M42 - Orionin suuri kaasusumu

Aloittaja Make, 23.09.2006, 12:40:22

« edellinen - seuraava »

PekkaR

Kiitos kannustavista kommenteista. Kollimointiin käytän CCD inspectoria. Olin siirrellyt putkea kollimoinnin jälkeen ja se on myrkkyä. Täytyy opetella tekemään kollimointi nopeasti ja kollimoida kun putki on suunnattu lähelle kuvattavaa kohdetta. Vaatii vielä harjoittelua. Kriittinen focus Hypertar C925:lla ja Atik:n 4.54 micronin pixeli koolla on siniselle valolle 12 micronia ja punaiselle valolle 17 micronia.
Celestron C9.25, NEQ6, Hyperstar, Atik 460EXm, Antares 0.63, ym...

https://www.flickr.com/photos/pekkaruohomaki/

ajt

#661
Vähän vaatimattomampaa tähän väliin. 30.12. oli Espoossakin taivas suhteellisen selkeä. Ohkaista yläpilveä ja Suomenojan voimalaitoksen savuja jotka purjehtivat suoraan M42:n yli. Tuosta savusta johtuen tuli vaikeasti käsiteltäviä gradientteja pinoon. Ei päässyt eroon kunnolla edes Iriksen gradientin poistolla. Koitin niitä poistaa manuaalisesti PS:n lassotyökalulla ja levelsillä. Samalla kun kerran lähdin editoimaan, korostin hieman hevosenpään ja liekkisumun seutuja. Nuo editoinnit näkyvät tarkkarajaisina taustataivaan tummuuseroina, kun en saanut oikein mustaa mustaksi menettämättä sumuja.

Pentax k-5, 10 min 3, 5 ja 30 sekunnin pätkissä, ISO 200-4000, Samyang 85 mm f1.4 ja Pentaxin O-gps1 noissa 30 sekunnin valotuksissa.

Edit: kuva vaihdettu croppi-versioon.


micko

Vähänlaisesti kuvauskelejä ollut viime aikoina. Pilvet väistivät pariksi tunniksi 30.12. ja kuvailin Hevosenpäänsumun aluetta, josko sieltä tarttuisi jotain kameralle. Oli jalustan suuntaus onnistunut erityisen hyvin, niin kuvasin samalla kertaa M42:takin.


M42_2013-12-30_IRIS by micko_laine, on Flickr

Värejä en tuntunut millään saavan tuossa kuntoon. Ensin pinosin DSS:llä (miksiköhän edes viitsin...) ja värit tapansa mukaan katosivat, Regim ei tunnistanut bayermatriisia oikein vaikka yleensä ei ole ongelmia ja nyt Iriksellä vielä sininen mielestäni korostuu liikaa ja punainen jää häivyksiin. Pitäisi varmaan oikeasti hankkia PixInsight.

Nomutta yksi parhaiten onnistuneista kuvistani kaikesta huolimatta.

Tekniset tiedot: EQ3-2, Canon EOS 1100D, Canon 200 mm f/2.8 L II, 30x30s valotuksia, ISO 800, pinoaminen IRIS, jälkikäsittely Darktable.
Mikko Laine
Mosstack, koodaamani tähtipinoamissofta
Blogini
Kaikki kuvani on otettu yhdistelmällä Canon EOS 1100D, 200/2.8L II USM ja Eq3-2 ellen ole toisin sanonut.

Toni

Laitanpa omankin Orion-kuvani näkyviin myös tänne.



Kuvasin samana iltana ensin Jupiteria ja vasta sen jälkeen siirryin Orionia valottamaan. Onnistuin kuitenkin melko hyvin hyödyntämään vuoden viimeiseksi jääneen selkeän sään aukon havaintopaikallani.

Käytiin pinoamiseen Regimiä, joka tuntuu varsinkin värienhallinnansa puolesta voittavan DSS:n 100-0. Ikävä kyllä taustaan jäi hieman raidoittumista, ja optiikan kromaattinen aberraatio paistaa myös kuin Aurinko kirkkaalta taivaalta.

Lisätietoja löytyy Taivaanvahdista.
T. Veikkolainen, Järvenpää
Ursan havaintokeskus Tähtikallio, Syvä taivas - ja Aurinko-harrastusryhmät

"Toisinaan, milloin Venus yksinään hallitsee noin 45 astetta horisontin yläpuolella, se säteilee niin voimakkaasti, että melkein voi lukea sen valossa ja esineistä, joihin se sattuu, jää huomattava varjo."
- Afrikka-kirja (A. Gallen-Kallela, 1931)

Juhanitee

Täyden kuun aikaan tuntuu olevan hankalaa löytää mitään edes vähänkään asiallisesti kennolle tarttuvaa. Niinpä kuvasin tämän jo kovin tutun kohteen jälleen kerran lievällä pettymyksellä. Koeajossa on nyt "uusi" Celestron 9.25, joka miellyttää muuten, mutta oma valtavan f/10:n lisäksi jonkin kummallisen efektin jolla tähdistä tulee rumia palloja vaikka miten tuunaisi fokusta Bahtinovin kanssa. Reduceri/correctori saapuu ehkä ens viikolla, joten kehitystyötä jatketaan. Olkoon tämä ikäänkuin koekuva ja samalla virallinen ensivalo tälle röörille. 30x 1min. ISO400.

einari

Ei nuo kirkkaammat tähdet nyt niin pahoilta palloilta näytä.
___
Tapio

Juhanitee

Laitanpa tähän vertailun vuoksi pari iltaa sitten kuvaamani samaisen kohteen. Putkena Sigma. 400mm. f6.3. 30x 25s. Sama Canoni ja kuva cropattu jokseenkin samaan kokoluokkaan. Käsittely tässäkin PI ja jokseenkin yhtä kevyesti. Tähdet näyttävät minusta paremmilta, vaikkakin sumu itsessään ei ihan niin hieno olekaan. Voihan se olla että etsin vielä syitä seurannasta ja kollimoinnista.

Jussi Koponen

En ole kyseistä putkityyppiä pahemmin käyttänyt, eikä kuvan resoluutio ole järin suuri, mutta kyllä nuo tähdet näyttää vääristyneiltä minun silmään. Kollimointia lähtisin selvittelemään.

Muutamia Newtoneita olen omistanut ja nyt tuon RCT:n, niin kaikissa on yhdistävänä tekijänä ollut se, että tähdistä on saanut mitä ihmeellisimpiä vinkuroita kun kollimointi on ollut pielessä.

Voikos tällä putkityypillä esim peilin kannakkeet vääntää peiliä kovalla pakkasella kylmäkutistumisen seurauksena?

Jouko_Kettunen

Ongelmana voi olla myös jalustan hiukan epävarma seuranta. C9.25:n polttoväli 2350 mm ja 1min valotus on aivan eri asia, kuin 400mm ja 25 s valotusta. Kokeile kuvata C9.25:llä esim. Orionin vyön tähtiä mahdollisimman lyhyellä valotuksella. Jos ne kuvautuvat samanlaisina soikiona, niin silloin voi olla kyse huonosta kollimaatiosta. Yleensä huonon kollimaation vuoksi tähdet kuvautuvat melko epäsymmetrisinä, vähän kuin pyrstötähdet. Tällaisia soikeita tähtiä olen itse saanut, kun seuranta on ollut vähän rauhatonta. Katso myös, miltä PHD-guidingin histogrammi näyttää seurannan aikana. Jos käyrä nousee ja laskee kovin levottomasti, niin vika on löytynyt.

einari

Totta että 2350 millin polttoväli kuvauksessa vaatii jo jalustalta/guidaukselta paljon.

Oliko muuten kuva kropppi vai kutistettu ?
Järkkärin kennolla tuo tasoittamattoman optiikan virheet jo näkyy.
___
Tapio

Juhanitee

Seurantaa tässä eniten epäilenkin. Siirtynen lyhentimen ja oag:n käyttöön ensi viikolla, jahka karkkikaupan paketti saapuu. Sitten punnitaan sekä ASI:n että EQ6:n hyvyys seurannassa. Celestronin kuva on kroppaamaton.

Jyrki

Orionin sumua 4.5 tunnin edestä. LRGB kuva tällä kertaa. Lisätietoja Flickr...

Officina Stellare Veloce RH200 F/3.0, Canon FD 300mm F/2.8, ASA DDM60 PRO, SBIG STF-8300M.
http://www.flickr.com/photos/67018317@N07/

Timi

Huh kuinka hyppäsi sumu silmille kun avasi linkin, on upee.

avanti

Haukoin henkeä, kun näin tämän kuvan. Eihän tuo kuva (ja monet muutkaan harrastajakuvat nykyään) eroa mitenkään isoilla ammattivälineillä otetuista kuvista.

ML
Lammisen Matti
Galileoscope
Baader Planetarium 15 x 80 kiikari
7 x 50 kiikari
Omegon 2,1x42 kiikari

Jyrki

Kiitoksia mukavasta palautteesta  :azn:
Orion on kaunis kohde, mutta himppu hankala kuvattava suurten kirkkauserojen ja matalan sijainnin takia.
Officina Stellare Veloce RH200 F/3.0, Canon FD 300mm F/2.8, ASA DDM60 PRO, SBIG STF-8300M.
http://www.flickr.com/photos/67018317@N07/