Mistä kannattaa ostaa Sky-Watcher 200/1200mm dobson?

Aloittaja makke12, 29.07.2008, 10:48:21

« edellinen - seuraava »

GaryP

Voivoivoi... oletko käynyt sellaisella foorumilla kuin http://foorumi.avaruus.fi ? Siellä kannattaa kokeilla haku toimintoa ja lueskella keskusteluja joissa on otsikkona jokin M-alkuinen jutska.

Ja vielä ihan aikuisten oikeesti perään; lue edellinen lause uudestaan.

Kari
Kari Pulkkinen
Espoo, Finland

Harrastus uudelleen lämpiämässä...

jacofin

Lainaus käyttäjältä: Contrast-Booster - 02.09.2008, 21:44:19
Onko kellään kokemuksia Digijärkkärillä kuvaamisesta? Haluaisin vain tietää minkä näköisiä kuvia olisi mahdollista saada esim 15s valotuksilla kun kameraani ei saa pitempää ;D.


On hienoa, että innokkuutta löytyy tähtiharrastukseen. En halua ketään harrastuksessaan lannistaa, mutta kehottaisin sinua kuitenkin miettimään, milloin kannattaa todella kirjoittaa foorumille. Tämä on erittäin hyvä ja informatiivinen foorumi ja pitääksemme sen sellaisena turhien viestien kirjoittamista tulee välttää (esimerkiksi saman kysymyksen esittäminen toistamiseen ketjussa). Foorumin hakutoiminto on erittäin hyvä, ja esimerkiksi tähtivalokuvauskysymyksiin löytää usein vastaukset tähtivalokuvaus-faqissa (http://www.tahtikuvaus.info/tahtivalokuvaus-faq/). Alueella 'Galaksit ja galaksiryhmät' on esimerkiksi monia digijärkkäreillä kuvattuja kohteita, ja useissa kuvissa on tietoa kamerasta ja valotuksesta - vastauksena digijärkkäri-kyselyysi.

Hyviä havaintokelejä uuden dobson-putkesi kanssa!

Mikko



Contrast-Booster

Nii. Täytyy nyt välttää turhat kysymykset ja etsiä itse.
7x50 kiikarit
Skywatcher Skyliner 200/1200
Canon Powershot A70

Marko.J

#168
Veikkaanpa, että vastaus suurimpaan osaan valokuvausta koskevia kysymyksiäsi löytyy helpoiten tuolta:

http://www.tahtikuvaus.info/tahtivalokuvaus-faq/

Selvensi ainakin minulle monta asiaa tuo sivusto. Samoin Jorma Mäntylän kirja Tähtivalokuvaus -digitaalinen harrastajakuvaus on suositeltavaa (lue: välttämätöntä) luettavaa ja vastaa moniin kysymyksiisi kattavasti ja selkeästi. Löytynee kirjastoista ja kirjakaupoista, Ursasta saa jäsenet tilata kirjakauppahinntoja edullisemmin.

Kuvaamisesta vielä pieni lisäys: 15 sekunnin valotusajalla voi saada digijärkkärillä hyvinkin erilaisia kuvia riippuen mm. käytetystä optiikasta ja herkkyydestä. Jos meinaat tosissasi alkaa harrastaan kuvaamista digijärkkärillä, niin kannattaa lisäksi hankkia tietoa myös valokuvaamisesta ja kameran toiminnasta yleensä esim. alan kirjallisuudesta tai netistä. Vaikka tähtikuvaus poikeeaakin aika paljon "normaalista" valokuvauksesta, koskevat pääosin samat perusasiat molempia.

Kompaktikamerallakin voi saada osaavissa käsissä loistavia kuvia esim. Kuusta ja planeetoista (esimerkkejä löytyy mm. juuri tuosta Mäntylän kirjastakin), mutta syvän taivaan kohteiden kuvaamiseen se soveltuu huonosti, jos valotusajat jäävät lyhyiksi. Toki kuvia pinoamalla sekin osaavalta tekijältä onnistunee. Itse olen yrittänyt hieman kuvata digijärkkärillä Kuuta, Saturnusta, Marsia ja paria syvän taivaan kohdetta (joitakin yrityksiäni löytyy tästäkin foorumista). Valtaosan, ehkä 90 prosenttia, havainnoista teen edelleenkin visuaalisesti. Putkesi (20 cm dobson) sopii erinomaisesti juuri visuaaliseen havaitsemiseen ja tuon kokoisella putkella näkee jo niin paljon kohteita, ettei ikäsi riitä niiden kaikkien läpi käymiseen. Ehkä kannattaisi ensin jonkin verran havaita visuaalisesti ja oppia samalla putkesi niksit kollimointeineen kaikkineen tähtitaivaan tuntemuksesta ja kohteiden etsimisestä puhumattakaan. Siitä kaikesta kokemuksesta on sinulle melkoisesti hyötyä, jos haluat joskus alkaa kuvaamaan. Dobsonilla ilman seurantaa voit visuaalihavaintojen lisäksi kuvata hyvin kuuta ja planeettoja, mutta syvän taivaan kohteita varten tarvitset sitten seurantalaitteen (sellaisen saa dobsoniinkin).
Marko Järvinen
"Jos ei nippusiteillä ja jeesusteipillä tule kuntoon, niin sitten se on oikeasti rikki."
http://markonastroblogi.blogspot.fi