Rinnakkaisuniversumi
 • ******
 • Viestejä: 1830
  • Tähtikuvaus.info
Vs: Lehdistössä
« Vastaus #3 : 17-10-2006, 00:26:28 »
Ensinnäkin; lehtiartikkeleiden tai kolmannen osapuolen kuvien julkaisu foorumilla ilman lupaa rikkoo tekijänoikeuslakia ja sellaiset viestit poistetaan tavattaessa foorumin sääntöjen mukaisesti.

Mitä sitten tulee siihen "huippukaukoputkeen" niin se on ehkä artikkelin julkaisun aikoihin voinut sitä vielä ollakin. Selvää kuitenkin on, että aika on ajanut siitä jo ohi erityisesti
mekaanisessa mielessä (putkihan on alunperin suunniteltu filmikuvausta varten eikä täytä nykyisiä digitaaliajan vaatimuksia).

Jos putki olisi heti hankittaessa pistetty jonnekin pystyyn ja käyttöön, tilanne ehkä voisi olla toinen, koska sitä olisi silloin vääjäämättä myös kunnostettu ja paranneltu ajan vaatimusten mukaan. Nyt sitä on lähinnä rahdattu säilytyspaikasta toiseen, minkä vuoksi mekaniikka ja osin optiikkakin on kärsinyt. Ainoastaan pääpeili ja linssiputken objektiivi ovat suunnilleen siinä kunnossa, että niille ei ole pakko tehdä mitään (ellei nyt sitten monikalvopinnoitusta oteta huomioon).

Hommaa vaikeuttaa, että putken omistaa Seinäjoen kaupunki - Lakeuden Ursalla on siihen ainoastaan hallintaoikeus. Näin ollen kaikkiin huoltotoimenpiteisiin on anottava omistajan lupaa. Toisaalta omistajan velvollisuus olisi kustantaa tehtävät huoltotoimenpiteet (mitä kyllä suuresti epäilen).

Järkevin teko olisi lunastaa omistusoikeus nimellisellä pikkusummalla ja myydä koko p... putki osaavalle harrastajalle (kiinnostuneita todennäköisesti riittäisi), ja käyttää saadut rahat kuvauskalustoon (tai vaikka osarahoituksena 40-tuumaiselle RC:lle).

Kylmä totuus kuitenkin on se, että ellei Lakeuden Ursa olisi vuosi sitten saanut Wihurin rahastolta apurahaa Meaden hankintaa, yhdistys ei pystyisi tekemään minkäänlaisia havaintoja tai pitämään tähtinäytöksiä ainakaan pariin vuoteen.

Parilla vanhemman polven jäsenellä on ollut sellainen harhakuvitelma, että riittää kuin "koinsyömä" optiikka ja moottorit pistetään kiinni ja putki on sen jälkeen havaintovalmis, mutta ei se nyt ihan niin yksinkertainen asia ole. Vaaditaan paljon työtä ja ennen kaikkea rahaa ennen kuin twinscope on havaintokunnossa - ja siltikin pitää miettiä, että kannattaako samaa kyytiä kasvattaa peilin kokoa. Hyppäys 35 senttisestä 40 senttiseen kun ei ole oikein järkevä.
Marko Myllyniemi
"Koskenkorvan kivennäisvesi on valmistettu kirkkaasta, vähänatriumisesta lähdevedestä, siksi sen maku on niin päähännousevan raikas. Maista Koskenkorvan kivennäisvettä. Tulet hyvälle tuulelle!"
Tähtikuvaus.info
Kuvagalleria
Lakeuden Ursa ry