Kuvien anomaliat

Aloittaja jaava, 21.10.2008, 19:56:41

« edellinen - seuraava »

jaava

Eritoten Wide field-kuvissa (isohko kenno + nopea putki) näkyy ilmakehästä (taipumat virtauksista, paksuudesta) ja linsseistä/peileistä johtuvat tähtien/objektien etäisyyksien vääristymät. 

Pinotessahan kuvaa oiotaan hieman siirtelemällä sitä (translaatio) ja joskus myös sallimalla kuvan kierto (rotaatio). Tämä ei kuitenkaan tähtää varsinaisesti kuva-alan linearisointiin vaan sijoittamaan, jollain algoritmilla (least square etc.) optimoiden, kuvan objekteja päällekkäin.

Onko mitään järkeä, tai onko käytössä, ohjelmia jotka käsittelee kuvaa kuin kumikalvoa, jota voi venytellä eri suuntiin.

Koska meillä on tähtikartoissa tietoa aika monesta taivaan kohteesta hyvällä tarkkuudella, niin voisihan tuolle kumikalvolle ensin piirtää valittujen tähtien paikoille pisteet, sen jälkeen napata nuppineulalla kiinni kustakin pisteestä ja venyttää kalvo sille kohtaa jossa tähti näkyy otetussa kuvassa. Kun tällaisia pisteitä on 100 - 1000 kappaletta, on koordinaatisto jo melko kattava ja kuvaa nuppineulojen ulkopuolellakin vääristymää jollain tarkkuudella. Kuvan pikseleiden määrällä rajoittaa saavutettavaa tarkkuuttaa, joten nuppineulojen määrää ei ole tarvis lisätä rajattomasti.
Lopuksi annetaan kumikalvon palautua normaalitilaansa ja vetää kuvan pisteet ja pikselit mukanaan. Lopputuloksena saadaan tähtikuva jossa kaikki kohteet on oikeilla paikoillaan.

Tällaisten kuvien pinoaminenkin on jo selkeästi helpompi operaatio kuin vääristymistä kärsivien.

Näkemyksiä, mielipiteitä?

Mietiskelee,
JV

PS. Täällaisista kuvista pinotusta lopullisesta kuvasta on helpompi etsiä ohjelmallisesti kohteita jotka ovat kiinnostavia (joita ei tunnisteta tähdiksi galakseiksi yms).
If no Higgs particle exists, we have a revolution in our hands.

J-P

MaximDL ohjelmaan on plugin tätä varten.
Se käyttää hyväkseen PinPoint Lite lisäkettä Maximissa.
http://winfij.homeip.net/maximdl/index.html
Se ja muitakin täällä.

J-P

Lauri Kangas

Irishän tuonkin osaa tehdä: http://www.astrosurf.com/buil/iris/tutorial2/doc11_us.htm (kohta: QuickRegister method: Polynomial transformation). Vesku taisi joskus korjata oman käsitykseni, että homma toimii kuin toimiikin myös automaattisesti.

Irikseen on myös hiljattain tullut ominaisuuksia tähtien tunnistamiseen tähtikartan perusteella ja kuvien pingottamiseksi erilaisiin karttaprojektiohin. Itse en ole vielä näihin ehtinyt tutustumaan.

Kaizu

Olen joskus tehnyt tätä manuaalisesti Corelin photopaintilla kun olen pinonnut eri aikoihin ja eri laitteilla otettuja kuvia.

Kaizu
Kai Forssen