Tulipallo 2008,11,13 kello 7.40 SA

Aloittaja Esko Lyytinen, 13.11.2008, 17:40:18

« edellinen - seuraava »

Esko Lyytinen


Tänään aamuhämärissä noin kello 7.40 SA näkyi tulipallo, josta on saatu Ursaan yhdeksän havaintoa. Havaintoja on tullut Orimattilasta Ivaloon ja Inariin saakka.
Helsingissä aurinko oli tuolloin vain noin 4 astetta horisontin alapuolella ja suuri osa maatamme pilvien peitossa. Useimmat havainnot on tehty puolipilvilsessä tai melkien pilvisessä säässä joku jopa sateisessa.

Havaintojen perusteeella alkoi hahmottua lentorata loivaan luoteen puolelta tulleesta tulipallosta. Yhteensopivuus (Pohjoisten) Tauridien radiantin suuntaan on sen verran hyvä että kyseessä lienee sellainen.  Sen mukaisesti tuli suunnasta 297, jyrkkkudellä noin 15 astetta ja nopeus Tauridina olisi noin 28km/s.

Yhtenä referenssipisteenä määritelllyltä reitiltä annan 34.1 E; 64.1 N, jossa oli melko korkealla ja ilmeisesti aika lailla lennon alussa.
(Tarkkaa alkupistettä en epämääräisistä havainnoista (kuten yleensä visuaalihavainnot tahtovat olla) yrittänyt määritellä.)
Melkein kaikissa havainnoissa hävisi esteen taakse. joten sammumiskorkeutta ei voi yrittääkään arvioida, mutta ei meillä nähdyllä alueella matalallakaan lentänyt.
Räjähdystä eikä edes hajoamista raportoitu (ilmeisesti huomattavan loivasta tulosta johtuen), joskin sellaiset olivat mahdollisia myöhemmin lennossa.

Kun tällaisissa olosuhteissa noin 500 jopa 600 kilometrin päästä on huomattu (illman räjähdysvälähdystä) niin on ollut varsin huomattava tulipallo.
Voisi olla potentiaalisesti ihanteellinen Tauridimeteoriitin pudottajaehdokas, joskaan ei ihanteellinen putoamispaikka-arvion kannalta. Ja kun kauaksi Venäjälle meni niin etsintä ei tule ainakaan meidän huoleksi tai iloksi. Räjähtäessään olisi kenties tämämkin noussut kirkkaudeltaan supertulipalloluokkaan, arvelen.

Esko