Kirjoittaja Aihe: Miten rakentaa kupoli katto observatorioon??  (Luettu 8359 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

makke12

 • Vieras
Miten rakentaa kupoli katto observatorioon??
« : 16-08-2008, 14:27:43 »
Miten tommoiseen observatorioon rakennetaan katto omilla välineillä??
Laittakaa sivuja tai neuvokaa :)

Poissa Juha-Matti Penttilä

 • Eksoplaneetta
 • ***
 • Viestejä: 402
  • Tähtikuvia
Vs: Miten rakentaa kupoli katto observatorioon??
« Vastaus #1 : 16-08-2008, 18:51:49 »
Miksi observatorion katon pitäisi olla kupolin mallinen? Minun tähtitornissa on sivulle työnnettävä katto, jonka pystyy helposti työntämään sivuun havaintojen ajaksi. Tuon malliset tähtitornit on helpompi valmistaa omilla välineillä, tarvitaan puuta, nauloja, peltiä, jotka eivät aivan hirveetä maksa. Tähtitornin perustan pitää olla betonista tai harkoista valmistettu. Kupolin valmistukseen tarvitaan runsaasti osaamista, ehkä jopa hitsausvälineitä.

Muutamia kuvia tähtitornistani löydät tästä samaisesta Havaintosuojat ja tähtitornit katekoriasta, löytyy tällä hetkellä nimellä "Halsuan tähtitorni".
EQ3 SkyScan jalusta, modattu Canon 550D, SkyLux 70/700
Sky-Watcher Evostar 80ED DS-Pro
Atik 314e mono ccd-kamera
https://www.instagram.com/astro_juhis84/

Poissa Mikko Päivinen

 • Galaksijoukko
 • ****
 • Viestejä: 605
  • M.P observatory CCD imaging.
Vs: Miten rakentaa kupoli katto observatorioon??
« Vastaus #2 : 16-08-2008, 19:47:31 »
 Niin eihän sen toki tarvitse väkttämättä olla kupoli vaan tuollainen sivulle työnnettävä malli toimii jo ihan mainiosti. Kupoli antaa kuitenkin paremman suojan tuulelta sekä hajavalolta ja ehkä tärkeimpänä asiana on pienempi kosteus tornin sisällä kun katossa on mahdollisimman pieni aukko.
 
Kun observatorion lämpötila pitäisi olla mahdollisimman lähellä ulkoilman lämpötilaa niin silloin tilaa ei voi eristää ja silloin kupolin sisäpinnalle muodostuu väkisinkin kosteutta vaikka tila olisi yhtä tiivis kuin esimerkiksi autot ovat.
 
 Ratkaisin tuon kondensio ongelman omassa tapauksessa niin, että kosteus pääsee valumaan tornin ulkopuolelle myös kupolin sisäpinnalta ja se ei siis näin ajan myötä kerrytä kosteutta tornin sisälle. Kun ideoin kupolia ja pohdin kosteusongelmaa oli ensin mielessä pyrkiä rakentamaan mahdollisimman tiivis torni, mutta tajusin talvella autoni panoraamakattoa kuivatessani, että en mitenkään pysty tekemään tornista tiiviimpää kuin 2006 vuosimallin 307SW Peugeot joten lähdin ratkaisemaan ongelmaa toiselta kantilta.
 Kupolissa on kuitenkin yksi kohta josta kondensio ei pääse valumaan mihinkään eli suoraan kupolin lakikohta ja sinne kosteus kertyykin suuriksi pisaroiksi ennenkuin ne tippuvat putken päälle. Tämän ongelman ratkaisuna taas toimii sama materiaali kuin monet käyttävät myös kaukoputken huurreputkissa eli vaahtomuovi. Liimasin siis luukuista vain suoraan yläpuolella olevan kohdan tällä 1cm paksuisella vaahtomuovilla.

 Kupolin automatisoiminen taas vaatii melko monimutkaiset ja arvokkaat elektroniikat mikäli observatoriosta halutaan etäkäyttöisiä ja tuollainen sivulletyönnettävä katto on huomattavasti helpompi automatisoida.

 Varmaankin olet katsonut DarkHorizonin, SlopeRock observatorion sekä oman tornini topicit tältä foorumilta jos niistä saisi jonkinlaisen ideanpoikasen rakentamiselle.

Nyt kun olen saanut jälleen yhden kupoliprojektin lähes valmiiksi olen samalla pohdiskellut suomalaisten harrastajien tarpeita joko niin pienestä suojasta, että periaatteessa vain kaukoputki kameroineen mahtuisi sen sisään taikka olisikohan yhdistyksillä varoja taikka tarvetta isommille noin 3,5m halkaisijaltaan oleville kupoleille.

 Pienempi suoja olisi todennäköisesti hieman simpukkamallisen tyyppinen ratkaisu muutamine eroineen eli se ei siis olisi pyörivää mallia. Isompi taas olisi melkolailla saman tyyppinen kuin nämä nykyisetkin MP-kupolit palomar luukkuineen.
 
Mikko
Kaukoputki: NexStar 11" GPS.
Kamera: SBIG ST-2000XM
Seuranta: SBIG AO-7
Filtterit: L=Baader IR/UVcut RGB suotimet standardit SBIG.
Filtteripyörä: SBIG CFW-8A

makke12

 • Vieras
Vs: Miten rakentaa kupoli katto observatorioon??
« Vastaus #3 : 16-08-2008, 20:16:32 »
Entäs litteä katto joka pyörii ja jossa on samankokoinen reikä kuin kupoli katossa??

Poissa Lauri Uusitalo

 • Eksoplaneetta
 • ***
 • Viestejä: 161
Vs: Miten rakentaa kupoli katto observatorioon??
« Vastaus #4 : 16-08-2008, 21:09:43 »
Jos oikein ymmarsin, niin tuollaisesta ei kovin alas horisonttiin nakisi, eika taitaisi mitaan etua sivu(i)lle likuvaan kattoon olla.
Kaukoputket: 25cm F5.6 Newton, SW 80ED, Lidl 70/700
Kiikarit: TS 25x80, Olympus 15x50

Poissa GaryP

 • Rinnakkaisuniversumi
 • *****
 • Viestejä: 1713
Vs: Miten rakentaa kupoli katto observatorioon??
« Vastaus #5 : 16-08-2008, 21:12:04 »
Entäs litteä katto joka pyörii ja jossa on samankokoinen reikä kuin kupoli katossa??

Mökistä on silloin tehtävä melko matala, putki pitäisi saada niin korkealle kuin mahdollista että saisi horisontinkin suunnalta kuvattua/katseltua. Pää olisi kiinni katossa... ei hyvä idea, samantien sitten littana katto joka rulla sivuun kokonaan putken kohdalta. Tai korkeussuunnassa säädettävä akseli jalustaan... huonoja vaihtoehtoja kaikki mikä voisi lisätä liikkuvaa osaa itse putken kokonaisrankenteeseen.

Käypäs selaamassa tätä foorumia ja etsi Mikko Päivisen projektin ketju, siellä on ideantynkää kerrakseen.

Kari

EDIT. Lauri ehti laittaa samat ajatukset samalla hetkellä.
 :)
Kari Pulkkinen
Espoo, Finland

Harrastus uudelleen lämpiämässä...

Poissa Kaizu

 • Tulipallotyöryhmä
 • Rinnakkaisuniversumi
 • *****
 • Viestejä: 3246
 • Jotkut jutut on niin viisaita, ettei ne naurata.
  • Kaizun kotisivu(t)
Vs: Miten rakentaa kupoli katto observatorioon??
« Vastaus #6 : 16-08-2008, 22:00:33 »
Bill Arnet on kerännyt listan amatööriobservatorioista ympäri maailmaa. http://obs.nineplanets.org/obs/obslist.html
Aika monista linkeistä löytyy selostus observatorion rakentamisesta ja jopa piirustuksia. Kannattaa selata, löytyy paljon erilaisia vaihtoehtoja, muitakin kuin yleisimmät, kupoli ja liukuva katto.
Itse olen kerännyt listan kotimaisista vastaavista, http://www.kaiforssen.fi/Suomesta%20loytyneita%20tahtitorneja.htm
Mukaan ovat päässet ne joilla on oma kotisivu.

Kaizu
Kai Forssen