Satelliitti? 21-22.4.2008

Aloittaja Kolkkisti, 28.04.2008, 17:44:34

« edellinen - seuraava »

Kolkkisti

Onko kuvassa kyse satelliitin "peileistä" heijastuva valo? Kerran olen tuollaisen nähnyt ihan livenä. Kuvat videoanalyzerin ohjelman tuotoksia.
Kuvassa näkyy (ehkä?) himmeästi myös saturnus ja regulus klo7 satelliitista.

Kuvien nimet muodossa vuosi/kuukausi/päivä/kellonaika
Canon EOS 1000D

Kolkkisti

Onko muuten mitään stellariumin tyylistä ohjelmaa millä näkee satelliittien radat?
Canon EOS 1000D

einari

Näyttää alempi kuva ainakin kovasti Iridiumin välähdykseltä.
Pari linkkiä:

http://science.nasa.gov/Realtime/JTrack/
http://www.n2yo.com/
ja tietysti
http://www.heavens-above.com
___
Tapio

Kolkkisti

Viime yönä tuli taas yksi satelliitin välähdys kuvaan. Näin tuon tuurilla ihan livenäkin. Tuo aikasempi kirkas väläys olis ollut hieno nähdä, mutta hieno oli tuokin. Kesto vajaa 2s.

Kuvassa näkyvät himmeät raidat on kattopaneeleista kun oli hetkeä ennen tietokoneen näyttö päällä.
Canon EOS 1000D

risto1


Iridiumin välähdys  Kuvattu  Toucamilla  kuvassa myös pari tähden jättämää viirua ja  loput
kuolleita pikseleitä.
Tässäkin kuvassa on pystyjuovia mutta niitä ei pysty selittämään paneeleilla, jos joku tietää
niille selityksen ja miten niistä pääsee eroon, niin neuvot kelpais. Kamera on noin 5 millisen lasin
(parvekelasi) takana noin 30 asteen kulmassa lasiin. Päiväkuvissa tai yleensä kuvissa joissa valoa on
riittämiin  juovia ei esiinny, ei aikaan yhtä häiritsevästi.
Risto

Esko Lyytinen

Juovitus johtuu kamerasta eli se pimeätausta ei ole tasainen. Miksi se on juuri juovikas en oikein osaa sanoa, johtuneeko lukuelektroniikasta eli eri komponenttiyksilöiden pienistä eroista. Pitämällä kuvaa tummempana jo sen muodostuessa tai tummentamalla valmista kuvaa juovikkuuden saa vähemmän näkyväksi. Toucamilla se ei kait niinkään johdu itse kennon yksittäisten CCD-elementtien eroista. Tämän päättelisin siitä että modatuilla voi valotusaikaa pidentää paljonkin ilman että ko ongelma korostuuu.
Joku on joskus minulle kertonut tietävänä kyllä mikä siinä sen saa aikaan, mutta enpä osaa välittää ko tietoa kun ei silloin kunnolla valjennut itsellekään.

Käyttämällä darkkia, saa taustaa tasaisemmaksi kuten muussakin tähtikuvauksessa. VideoAnalyzerillä darkin vähentämisen voi tehdä "lennossa" (jos ei ole koneen prosessoritehosta kiinni). Tällä saa kyllä taustaa tasoitettua, mutta on siinä ongelmansakin. Kameran kirkkaus- ym asetuksien pitäisi olla kiinteitä ja kokemuksen mukaan esimerkiksi toucamilla värimoodissa darkin joutuu aika usein uudistamaan että toimisi kunnolla. Kiinteät asetukset tekevät sen että voi käyttää vain pimeällä. Taivaan vaaletessa se pian saturoituu hämärätaivaasta. Jos kameran säädöt olisi automatiikalla niin darkki auttaisi enemmän tai vähemmän ihan pimeällä, mutta kun taivas vaalenee niin kameran säädöt muuttuvat ja jo hämärätaivaalla darkki vain huonontaa kuvaa eli "korjaakin" tällöin muuten jo melkein tasaisen taustan epätasaiseksi.

Testasin viimeksi darkin käyttöä  Logitech QuickCam Ultra Vision kameralla. Sillä on juovikkuutta suunilleen vastaavalla tavalla. Pienen kokemuksen perusteella vaikuttaa että sillä ehkä sama darkki olisi laajemman ajan käyttökelpoinen kuin toucamilla. Kuitenkin vaatii kiinteät asetukset ja kokeilemillani taivas oli ei-saturoitunut kun aurinko oli enemmän kuin 4.5 tai 5 astetta horisontin alapuolella. Tasoitti kyllä kuvataustaa selvästi ko käyttökelpoisena aikana.

Viileämmässä juovituskin tietääkseni vähenee. Eli talviaikaan kameran pitäminen ulkona kamerasuojassa auttaa ja ilmeisesti auttaa jonkin verran jo ikkunalasien välissä pitäminen.

Esko

risto1

Kiitos pitkästä vastauksesta. Yritin kaivaa oleellisen esiin, ja annoin itseni ymmärtää että
näin kesäaikaan keinona juovituksen vähentämiseen on kuvan säätäminen tummemmaksi ja
kunhan tässä illat ja yöt pimenee ja pitenee niin darkin käyttö auttaa .
Risto

Kolkkisti

Samanlaista pystyviivan on noissa mun kuvissakin. Näkyy vaan vähemmän kun on tumma kuva (viimenen ehkä liiankin tumma). Vielä kameran säädöt ollut vähän hakusessa.
Canon EOS 1000D