M31 - Andromedan galaksi

Aloittaja Vesa Kankare, 16.09.2006, 03:01:30

« edellinen - seuraava »

mickut

Kun ei uutta dataa saa, niin piti kurkistaa mitä sieltä galaksin ytimen seasta löytää kirkkaimpien bittien kohinan seasta. Löytyyhän sieltä ihan niin keskelle kuin ei-saturoituneita pikseleitä riittää...


100% kroppi mosaiikin L-pinosta, M31 ytimen pölyjä

10 minuutin valotuksilla tuo ihan ydin palaa täysin puhki, sieltä ei saa kuin tasaista. Ja niinkun kohinasta voi päätellä, yläpäästä on venytetty tällä kertaa alaspäin ihan urakalla vähentämällä kuvasta mallinnettu galaksin kirkkauskiekko, että on jotain muutakin kuin valkoista käsissä.

-Antti

Ari Haavisto

Komeaa on syksyn M31- sato, monni, mickut, juhanitee ja mil! Jäin jokaiseen kuvaan tuokioksi vaeltelemaan ja ihmettelemään mitä kaikkea tuolla lieneekään. Ja nykytekniikalla ja -taidolla detaljien määrä on uskomaton, mikä tuo tähän kohteeseen jälleen kerran uutuusarvoa.
Rebel 600S (Newton 600mm F4)
SW 400P Flextube Synscan GOTO (400/1800mm)
SW300P & NEQ6 Pro
Celestron C8, RET45
ASI183MM

Pierro Astro ADC-korjain
Televue Powermate 2.5x, 4x ja 5x, APM 2,7x & 1,5x comacorrecting barlow
Starlight Xpress suodinpyörä 7x1 1/4"

Timi

#527
Moni varmaan aloittaa DS kuvauksen tällä kohteella itse vasta nyt perusteellisemmin muiden kohteiden jälkeen kun tuli hommattua tuo 80 ed putki jolla saa lyhentäjän kanssa mukavasti mahtumaan kuvakenttään.
Meinas mennä hieman värimössöksi säädellessä mutta jotain sai lopulta erottumaan tuostakin.
Tuo kuva pinottu JPEG kuvista.
Canon RAW muunto TIF formaattiin pinotuista kuvista en saa vielä värejä noin hyvin esiin ainakaan tästä projektista, harjoitukset jatkuu...


Valotusta 56min2s kohteesta.




vehnae

Artjärvellä tuli kuvattua myös Andromedaa, josta keräsin valotusta 12x5min + 11x1min = 1h11min. Tässä vuosikertaobjektiivissa on jotain selkeästi hieman vinossa, kun täydellä aukolla kuvatessa ilmenee epäkeskeistä komavirhettä. Ylänurkassa tähdet ovat suurinpiirtein kunnossa, eli seurantaongelmista ei siis ole kyse. Jokatapauksessa lasi on nyt huollossa ihmeteltävänä josko saisivat sille jotain tehtyä.

Kalustona siis 600D, FD 300/2.8L ja guidattu Astrotrac. Käsitelty PixInsightissa.

Isompi kuva AstroBinissä: http://www.astrobin.com/full/56886/?mod=none



Jussi Koponen

Vehnaella oikein komea kuva! pitäisi itsekkin päästä ottamaan tästä "se" kuva kun nyt olisi sopivalla polttovälillä varustettuja linssejä.

3p0

Sainpas lopultakin napattua vähän lisää valoa tuosta galaksista. 6x10min kuvia. Modattu 5DmkII ja Vixen ED80sf putkena (600mm, f7.5)

http://www.astrobin.com/57207/

...ainiin, osaisko joku PixInsight-guru kertoa, mihin mie oon hukannut kaikki Ha-alueet, vaikka luulisi niitä näkyvän modatulla 5DmkII:llä..? Olinkohan liian höveli sitä DBE:tä käyttäessäni..?
Otto Huhta
Herrain Raketti- & Tiedeseura

prototype

Komeat värit ja muutenkin hyvä kuva. Onko tuo 5DmkII noin vähäkohinainen, vai saako PixInsigh:lla noin tehokkaasti kohinat pois?

monni

Upea M31 3p0! Ehkä PI:llä saisi keskustan alueesta vielä kaivettua lisää tummia yksityiskohtia esiin? Värit on erittäin miellyttävät kuvassa.
https://www.facebook.com/monni

"En ole tähtitieteen tohtori mutta voin vilkaista."

einari

Ei tuo minusta mitenkään poikkeuksellinen kohinaton järkkärikuva ole.
Ja ne Ha-alueet on astetta vaikeampi saada, järkkärillä varsinkin.
Yleensä niitä otetaan erikseen Ha-suotimella (ja mv-ccd-kameralla).
___
Tapio

3p0

#534
Kiitos kauniista kehuista :)

Toi 5DmkII kohisee melko vähän, jopa niin vähän että luulin selviäväni ilman darkkeja vaikka olikin vielä jotain +10°C kuvatessa. No eihän se ihan niin toiminut, kuvaan tuli niitä kohinaisia vinoraitoja (kuva alla). Otin sitten pari päivää myöhemmin darkit jääkaapissa, ja johan sai kohinat kyytiä. Ja kyllä tuo PI on aika kiva ohjelma, vielä kun kerkeäisi opetella sitä vähän perusteellisemmin....

Oikeastaan poltin tuota keskustaa tahallaan puhki jälkikäsittelyssä. Onhan se hienoa kun kuva on kauttaaltaan NIIN hdr ja superkontrastinen ja KAIKKI yksityiskohdat erottuvat yhtä hyvin, mutta... yritän tehdä tuosta kuvasta julisteen seinälle, ja tykkään sellaisesta ihan pikkasen luonnollisemmasta dynamiikasta printtituotteissa. Silleen että kuvaa katsellessa tulee pikkasen semmoinen olo kuin katsoisi jotain häikäisevän kirkasta, eikä vaan tieteellisen tarkkaa  :wink:

...sitäpaitsi ei kukaan saa siitä keskustasta yhtä rapeaa kuin Mickut  :grin:

edit: piti tehdä vielä sellainen crispy versio kuitenkin. Aika paljon tuolta datasta saa kaiveltua juttuja esiin, mutta keskustaan ei jaksa taikoa värejä millään: http://www.astrobin.com/57246/
Otto Huhta
Herrain Raketti- & Tiedeseura

micko

Opettelen käyttämään IRIS:tä ja sitä varten kuvailin Andromedaa, kun IRIS ei vanhoista kuvista jostain syystä tykännyt. Eikä niille ollut flättejä ja biasejakaan.

Kokeillaas, miten Flickristä saa jaettua. Pari eri versiota väreistä. Ei ole Photoshoppia ja käyrät on väännelty Darktablella, mutta on sekin mulla vähän opettelun alla...


Andromeda_IRIS_Darktable1 by micko_laine, on Flickr


Andromeda_IRIS_Darktable2 by micko_laine, on Flickr

Laitteistona siis EQ3-2 (jolla oli tarkoitus opetella suuntausta napatähtäimellä, mutta juuri katulamppu pohjoisessa, niin meni fiiliksellä suunta), Canon EOS 1100D ja halpis 75-300mm putki 200 milliin väännettynä. Olen melkoisen yllättynyt tuloksista itse, kun edellinen paras veto on kuitenkin tällainen.
Mikko Laine
Mosstack, koodaamani tähtipinoamissofta
Blogini
Kaikki kuvani on otettu yhdistelmällä Canon EOS 1100D, 200/2.8L II USM ja Eq3-2 ellen ole toisin sanonut.

Timpe

Lainaus käyttäjältä: micko - 26.09.2013, 17:58:58
Laitteistona siis EQ3-2 (jolla oli tarkoitus opetella suuntausta napatähtäimellä, mutta juuri katulamppu pohjoisessa, niin meni fiiliksellä suunta), Canon EOS 1100D ja halpis 75-300mm putki 200 milliin väännettynä. Olen melkoisen yllättynyt tuloksista...

Hyvä lopputulos laitteiston rajat tietäen ts. kuvaajan huolellinen toimintatapa ja olemassa olevien laitteiden täysimittainen hyödyntäminen riittivät saamaan Andromedan galaksin näinkin hyvin esille! :shocked:
- Timo Inkinen

jussi_k_kojootti

Hyvin näkyy micko, ja tuo 3po:n "supercrisp" on tosi taitavaa käsittelyä!
jussi kantola / oulun arktos
CG-5 GOTO + KWIQ-guiding + SW80ED  // 10" dobson // canon eos 450d mod & 400d / ASI 120MM
http://astrobin.com/users/jussi_k_kojootti/
http://oulunarktos.fi/

monni

Lainaus käyttäjältä: ketarax - 27.09.2013, 12:17:31
Hyvin näkyy micko, ja tuo 3po:n "supercrisp" on tosi taitavaa käsittelyä!

Joops, hienoa jälkeä Micko varsinkin obiskaan nähden.

3p0 toi supercrisp on jo tosi hyvin käsitelty. Hienoa huomata, että tuo ensimmäinen käsittely oli tarkoituksella tuollainen; nyt se käy järkeen paremmin. Tuo enemmän revitetty on hyvä esimerkki siitä, miten paljon sitä dataa saa irti käsittelyssä.
https://www.facebook.com/monni

"En ole tähtitieteen tohtori mutta voin vilkaista."

TuRe

#539

Kuvan siirrossa on vielä hankaluuksia. Ei tallennu oikein.
Tuomo Repo