IC 434 Hevosenpääsumu

Aloittaja Timo Kantola, 10.10.2006, 19:34:14

« edellinen - seuraava »

laari

Tulikohan taaskaan oikeaan paikkaan  :huh:

Yritin siis orionin seutua kuvata vähä laajempana (ts. 50mm).
Valosaaste kuitenkin pilasi laajemman näkymän (jälkikäsittely meni mahdottomaksi taustataivaan valoisuuserojen johdosta), joten kroppasin lopputuloksesta osan, jossa mielestäni vähän tuota hevosenpäätäkin näkyy?
Tuo on siis 100% kokoinen kroppi DSS:n kuvasta, hieman vielä photoshopilla säädettynä.


valotukset: 6s ja 10s pätkät, iso 1600, f2.8. yhteensä ~23 minuuttia. Perus kamerajalustalla pyöräretkellä. Kuvia otin niin kauan kunnes tuli liian kylmä :)

Aloittelijan näkökulmasta tuo valosaaste on kyllä yksi suurimmista piruista; auttaisko näihin kuinka jokin valosaastesuodin?. Laajempi yleiskuva olosuhteista:
http://dl.dropbox.com/u/3986913/tahti/valosaaste1.jpg
Juha Peräsaari

Astrobin

Ioptron Cube-A
Nikon D5300

Jupiter 37A 135mm f3.5
Nikkor AF-S DX 18-105mm f/3.5-5.6G VR
Nikkor AF-P DX 70-300mm f/4.5-6.3G ED VR
iOptron 1200mm / 90mm MC

Nurinniska Observatory

Näkyyhän se heppa siellä aivan selvästi ja Liekkisumu vielä selvemmin. Kaikkea sitä saakin ilman seurantaa kuvattua, ajat ovat tosiaan muuttuneet!
Muistan joskus kun itse aloittelin tähtikuvausta filmivehkeillä joskus 90-luvun puolivälissä. Palelin itse tehdyn käsiseurantavehkeen kanssa pakkasessa hevosta kuvaillen, ja tunne oli melkoinen kun filmin tultua kehityksestä heppa tosiaan näkyi punaista sumua vasten, vähän kuin tuossa sinun kuvassasi.
Täytyy kyllä todeta että tekniikan kehittyminen on hieno asia, en ikävöi yhtään filmikameroita (enkä varsinkaan käsiseurantaa)  :cheesy:
Tero Hirvikoski, pääobservaattori
Nurinniskan observatorio
Verttuu, Kankaanpää
http://www.astrobin.com/users/Nurinniska/

Murtsi

Tuli kuvattua hevosenpääsumua kun piti testailla Astronomikin 12 nm Ha eos clip filtteriä. Hyvin tuntuu suodin toimivan, kuva on kuvattu kasvavan kuun aikana tällä viikolla (13-17.2.2011). Kapeakaista kuvien käsittely on jonkun verran hakusessa mutta jotakin sain kuitenkin esille. Tällä kertaa kuvasin Scopos putkella ja näin ollen aiheesta on nyt hieman totuttua laajempi näkökanta. Scopoksen perässä oli WO:n lyhentäjä joka muutti 400 millin polttovälin 320 milliin. Näin lyhyellä polttovälillä JS jalusta seurasi kohdetta viiden minuutin osavalotuksilla ongelmitta. Kamerana modattu CANON EOS 350D. Kohde näkyy kuvauspaikalle heti alkuillasta kun tulee pimeä ja painuu puiden taakse jo 8 aikaan joten kuvaukset eivät juurikaan häirinneet normaaleja yöunia, mitä nyt käsittelyssä tahtoi tuota aikaa kulua. Joka tapauksessa testin perusteella suotimelle saattaa löytyä jatkossa jotakin käyttöä. Kokonaisvalotus on 72x5 minuuttia eli 360 minuuttia.


Timpe

Toimii hyvin näin laajana versionakin :smiley:
- Timo Inkinen

naavis

#139
Testailin saamaani Ha-suodinta eilen Rosette-sumun lisäksi hevosenpääsumuun. Värejä en jaksanut samalla kertaa kuvailla, mutta väritin ha-kuvan jälkeenpäin.



Modattu Canon EOS 450D, Astronomik Ha 12nm, 200/2.8L + 1.4x-telejatke. Valoa on kuvassa 15x120s.

mickut

Draconidien ja laitteistokalibrointiajojen jälkeen aamun jo sarastaessa oli hyvä tutkailla mahtuuko Hevosenpää ja liekkisumu kennolle vaaka-asennossa mitenkään järkevästi käytettävissä olevalla kuvakentällä, 3x 20min Ha tuotti ihan kohtuullisen tuloksen:


Isompi kuva

-Antti

J-P

Antilla pukkaa aina vaan parempaa aineistoa! Dramaattinen kuva ja loistava sommittelu.

DarkSide

On kyllä hyvin tarttunut heppaa kennolle Antilla. Erikoista vain kohteen kuvaaminen näin syksystä vaan ei kai sillä
ole mitään väliä kun kuva näyttää noin hyvältä.

Make

Hieno hevoskuva Antilla! Minä kuvasin myös sattumalta tätä kohdetta samanlaisella ajatuksella: mitenkäs se mahtuu nyt tämän putken kautta kennolle? En viitsinyt käydä kääntämässä kameraa, joten päätin jättää sen normaaliasentoonsa. Valoja kertyi 7x20min Ha-suotimen läpi klo 4:06 - 6:41 eli viimeinen ruutu tuli jo aika lailla aamun sarastaessa (aurinko oli juuri ja juuri 6 astetta horisontin alapuolella). Kohinaa on sen takia vielä aika paljon jäljellä. Tässä yleiskuva:



100% croppi itse hevosen kohdalta on yllättävän ykstyiskohtainen siihen nähden, että putkeni polttoväli on vain 571mm. Tässä se kohinakin tulee paremmin näkyviin, vaikka tukahdutin sitä hieman NoiseNinjalla.

Markku Kellomäki
Make's Space Station-blogi

Murtsi

On kyllä hienoja kuvia molemmilla, kuvausajankohta vain on hieman outo mutta annetaan anteeksi kun on onnistuttu noin hyvin  :cheesy:

einari

___
Tapio

mickut

Melko samankaltaiset kuva-alatkin näköjään käytössä, minulla on polttoväliä käytössä 636mm. Oma hevosenpääni ei vielä kestä minkäänlaista lähempää tarkastelua, sen verran rumaa jälkeä jostain syystä seurannasta tulee ulos nyt. Seurannan RMS pyörii 0.8" ja 1.5" välillä, pitänee puhdistaa jalustan matopyörä vielä ennen talven kirkkaita. Yritin PE-käyrää nauhoittaa eräänä alkuiltana ja välillä tuli nopeita useiden kaarisekuntien heilahduksia, jotka heilauttivat deklinaatiotakin eikä EQModin pecprep osannut tulkita datasta minkäänlaista jaksollisuutta.

-Antti

Timpe

Tasokas "lämminveri-hevoskuva"  Makelta ja hyvin ovat systeemit pelanneet, kun nuo kennon mikrolinssien aiheuttamat diffratiopiikit näkyvät noin hyvin  :cool:
Itselläni kenno ei koskaan ole täysin samassa asennossa, kun puran kameraa/putkea pois kuvauksen lopuksi. (Teettää paljon ylimääräistä työtä näissä monen yön projekteissa.) Hyvä kuva-alan rajaus molemmilla kuvaajilla!
- Timo Inkinen

Murtsi

#148
Tunnelmapala aamuyöltä 22.10.2011. Kuvassa valotusta 74 minuuttia Neodymium suotimen läpi.



Kuvausvälineet Orion Optics SPX 200, modattu CANON EOS 350D, JS jalusta.

Edit: Kuva muutettu linkiksi isompaan kuvaan Timpen ohjeiden mukaan, näköjään se onnistuu noinkin ja tulen jatkossakin toimimaan tällä tavalla.

tähti_ville

Heippa,

Hienoja otoksia olette hepasta saaneet, mutta palataas taas maanpinnalle.  Koe kuva otettu cel 9,25 /red 6,3 canon 1000D/mod valoitusta 2h55min 5-10min pätkissä ja suoraan DSS:ltä muutettu jpgee muotoon ja pienennetty tänne sopivaksi.  Kysyisin kuuluuko tuo oikeassa yläkulmassa olevat tynnyrin kaaret sumun joukkoon vai johtuneeko heijastuksesta.

terveisin Antti Auvinen