M1 - Äyriäissumu

Aloittaja Mikko Päivinen, 29.10.2006, 14:53:26

« edellinen - seuraava »

Timo Kantola

M1 kokeilua

Kuvat ei ole oikein laadukkaita, en ole hirveästi panostanut kaukoputken säätöön (olisi ehkä syytä), pelkästään kuvaamiseen - ne vähäiset kelit mitä on ollut.

Asiaan: Muistan että jossain oli joku foorumilaisista jo aiemmin kuvannut M1 sumua IR-valossa, en vaan enään löydä ko. otosta. Tästä sain päähäni myös kokeilla miltä M1 näyttää pitkillä aallonpituuksilla - erinlainenhan se on. IR kuvissa näkyy sumun kiinteä pölyaines (luulen). M1 näyttää wratten87c suotimenläpi melko samanlaiselta kuin Spitzer Space Telescope kuvassa:
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Crab_3.6_5.8_8.0_microns_spitzer.png

UHCS kuvassa näkyy pääasiassa riekaleiset vetykaasupilvet .

M1:sen pulsari on mielenkiintoinen ilmestys, olen aikaa sitten nähnyt röntkenteleskoopilla otetun kuvan sumun ytimessä olevasta pulsarista ja sen ympärillä kieppuvasta pilvestä:
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Chandra-crab.jpg
Olen ollut siinä luulossa että ko. kuva on mitättömän pieni alue sumun keskustasta, mutta nyt tulin "liimanneeksi" ko. kuvan tuohon UHCS kuvan päälle, ja itseasiassa alue kattaakin ison osan sumusta.

Vertailin viellä Chandran kuvaa tuohon IR kuvaani, ja olen havaitsevinani hieman samoja pölypyörre muotoja (gradient kuva)!

Valitettavan huono resoluutio vain noissa ottamissani kuvissa - mutta mielenkiintoinen on Rapusumu!
Timo Kantola

einari

Nuo Spitzerin ja Chandran kuvat minuakin insipiroi kokeilemaan IR-kuvausta.
Eri ketjun laitoin sille silloin:
http://foorumi.avaruus.fi/index.php?topic=10946.0
___
Tapio

Timo Kantola

Tuo kuvasi olikin juuri se mitä hain. Olitkin laittanut sen omaan ktjuun, ilmankos en sitä enään löytänyt.
Timo Kantola

Lauri Kangas

Onpas hieno havainto!

Lainaus käyttäjältä: Timo Kantola - 27.01.2013, 11:25:04
IR kuvissa näkyy sumun kiinteä pölyaines (luulen).

Tuo rapusumusta kuvissa näkyvä harmaa osa on vissiin sekä näkyvällä että IR-valolla näkyvää jatkuvaa säteilyä ja syntyy tällaisesta: http://fi.wikipedia.org/wiki/Synkrotronis%C3%A4teily

Koin itse aikanaan samanlaisen valaistumisen tuosta chandran kuvasta. Luulin myös että se on joku megazoomi tuonne sumun keskuksiin, mutta sitten Artjärven havaintokeskuksen portaissa olevassa rapusumutaulussa huomasin sen harmaankiiltelevän sumun muodostavan juuri tuollaisen pyörrekuvion - täsmälleen sama juttu jonka huomasit itse. Onkin aika yllättävän kookas rakenne, jota ei koskaan tule huomanneeksi normaaleissa kuvissa.

jussi_k_kojootti

No jonon jatkoksi: itse näin Chandran kuvan alunperin sellaisessa kontekstissa, ettei koko jäänyt epäselväksi. Sen sijaan en oikein uskonut näkemääni kun omassa kuvassani rupesi käsittelyssä nousemaan esiin hienoista pyörteen/kiekon muotoa.  Vaan uskottava kai se on.
jussi kantola / oulun arktos
CG-5 GOTO + KWIQ-guiding + SW80ED  // 10" dobson // canon eos 450d mod & 400d / ASI 120MM
http://astrobin.com/users/jussi_k_kojootti/
http://oulunarktos.fi/

Lauri Kangas

Tässäpä sellaista kontekstia: http://www.cv.nrao.edu/course/astr534/images/PSRs_Crab_composite.jpg
Punaisella radio, vihreällä optinen ja sinisellä röntkeni.

jarikankaanpää

Piiitkästä aikaa pilvetöntä. Rapusumu 2 minuutin pätkissä yht. 50min. iso 2000-3200. Nikon D800E & Meade 12"SCT.
http://lakeudenursa.fi/galleria/index.php/jarik/deepsky/Messier-1
Jari Kankaanpää

monni

Tämä päivä on mennyt kovasti PixInSightia treenatessa. JuhaniT:lle ja Naavikselle kiitokset hyvästä newbie-tutoriaalivideo saitista. Timanttiasta settiä! http://www.harrysastroshed.com/pixinsighthomenewbie.html

Alkaa tämän alt-az goto skywatcher 200/1200:n "seuranta" tarkkuus olemaan aika äärirajoilla. Otin M1 Rapusumusta 239 kpl 20 sec valotuksia. Kuvista 2/3 osaa meni roskiin seurannan ongelmien takia. Roskiin heiton teki PI automaattisesti. Lopuista sitten tutoriaalia seuraten vääntelin oheisen kuvan. Yhteensä valoa siis 89 x 20 sec, Canon EOS60D polttotasolla.



Tuli tuolla ircin puolella aika hyvää vihjettä ja neuvoja, että vois keinoflättiä koittaa. En kuvannut siis mitään flättejä tässä sessiossa, ja se alkaa tossa venyttelyssä näkyä hiukan. Flätteily siis seuraavaksi opettelussa.
https://www.facebook.com/monni

"En ole tähtitieteen tohtori mutta voin vilkaista."

einari

Nämä on mainioita nämä kuvat missä venytetään rajoja - "ettei muka altaz-jalustalla voi kunnon tähtikuvia ottaa...".
Tosiaan sumu näyttää mainiolta.
Jos pientä kommenttia ja kritiikkiä niin väriä voisi tarjoilla hieman lisää ja tähdet näyttää vähän oudoilta - 'haalealta' tai jotain.
___
Tapio

PetriKe

Tässä tämän syksyn ravustuksen saalis USA:sta käsin. Valotusta kaikkiaan 9,6 tuntia (HaLRGB). Kuva on 100% resoluutio cropattuna sumun ympäristöön.

SON, NM USA.

Selkeitä kelejä,

Petri Kehusmaa

DarkSide

No kyllä on ollut hyvät ravustusapajat  :realmad:

PetriKe

No älä ole Jyrki turhaan äreänä, kyllä ne kelit tännekin tulee.
Selkeitä kelejä,

Petri Kehusmaa

Kaizu

Tämän syksyn versio M1:sta. Ilman suotimia ei oikein vetykaasut tartu kennolle.

Kaizu
Kai Forssen

Ransu

Supenovajäänne M1 kuvattuna 4.12 yönä takapihaobservatoriosta C14:lla. Mustavalkoinen versio jossa on 96kpl 90s valotuksia. Yhteensä valoa 103,5min.
Olosuhteisiin nähden olen tyytyväinen lopputulokseen. Pitempiä yksittäisvalotuksia ei kannata täällä ottaa, valosaasteen pahus on lisääntynyt kun kaupunki päätti pitää valot palamassa läpi yön ja uusivat varmuudeksi vielä lamput läheiselle tielle.
IDAS LPS lähti tilaukseen, katsotaan saako sillä apua tähän joka vuosi lisääntyvään riesaan, eli valosaasteeseen. Kuvauksen aikana SQM-L mittari antoi lukemia 18,4-18,7, riippuen mihin päin osoitteli, viime talvena kun katuvalot oli sammutettuna 00-03 välillä, antoi mittari normaalisti vielä hiukan yli 20 lukemia.




edit: tuossa vielä linkki astrobinin versioon:http://www.astrobin.com/full/67122/0/
Rauno Päivinen
Imatra
C14, Meade10" LX200 OTA,Tal100RS, Vixen 81SD, EQ8.
http://pellervo-observatory.blogspot.com/

Timo Kantola

#179
Tässä kuvattuna 25-11-2013 kohtuullisissa olosuhteissa.
14x3min eli yhteensä 42min valotukset modatulla Canonin 350D kameralla, putkena 12"F4 ja MCCP komankorjain + Baaderin IRcut.
Registaxsilla pinottu .tif kuvat ilman flättejä ja darkkeja, Tif kuviin lisätty saturaatiota 100->130 raw konvertoinnin yhteydessä. Lopputulos säädetty photarissa.

EDIT: toinen versio samoista kuvista, missä lisätty raw konvertoinnissa saturaatiota 100->200, ja sharpening 0->100
EDIT 2: Lisäsäsin viellä croppaamattoman ja vähemmän säädetyn version.


Timo Kantola