Tulevaisuuden harrastusolosuhteet ?

Aloittaja einari, 25.08.2008, 13:28:08

« edellinen - seuraava »

einari

Sattui silmään Hesarin uutinen:
http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Sateet+lis%C3%A4%C3%A4ntyv%C3%A4t+Suomessa+ilmastonmuutoksen+vuoksi/1135238932603
"Suomen ilmaston muuttuminen jatkuu ja jopa kiihtyy lähivuosikymmeninä. Sateet lisääntyvät talvella, mutta kesistä tulee aiempaa aurinkoisempia ja kuivempia. "

Eli ilmeisesti tässä pitää suuntautua aurinkohavaintoihin.
Tällä hetkellä tosin sekään ei näytä lupaavalta kun pilkkuja ei vaan näy eikä kuulu (nyt onneksi on ollut jo lupauksia).

Vaikka totuuden nimessä Suomen tähtiharrastajien toimintaolosuhteiden huononeminen lienee murheista pienimpiä jos ilmastomuutos oikeasti menee huonoimpien skenaarioiden mukaan.
___
Tapio

Contrast-Booster

#1
No ikävää kun tuollaista luvataan muta ei sitä vielä voida tietää :-\
7x50 kiikarit
Skywatcher Skyliner 200/1200
Canon Powershot A70

Toni

LainaaIkävää kun tuollaisia ilmoja luvataan

Ei tuollaisia säitä voi kerta kaikkiaan luvata. Ilmakehä on sen verran kaoottinen systeemi, että seuraavaksi päiväksi luvattu lämpötila voi poiketa havaittavasta monista asteilla. On kohtuullisen kiistatonta, että hiilidioksidin tuprutuksella on lievä lämmittävä vaikutus, mutta 0.1 asteen tarkkuudelle laaditut ennusteet 50 vuoden päähän ovat kyllä luotettavuudeltaan samaa tasoa horoskooppien kanssa. (Ja en viittaa tällä horoskooppien suureen luotettavuuteen).

Vai että aurinkoisempia ja kuivempia kesiä? Tämä ja edellinen ovat olleet viileitä ja järkyttävän sateisia. Viime talvina kirkkaita pakkaskelejä on vähän, mutta räntäsadetta kyllä piisaa. Vuodenaikojen väliset erot ovat kyllä hämärtyneet. Yksi tähtiharrastuksen kannalta kiusallinen juttu kuitenkin pysyy: jatkuva matalapaineiden vyöry Pohjanmeren/Atlantin suunnalta. Se sään ennustaminen on hiukan vähemmän tylsää puuhaa Suomessa kuin vaikka Saudi-Arabiassa. Australiassa muuten on ollut harvinaisen kylmää tänä vuonna, Sydneyssäkin on maa ollut valkoisena. Ja kyse on sentään maailmankolkasta, johon kuumenemisen ja kuivuuden lisääntymisen uskotaan erityisen vahvasti vaikuttavan.

Taitaa olla tiede ja politiikka pahemman kerran sekoittuneet tässä asiassa. Ikävä kyllä välillä tuntuu, että ilmastonmuutoksesta on tullut uusi uskonto, jonka varjolla voi perustella ihan mitä tahansa normivirtasen arkielämää haittaavia toimia. Tuomiopäiväprofetointi on turhaa, kyllä se seuraava jääkausi vielä tulee.
T. Veikkolainen, Järvenpää
Ursan havaintokeskus Tähtikallio, Syvä taivas - ja Aurinko-harrastusryhmät

"Toisinaan, milloin Venus yksinään hallitsee noin 45 astetta horisontin yläpuolella, se säteilee niin voimakkaasti, että melkein voi lukea sen valossa ja esineistä, joihin se sattuu, jää huomattava varjo."
- Afrikka-kirja (A. Gallen-Kallela, 1931)

Lennu

Varustauduin tuleviin keleihin ostamalla *Pilvibongarin oppaan*.
Jupiterin punainen pilkku on suojeltava!

risto1


Kaizu

Herra Kadle asuu Mumbain (13milj.as.) kyljessä olevassa pienessä Punen (5milj.as) kaupungissa ja on jo pitkään haaveillut omasta autosta. Kun hän viimein vaurastui ja osti pikku Suzukin, ei häntä pätkääkään kiinnostanut sen ilmaan päästämä CO2. Myöskään insinööri Jinfu Wuxissa (1milj.as.) ei ymmärrä miksi länsimaiset ihmiset ovat keksineet tällaisen ilmastohömpän juuri nyt kun Kiinalaisinsinöörillä olisi varaa ostaa auto. Varsinkin kun ovat ensin itse tuhlanneet lähes puolet tunnetuista öljyvaroista. Kyllä hekin ovat valmiita osallistumaan ilmastotalkoisiin kun myös keskiverto Intialais- ja Kiinalaisperheessä on kolme autoa.
Eli kaikki polttokelpoiset fossiiliset ja biopolttoaineet tultaneen polttamaan riippumatta siitä mitä me täällä teemme. Sen sijaan että käymme toivotonta taistelua ilmaston muutosta vastaan, voisimme yrittää sopeutua siihen ja ehkäpä keksiä keinoja hyötyä siitä.
Tähtiharrastajille voi tarjoutua kirkkaita ja vähäsateisia havaintopaikkoja Euroopan etelä osista, Sierra Nevadan ja Dolomiittien vuoristoalueilta, kunhan kuivuuden
aiheuttamat levottomuudet ovat ensin laantuneet. Saattaahan tämä kuullostaa kyyniseltä mutta ilmasto saarnaajat voisivat mennä julistamaan sanaansa sinne missä asiat oikeasti tapahtuvat ja katsoa löytyykö sieltä asiasta kiinnostuneita.
 
Kaizu
Kai Forssen

Lauri Kangas

Ei ne lupaa, ne ennustaa. Ja ennustaminen on vaikeaa, varsinkin tulevaisuuden.

J-M

Onhan siinä sekin, että harrastus vaan vähän muuttaa muotoaan. Etukäteisvalmistelusta tulee tärkeämpää. Ensin kirjaat kohteet, joita haluat tutkia ja sitten odotat sitä sateetonta päivää, jolloin ei ole kuutamoa ja sitten nuolena pihalle jotta saat kaiken hyödyn irti tuosta vähästä selkeästä ajasta.

Ehkä tämä meikäläisen harrastama "romantiikkahavainnointi", jossa vaan katsellaan taivaalla näkyviä nättejä täpliä jää siis pois pikkuhiljaa, ja havainnointi tulee painottumaan tieteellisempiin asioihin.
Jari-Matti Auttila
Elämä on kuin golfpallo - ensin saa paljon iskuja ja sitten päätyy kuoppaan.

PetriKe

Aina vaan kapenevat havaintoikkunat oli omalla kohdalla syy koko homman automatisointiin. Toisena vaihtoehtona oli lopettaa hommat kokonaan (jota kyllä harkitsin vakavasti). Automatisoinnin myötä näet kustannusten kulmakerroin 'otti eteen' eikä ylimääräistä jää pahemmin taskun pohjalle.

Ja eihän varustelukierre vieläkään ole ohi, koska täysautomaatio vaatii melkoiset turvajärjestelyt (vahingoista oppineena :-[) tornin päähän.
Selkeitä kelejä,

Petri Kehusmaa

pappa

Onneksi on linnut, ja niitä enenevissä määrin jos ilmat lämpenee. Kalusto niiden tarkkailuun ja kuvaamiseen on vähintäänkin pro tasoa. Manuska dobsonin omistajana ei kirpaise niin paljon vaikka se viettää kotonurkassa suurimman osan vuodesta.

Tänä syksynä ei ole paljoa tarvinnut kaukoputkea jäähdytellä, kalenteriin on tullut viikko tolkulla 8/8 merkintää :evil:
Tähtiharrastusta aina -60 luvulta tähän päivään.
Nikon D200/D7000x/FE /FM/Nikkormat+MD-11 Nikon manuaaliroinaa.
Tamron SP AF 10-24 f3.5-4.5 Di II NEF
Sigma18-50 f 2.8 NEF Samyang 8mm f3.5 NEF
Manfrotto 055+RC128
Carl Zeiss Diascope FL 85 20-60X Manfrotto 028+HD501
Helios Quantum 4 15x70
Skywatcher Evostar Black Diamond 102/EQ3-2/DX-stat+Baader Planetarium 8-24mm Mark III + Baader Hyperion 2,25X Barlow
William 2" dielectric diagonal Baader Solar Continuum+JS