Perseidit 2008

Aloittaja jmantyla, 18.08.2008, 22:57:44

« edellinen - seuraava »

jmantyla

Tänä vuonna Perseidien havainnointi oli lähes pelkkää työtä ja tuskaa pilvisyyden ja sateiden takia. Maksimiyö oli täysi mahdottomuus, mutta yllättäen seuraava yö 13.-14.8. oli kirkas. Menin kameran ja akkusatsin kanssa Roineen rannalle ja annoin kameran paukuttaa sarjakuvaustoiminnolla. Kyllästyin, kun visuaalihavaintoja ei sattunut silmään. Jatkoin kotipihalla ja kävin välillä sisätilassa nauttimassa virvoketta. Kuinka ollakaan, lahjomaton kamera oli taltioinut huomaamattani neljä tähdenlentoa, jotka kaikki osoittavat kohti Perseusta. Ne löytyivät jälkitutkinnassa. Tässä pari parasta:

[13.8.2008 23.16 Pentax K110D 16mm Zenitar 2,8/30s.ISO800]
Huom. Kuvassa on lentokone - Perseidi on siitä alaoikealle...  ;)

[14.8.2008 01.01 Pentax K110D 16mm Zenitar 2,8/30s.ISO800]

Sellaisia "kunnon leimahduksia" ei sattunut kohdalle tänä vuonna... ensi vuonna sitten uudelleen. Kun vain loppuisi tämä loputon sade ja pilvisyys   >:D

Jossain aiemmassa viestissä kysyttiin miten näitä kuvataan. No digijärkkärillä, jonka akut on ladattu niin täyteen kuin mahdollista, tai käytetään verkkolaitetta + laajakulmalla + jalusta + valotus 20-30 s. ruutu + iso muistikortti. Sarjakuvaus päälle ja sitten jäädään odottamaan. Tänä ja viime vuonna tahti oli 100 kuvaa/3-4 tähdenlentoa sattui kuviin, loput delete-tavaraa. Mutta digitaalinen filmihän ei maksa mitään.

Jorma M.
Kangasala

Kaizu

Sinä seuraavana yönä tuli neljä kirkasta visuaalihavaintoa. Virittelin jopa allsky-peilin kun näytti siltä että pilvivyöhyke menisi yli. Merestä nousi kuitenkin niin sakeaa alapilveä että jopa Vegakin hävisi näkyvistä eikä kuvauksesta tullut mitään. Halkiasta kotiin päästyä tuli jopa muutama tippa vettä.

Kaizu
Kai Forssen

papamiguel

Kyllä Perseidit jäivät muutaman hienon kiikarihavainnon mittaiseksi tänä vuonna. Selkeää keliä on ollut niin vähän, että on missaantunut niin kuun pimennykset kuin auringon pimennyksetkin :( Toivotaan, että nyt kesän loppuun saataisiin muutama selkeäkin havaintoilta... pilvien raoista kun joutuu tuhnuista kuutakin jo pitämään kunnon havaintona, niin suru tulee puseroon.
Onneksi Perseidit kestivät useamman yön ajan ja yhtenä pilvirakoisena yönä (olikohan juuri tuo 13.-14.), ehti niitä näkemään sitten muutaman :)