Kääpiönova Uw Tri purkautumassa

Aloittaja Mika Luostarinen, 28.10.2008, 23:34:40

« edellinen - seuraava »

Timo Kantola

#15
Kokeilimpa huvikseni kuvata kohdetta.
20cmF5 + modattu 350D + Baader IRCut (kun ei ollut kirkasta ikkunaa, olis ehkä pitänyt kuvata ilman tuota IRcuttia)
120sek valotuksella kohde näkyi ok, kuvasta arvioin kirkkaudeksi hieman kirkkaamaksi kuin AAVSOn vertailukartan +15.6mag tähden,  eli oletan sen kirkkaudeksi 15.5mag 3.11 2008  klo22:46:16 ( suomen aikaa) .
Pitää ehkä joskus yrittää tuota kuvien kalibrointia - otin flatit ja darkit - kelikin oli niin.. pilvilauttoja täynnä, sain noin 20min kuvattua ..
Vaan on se vaikeeta!

EDIT: koitin kuvasta Iksen apertuurifotometrilla mittailla ko. kirkkautta, sain sillä kohteen 0.17mag himmeämmäksi kuin tuo 15.6mag tähti.. siis pienellä varauksella




850kt PNG kuvana: (imageshak hosti - tulee spämmejä ja popuppeja !!!)
http://img384.imageshack.us/my.php?image=mg2516koe2nk7.png
Timo Kantola

PetriKe

Kuvasin myös kohdetta alkuillasta, kunnes tajusin sen olevan jo aika himmeä ja vaativan 'pitkiä' valotusaikoja tullakseen kunnolla näkyviin. Mittasin MaximDL:llä kohteelle kalibroimattomasta kuvasta kirkkaudeksi 15.50 mag.
Selkeitä kelejä,

Petri Kehusmaa

Timo Kantola

#17
5.11  2008 Kokeilin fotometriaa modatulla Canonilla - tämä on siis ensi yrittämä, joten älkää naurako  >:D
Vaikeuksia oli monenlaisia siksi tulokset vähän venähti:
             en ole koskaan ennen:
- kalibroinut kuvia
- ottanut flätti kuvia
- käyttänyt IRIS ohjelmaa
- käyttänyt EXSELiä, saati piirtänyt sillä käppyrää..(eikä ole Helppiä, eikä manuaalia)

Monien epäonnistumisten väliin mahtui muutama onnistuminen, nyt on käppyrä - sekin... virheellinen, mutta en nyt sitä jaksa ( osaa) korjata!

Mitattavat kuvat 22kpl - joista 21 käytin mittauksiin - otin 5.11 2008 klo 18:02 - 19:31 välisenä aikana jonka jälkeen pilvet saapui. Kuvat on otettu selkeän aikana, tosin alku oli Nauttinen hämärän aikaa.  Kuvausten välillä aloin epäilemään osuiko kohde ollenkaan kuvakenttään, ja kävin tarkistelemassa asiaa..osui lähelle yläreunaa mutta mitattavissa.  Kuvasin modatulla 350Dllä 2min valotuksilla400ASAlla 20cmF5 putken läpi pölysuojana kameran kennon edessä oli Baaderin IRcut.

Yksi alkuperäisistä mittauskuvista - kalibroitu ja histogrammia "vähän"venytetty - osasuurennos.


AAVSOn etsintä kartta, jossa merkityt tähdet 138,150,130,145,156 ja 148 sekä kohde UWTri - nämä mittasin IRIKsellä aperture photometry työkalulla.
http://www.astrosurf.com/buil/iris/tutorial15/doc38_us.htm
Mittaus antaa mittatuloksena intesiteetin ADU arvon jonka avulla IRIS laskee vastaavan magnitudin, kunhan sille syöttää "mag vakion" - vakio on haarukoitava kuvasta. Haarukoin tuon mag. vakion siten että kuvasta mitattujen tähtien kirkkaus vastasi AAVSOn etsintäkartan kirkkauksia mahdollisimman hyvin - tätä ei voine pitää kovin tieteellisenä menetelmänä? .  Samaa vakioarvoa (joka oli tässä tapauksessa 23.43) käytin tietysti joka mittauksessa.



Käppyrät jonka sain mitattua näistä 7 tähdestä.
HUOM!  mittausväli ei oikeasti ole tasainen - niin kuin tuo kuva antaa ymmärtää - en osannut exselillä x-akselia mitoittaa mittausajankohdan mukaan , vaan tasajaolla tulee... Mittasin 7 tähteä siksi että näkee helpommin mittaustarkkuuden kun on enemmän verrokeita, ja viellä eri kirkkauksilla - mielestäni näyttää aika hyvältä tuohon +14.5mag asti, sitten rupeaa jo kohina vetämään verrokkien linjaa erisuuntiin, ei pahasti mutta kuitenkin. UWTri pomppii omassa luokassaan - johtuuko kohinasta vai onko todellista ei kyllä näistä selviä.

Kovasti venytetystä mittauskuvastakin näkee että aika äärirajoilla yli +14.5mag tähdet on (erottuu heikosti) Hyppäys mittauksen 12 kohdalla johtuu siitä että valotusta kuvalla oli tuossa vain 79sek (oma töppi) kun muilla se on 120sek.

Mielestäni tollasella järkkärillä pääsee ihan kivaan tarkkuuteen.. pitää tosin nähdä vaivaa ,varsinkin jos tiedoissa ja taidoissa ei ole kuin aukkoja!



EDIT:
Tuossa on viellä liitteenä mittaukset
Timo Kantola