Halo Lahdessa 14.7.08

Aloittaja jasu, 14.07.2008, 15:27:26

« edellinen - seuraava »

jasu

Olin juuri lasten kanssa uimaan menossa ja vilkaisin taivaalle..
Meinasin keikahtaa pyllylleni, kun huomasin halonäytelmän. Äkkiä ympäri ja kameraa noutamaan.. Yleensä pidän sitä aina mukana juuri tälläisiä tilanteita varten. Paitsi tietenkin juuri tänään..
Lähinnä tuo "takakaari" (mikä nyt viralliselta nimeltään olikkan) oli ensimmäinen laatuaan minkä näin.
Pistin tuonne kuvia:
http://www.flickr.com/photos/14480117@N06/
Meni sitten noin puolituntia ja näytelmä olikin jo ohi..


Timo Kuhmonen

Onhan tuolla ihan komeat halot olleet... Horisonttirengas on useassa kuvassa melko selvä. Kun se täydellisenä näkyy, kiertää se koko taivaan ympäri auringon korkeudella.
Tarkistitko oliko horisonttirenkaalla kirkastumaa 120 asteen etäisyydellä auringosta, siis kummallakin puolella aurinkoa...? (120 sivuaurinkojen esiintymiskohta)

Seuraavassa kuvassa
http://www.flickr.com/photos/14480117@N06/2667769498/
on minun veikkaukseni mukaan oikeanpuoleinen 46 allasivuava kaari, kaartuu kuvan oikeaa laitaa kohti. "halogurut" voinee tarvittaessa varmistaa tämän...

Kolkkisti

#2
Tällä hetkelläkin näkyy himmeä halo.

Joten kuten sain kuvaankin näkymään.

EDIT: Toinen kuva.
Canon EOS 1000D

Lauri Kangas

Tosi rajua kamaa jasu. Kirkkain halo kuvissasi on 22 asteen täydet sivuavat, joka syntyy yllä- ja allasivuavan kaaren yhdistyessä kun aurinko on tarpeeksi korkeella. Muodostavat 22 asteen renkaan ympärille tuollaisen lässähtäneen rantapallon muotoisen kuvion.

Timo arveli ihan oikein 46 asteen allasivuavan kaaren (kohtuu harvinainen) mutta 120 asteen sivuaurinkoja taivaalla ei välttämättä ole ollut kun halomuodot näyttävät syntyneen pylväskiteistä.

http://www.flickr.com/photos/14480117@N06/2666947497/ Tässä kuvassa näkyy lisäksi pyramidikamaa. 9 asteen rengas lähellä auringon ympärillä.
http://www.flickr.com/photos/14480117@N06/2666947267/ Ja tässä lisäksi ilmeisesti jotain 18 asteen parheliaa leikkaa horisonttirenkaan lähellä 22 asteen rengasta.
Kaiken kukkuraksi kuvan yläosassa näkyy harvinainen Wegenerin vasta-aurinkokaari kaartumasta ylläsivuavan luota oikealle ylöspäin. Todellisia helmiä on siis saalistettu.

Niin ja se "takakaari" on horisonttirengas, joka kiertää koko taivaan samalla korkeudella kuin aurinko.

jasu

#4
Hieman tutkin ursan halojaoston sivua, että itsekkin paremmin perillä eri halo muodoista. Olen kyllä niitä kovasti aina bongaillut.
Tuo 46 asten alasivuava kaari oli näkyvissä kummallakin puolella.
Sivuaurinkoja ei ollut, sitä hieman ihmettelin. Kuvittelin niiden ikäänkuin "kuuluvan" vähänkin voimakkaampaan haloon.
Itse en edes älynnyt tuota 9 asteen rengasta. Täytyykin tutkia kaikki kuvat vielä tarkkaan (napsin reilu 200  kuvaa, kun tohkeissani olin)
Tuo pyramidi-kuvio oli minulle aivan uusi tuttavauus. Täytyy siihenkin perehtyä.
Itse lähinnä ihmettelin sitä horisonttirengasta, kun en koskaan ennen ollut sitä nähnyt. Olipa hyvä tietää, että muutakin mielenkiintoista onnistuin ikuistamaan!
Hmm.. täytyykin rueta tihrustamaan kuvia..

olisiko vinkkejä, miten saisi käsiteltyä noita kuvia niin että saisi niistä enemmän irti. Jos editoinnista nyt olisi apua?

Timo Kuhmonen

Yksitäisistä kuvista voi kontrastia kasvattamalla reilusti saada paremmin haloja esille.

Useasti myös käytetään ns. USM toimintoa. Photoshopissa kutsutaan tätä unsharp maskiksi. Tarkoittaa terävöintiä. Idea on ollut siinä että se vedetään tarkoituksella "överiksi". Kuvat menee usein silloin kauhean näköiseksi mutta heikot halot erottuu yleensä selvemmin.

EDIT:
en minäkään heti huomannut Laurin mainitsemaa Wegeneriä, kun kuvaa uudelleen katsoin niin kyllähän siellä kaari oli  :)

Edit2:
Pysytään kuulolla jos vielä uusia haloja kuvista löytyy :) Nettiin kuvia laittamalla, varmaan joku voinee niitä jossain välissä vilkuilla.

Lauri Kangas

Timon mainitsema unsharp mask on hyvä filtteri halojen kaivamiseen kuvista. Amount 500%:iin ja sitten hiljalleen radiusta kasvattamaan, muttei liikaa. Treshold nollassa. Ennen unsharp maskia voi venyttää kuvan histogrammia (Photoshopissa Ctrl+L) niin, että taivaan (halojen) kirkkain kohta on ihan valkoinen ja taivaan tummin kohta (yleensä sinisen taivaan joku nurkka) on ihan musta. Etualalla mahdollisesti näkyvät puut voi vetää ihan mustaksi, niitä ei tarvita haloja kaivaessa. Huomaa kuitenkin että kuvista tulee tällä tavalla ronkkimalla kamalan rumia ja esittelykelvottomia muille kuin haloharrastajille. ;)

Jos photoshoppia ei löydy niin ilmainen Gimp ja jotkin muut softat osaavat samat temput.

Numppa

Samaista halonäytelmää tuli ihailtua ja kuvattua täällä Mäntsälässäkin. Suunilleen kello 11.10 otin muutaman kuvan kokonaisen horisonttirenkaan takia, kun en ole päässyt siitä koskaan kuvia ottaa. Siinä innostuksessa jäi auringon ympärystä huonolle huomiolle, etenkin alapuoli. Jääkiteet jäi täällä puoleenpäivään mennessä pilvien taakse. Kuvia latasin näkyville tonne.
http://www.kuvaboxi.fi/julkinen/29jcq+numppa-haloja-147-08-klo1110.html

jasu

#8
Ajattelinkin, että aika sääli jos ei kukaan muu kiinnostunut ei  ole sattunut pongaamaan tai kuvaamaan..
Täytyykin tutkia onko digikameraan mahdollisuus saada kalansilmälinssiä...
Kuinka laajalla alueella halo yleensä näkyy? Vai onko se ihan sattumanvarainen juttu?

Numppa

Tuo järkkärin kokonegan kalansilmä on 35mm kinokoossa 180astetta leveä kuva, ja muistaakseni 120astetta korkea. Ympyräkalansimä on täydet 180astetta negan pystysuunnassa jolloin kuvan päät jää mustiksi.
Tossa meikäläisen 700 Sonyssa Sigman 15mm kalansilmästä tulee laskennallisesti 22,5mm, mikä ei kuitenkaan käytännössä pidä paikkansa, koska sillä tulee laajakulmasempia kuvia kuin Sigman 18-50DC objektiivilla.
Tuon DC-putken kuvakulma on Sigman esitteen mukaan 69.3.
Joku jolla on numeronpyörittely hallussa laskee äkkiä montako astetta horisonttirenkaan halkasia oli 14.7-08 klo.11.10.. Selviää ton 15millisen kuvakulma, sillä horisonttirengas melkeen mahtuu kuvaan.
Jonkinmoisia laajakulmalisäkkeitä on saatavana kiinteälinssisiin kameroihin, käytännössä ei ole minkäänlaista kokemusta.