Miten lasketaan Strehl Ratio?

Aloittaja xpro, 29.09.2008, 21:09:18

« edellinen - seuraava »

xpro

Noniin koulussa matikka meni vain kuvien piirtelyyn, ja Strehl ration laskeminen on sitten helppo tai vaikea? Mutta taidan tarvita apua Lomo 80/480 kaukoputken strehl laskentaan, uteliaana haluaisin tietää optiikan ns. laadusta! 0.9x strehl jotain se on.

- Focal length: 476mm
- Backworking Distance: 460mm
- Chromatic aberrations: 0,05mm

Optical quality:
- RMS of wavefront : 0,021 (lambda p)
  aberration

- P-t-V wavefront error: : 0,09 (lambda p)


Interferogramma:

Intensity Map (Lamda= 0.546mkm)

Vastaus on: ?? ?? ??



Netistä löyty Telescope strehl infoa, laskenta ym: http://www.atmsite.org/contrib/Holm/Plop_optimized_cells/index.html
                                                                    http://home.earthlink.net/~burrjaw/atm/atm_math.lwp/atm_math.htm
TMB 80/480
Canon 40D
Powermate 2x
Powermate 4x

Munkki

#1
Joo ihan helppo aloittelijoiden kysymyshän tämä. :D Olisi sopinut paremmin vaikka tuonne ATM osioon tämä kysymys.

En osaa vastata kysymykseen suoraan mutta epäilen, ettei ole laskettavissa suoraan. Vaan käsittääkseni tämä pitäisi itseasiassa mitata. Käsittääkseni kyse kun ei ole pelkästään siitä miten tarkasti putkesi "piirtää", vaan myös siitä miten paljon se päästää valoa läpi. Tätä käsitystä saa oikoa kellä tietoa on.

EDIT: Tai jos kyse on puhtaasti vain piirto kyvystä, niin voi olla laskettavissa mutta ei ota kantaa läpäisy kykyyn
Mikko Salokannel

Munkki

Nyt piti oikein surffata ja googletella. Sen verran tämä jäi kiusaamaan.

Tuossa olisi yksi hyvältä tuntuva linkki:

http://www.rfroyce.com/standards.htm
Mikko Salokannel

xpro

#3
"In practice, Strehl can be calculated with enough accuracy directly from the RMS value."

- Oldham-optical.co.uk -

Täältä löytyy lisää infoa mutta huh, ei ole helppoa  :)

http://www.oldham-optical.co.uk/Optical.htm


Kiitos Munkki vinkistä & linkistä, pitää tuota sivua vielä tutkiskella.

eiköhän se joskus vielä selviä...
TMB 80/480
Canon 40D
Powermate 2x
Powermate 4x

hm

Strehl ratio on todellisen ja ideaalisen aaltorintaman diffraktiointensiteetin huippujen suhde. Sen selvittämiseksi pitää tietää suuren sädejoukon vaihe-ero optimaalisessa laskentapisteessä. Matemaattisesti tarkan Strehl-arvon laskenta on työläs ja vaativa operaatio, josta ei perusharrastajan kannata edes uneksia. Jos aaltorintaman RMS-virhe on pieni, kuten kysyjän tapauksessa, voidaan huomattavan tarkka Strehl-arvo saada yksinkertaisella likiarvokaavalla, jollaiseen opastaa esim. http://www.telescope-optics.net/Strehl.htm

Matematiikan tunneilla tarkkaavaisesti opetusta seuranneille löytyy alkuopastusta sivulta: http://etoile.berkeley.edu/~jrg/Aberrations/node14.html

Optiikan suunnitteluohjelmistot osaavat laskea Strehl-arvon napin painalluksella. Mittaamalla objektiivin Strehl-arvon määrittäminen on sitten huomattavasti työläämpi operaatio. Arvoja ihastelevan kannattaa kysyä, josko arvot ovat optiikan suunnitteluarvoista laskettuja, vai lopputuotteesta mitattuja. Hankalaksi heittäytyvä voi kysyä vielä mittausaallonpituuksia ja eri aallonpituuksien keskinäisiä painotuksia.

Yhdellä aallonpituudella laboratoriossa mitattu ja yhtä lähentelevä Strehl-arvo ei vielä välttämättä takaa täydellistä näkymää tähtitarhoihin. Muilla väreillä tilanne saattaa olla huonompi ja näkyvän aallonpituusalueen reunoilla esiintyä vyöhykevirheitä, jotka eivät yhteen lukuun puristetussa Strehl-arvossa tule ilmi. Lisäksi apokromaateissa käytetyissä lasilaaduissa lämpölaajeneminen on erityisen voimakasta ja samoin lasin taitekertoimen riippuvuus lämpötilasta, josta johtuen linssiputkikin pitää jäähdyttää huolellisesti.

Hannu Määttänen

Pappis

Kuinka moni foorumin jäsen tietää oman kalustonsa Strehl- tai PolyStrehl-arvon?

Kuinka moni on päässyt vertailemaan sellaisia putkia, joiden arvot on tiedossa?

Vähän on takaraivossa sellainen kysymys, että kuinka hyvin se Strehl korreloi kuvanlaadun kanssa? Kun noita on muitakin kriteereitä ja arvoja tarjolla... Asiaan vähäsen ulkomaisten artikkelien muodossa tutustuneena vaikuttaa siltä, että yli 0,9 arvoista saa alkaa jo maksaa!

Tane

#6
 Minulla on ollut teeseitse putkessa pari "parempaa" linssiä. APO triplet(FPL 53 lasia) 160 f/8 ja APM ED doublet(FPL 51 lasia) 152 f/7,9. Ensin mainitun polystrehl 96 ja toisen hieman alle, kuitenkin yli 95. Kuvasin planeettoja(molemmilla ainakin Jupiteria). Nyt viimeksi kuvasin vertailuksi tavallisella 152 f/8 achromaatilla Jupiteria ja se jäi yksityiskohtien erottelussa jälkeen. Kamerat ja barlowit oli samat. Useita otoksia kaikilla, toki eri vuosina mutta käsityksen pystyin muodostamaan.

Silmämääräisesti visuaalihavainnossa ei ollut muuta eroa kuin Apo ja Ed linssien huomattavasti pienempi värivirhe. Tripletissä paras kuva siinä suhteessa. Doubletissa väriä molemmin puolin tarkennuskohtaa mutta keskellä ei juurikaan.

Nuo on vielä jotenkin siedettävä hintaisia etenkin kun ostaa vain linssin. Mutta jo 98 Strehl arvosta saa pulittaa useampi kertaisesti.

Kyllä visuaalihavaitsijalle ainakin Polystrehl on suuntaa antava mittari. Varmaankin joku selvästi alle 90 näkyisi silmällekin jo heikohkona laadultaan.

Noista mittauksista että tavalliselle SW Kiina maksutoville(180/2700) on saatu yli 97 arvoja. Ja taas SW Ed 120/900 linssille samoja 97-98 strehl lukuja ja putkiahan saa edelleen tonnilla ja puolellatoista eri astrokaupoista. Mutta jos on tuo strehl ja putkessa kirjaimia APM, LZOS,Astrophycis tai vaikka Takahashi niin hinta moninkertaistuu...Ja voi kysyä; tuoko ne juuri mitään konkreettista lisää päätarkoitukseen, havainnointiin putken läpi. Varmuuden laadusta testipöytäkirjoineen epäröinnistä kärsivälle ne tuo.

Vai mitä sanotte kun Takahashi kaukoputken pelkkä 6x30 etsin jo maksaa erikseen ostettuna 197 euroa. Samaa hinnoittelua arvaa noudattelevan kaiken muunkin. Josko tuo korreloi laatua? En usko. Ostajia tuntuu silti olevan. Jonkun ökyporhon luksus lukaalin nurkassa ihastellaan Takahashi kaukoputkea jota ei tietenkään saa käyttää tavanomaiseen havainnointiin sen suuren arvokkuuden takia. "Mutta on se niin hyvä.. ."

Ymmärrän vielä sen jos jotain Takahashi kuvauskalustoa on saatu sponsori voimin vaikkapa tähtiyhdistykseen ja todelliseen käyttötarpeeseen.
Celestron C14,

Timpe

Lainaus käyttäjältä: Pappis - 28.03.2016, 20:28:55
Kuinka moni foorumin jäsen tietää oman kalustonsa Strehl- tai PolyStrehl-arvon?

Tuossa olisi liitteenä 300/1500mm hyväksi tiedetyn pääpeilin mittauskortti Orion Opticsilta... (eikä tuo ollut ihan halpa peili aikoinaan ;)

- Timo Inkinen