Helios QUANTUM-7.3 25/62x100: millainen lie?

Aloittaja nuuskamuikkunen09, 23.04.2008, 00:18:02

« edellinen - seuraava »

nuuskamuikkunen09

Minkähänlainen havainto-aparaatti lie tämä villen kellon Helios QUANTUM-7.3 25/62x100 kiikari mahtaakaan olla.
Havaintojen teko kahdella simällä yhtäaikaa jotenkin vain kiehtoo.

Onko kellään kokemusta em. kiikarista: millainen käytännössä?

ER

Pääsitkö koskaan kokeilemaan noita kiikareita? Onko sinulla tai muilla ylipäänsä käsitystä näiden 7-sarjan Helios Quantumien laadusta ja käyttökelpoisuudesta? Itselläni on harkinnassa kunnon kiikarien hankkiminen, mutta sen joutuisi kai tekemään sika säkissä -tekniikalla.

mistral

Tämä kiikareiden koekatselu on ongelma. Jos olet ostamassa autoa, niin itsestäänselvää on koeajo. Jopa pidempiaikainen koekäyttö.
Mutta tähtikiikarin kanssa ei asia ole näin. Jos pääset jalustalla katselemaan rauhassa edes 10 minuuttia, saat olla onnellinen.
En ole kysynyt  kuluttajasuojasta mitä pitäisi tehdä, ehkä jotain tarttis tehdä.
Toivottavasti löydät hintansa väärtin.

Matias.

Tuo Helioksen Quantum -sarja kiinnostaa minuakin. Mitähän eroa on viitossarjan ja seiskasarjan vehkeillä.
Tuo viitossarjalainen lienee n. 7 kilon painoisena vielä roudattava, kun taas seiskasarjalaiset lienee 13 kilon painoisia. Sitä ei enää mielellään kanniskele pitkiä matkoja.
Vai onkohan painossa otettu mukaan jo nuo metalliset kantolaukut?

pappa

Punttisali assosiaatiota ainakin riittää, jos kiikarin paino on 13kg se on silloin kiikarin paino. Jalusta painaa ainakin saman verran jollei enemmänkin. Näissä vehkeissä ei kannata lähteä sika säkissä tekniikalla etenemään, isojen kiikareiden vyöry markkinoille on ollut hirmuinen mutta oikeastaan kunnon dokumentaatiota on ollut 30.000 euron japsikiikareista T/A lehdessä ja Helios 25X100.

Tässä säikeessä pohdinnassa olevat kiikarit ovat todella isoja, jalustoineen aparaatille tulee helposti painoa 50kg ja alkaa olla niillä rajoilla ettei niiden kanssa reuhdottua ole paljon kahden silmän katselusta iloa. Näiden kiikareiden hinnalla saa peilipinta-alaa lujasti ja painoakin on kohtuullisemmin.
Tähtiharrastusta aina -60 luvulta tähän päivään.
Nikon D200/D7000x/FE /FM/Nikkormat+MD-11 Nikon manuaaliroinaa.
Tamron SP AF 10-24 f3.5-4.5 Di II NEF
Sigma18-50 f 2.8 NEF Samyang 8mm f3.5 NEF
Manfrotto 055+RC128
Carl Zeiss Diascope FL 85 20-60X Manfrotto 028+HD501
Helios Quantum 4 15x70
Skywatcher Evostar Black Diamond 102/EQ3-2/DX-stat+Baader Planetarium 8-24mm Mark III + Baader Hyperion 2,25X Barlow
William 2" dielectric diagonal Baader Solar Continuum+JS

Matias.

Joo, kyllä tuo 13 kiloa on liikaa. Lähinnä sen kantaminen sekä se ettei tuon mukana tuleva jalka voi olla tukeva siinä määrin mitä jollain 40 x suurennoksella tarvitaan. Eli siinä tarvitsee tehdä itse uusi kunnollinen raskas jalusta. Tilapäiskäyttöön tuo voi olla ok.

Itse hyppäsin jo puolta kevyempiin kiikareihin. Tällä hetkellä kiinnostavimmat vaihtoehdot ovat Helioksen Quantum 5 (100 mm)  http://www.sherwoods-photo.com/helios_binos/quatum_fs.htm
sekä Opticronin Observation http://opticron.boson.posiweb.net/Pages/specialist.htm

Tuo Opticron on vähän pienempi ja kalliimpi, mutta lienee riittävä. 45 asteen kulma on suunnitelmissa, koska kiikaria pystyy silloin käyttämään myös muuhunkin tiirailuun.

Onko porukalla kokemusta noiden keskinäisestä laadusta sekä siitä riittääkö 77 mm kiikari taivaan katseluun ja onko tuohon 100 mm kokoluokkaan merkittävää valovoiman puutetta?

Tilaus taitaa lähteä Englantiin lähipäivinä koska kotimaassa ei myyjiä juuri löydy ja Villen kellonkin vastaus tiedusteluihini on hyvin puuttellinen eivätkä viitsineet edes vastata toiseen kysymykseeni.

Matias.

...ja vielä. On totta että tuolla rahalla saa jo teleskoopin.

Itse luovuin jo viitisen vuotta sitten dobsonista. Koin sen hankalaksi kuljettaa ja varastoida. Valotehoa riitti ja Baaderin okulaareilla sai laatua.
Nyt kun on ollut pelkkä lintuputki, niin ajattelin satsata tuohon kiikariin. En ole koskaan oikein oppinut katsomaan yhdellä silmällä.  Siksi kiikari.

pappa

Opticron on laatumerkki, sitä on pienemmissä kattoprismakiikareissa paljon lintupiireissä ja kehuja on saanut. Merkkihän on Englantilainen ja valmistus on Japanissa. Tuo 45 asteen kulma on varmasti taivaantiirailuun mukavampi (tämän olet varmaan huomannut lintuputkessa) kuin suora. Makuasioita tietysti.
Tähtiharrastusta aina -60 luvulta tähän päivään.
Nikon D200/D7000x/FE /FM/Nikkormat+MD-11 Nikon manuaaliroinaa.
Tamron SP AF 10-24 f3.5-4.5 Di II NEF
Sigma18-50 f 2.8 NEF Samyang 8mm f3.5 NEF
Manfrotto 055+RC128
Carl Zeiss Diascope FL 85 20-60X Manfrotto 028+HD501
Helios Quantum 4 15x70
Skywatcher Evostar Black Diamond 102/EQ3-2/DX-stat+Baader Planetarium 8-24mm Mark III + Baader Hyperion 2,25X Barlow
William 2" dielectric diagonal Baader Solar Continuum+JS

Matias.

Joo, tuon lintuputken (Meopta Hermes) kanssa sen on oppinut.
Tuo 7 kilon painoinen Helios Quantum 5 on myös aika painava kun ajattelin että sitä voisi kesällä käyttää veneillessä kallioluodoilla lintukiikarina.
Helioksen Quantum 6 on näköjään kevyempi mutta siinä okulaarit ovat 90 asteen kulmassa, joten sen käyttö lienee vain taivaan katseluun.
Horisontaalisessa katselussa taitaa niska tulla aika kipeäksi.

Optircon taitaa olla itse asiassa aika paljon Heliosta kalliimpi koska siinä ei ole kuin yksi pari okulaareja mukana. Helioksessa tulee ainakin malleissa 5 ja 6 vähintään kaksi paria mukaan. Tuollainen 20 x ja 40 x voisi olla sopivat suurennokset. Tuo 40 vähän jo arveluttaa. Helioksen polttoväli on tuntematon, mutta jotenkin tuntuu että okulaarissa liikutaan 5 - 10 mm. välillä. Jos tuo lähentelee viittiä milliä, on silmän oltava jo aika lähellä okulaarin lasipintaa.

Matias.

Tuolta Poron antamasta linkistä löyty myös tällaiset:
http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/language/de/info/p2233_.html

Ovatkohan nuo Helioksen tekemät vai onko tuolla merkillä omaa valmistusta. Aika paljon näyttävät samalta. Mitenkähän laatu?

Matias.

Tästä ketjusta näyttää tulleen Matiaksen blogi.... :angel:

Kiikareita ei vielä tilattu. Monta asiaa hämmentää ostajaa. On tullut tuolta ulkomaisilta foorumeilta aika paljon luettua kollimaatiosta ja siitä että säätö on pielessä.
Nämä tuntuvat olevan aika yleisiä isoissa kiikareissa. Missähän hintaluokissa tulevat säädettävät prismat?

Toinen asia on akromaattiset ja apokromaattiset prismat. Nuo nyt vielä tiedän, mutta mitähä tarkoittaa semiaporkomaattiset kiikarit?

Kun kiikareita on tarkoitus vähän käyttää päivälläkin, niin olisi suotavaa että kaikki kolme väriä stemmaavat kohdilleen.

Isohkoja 80-100 mm kiikareita ei tahdo olla missään kotimaan myymälässä jotta näkisi minkälaisia ovat. VK taitaa olla Vammalassa, mutta sinne on kyllä
vähän pitkä matka lähteä omaa työaikaansa  kuluttamaan näihin asioihin. Eli tilaushommiksi varmaan menee.

Alfa_UMi

#11
Lainaamitähä tarkoittaa semiaporkomaattiset kiikarit

Semiapokromaatti tarkoittaa sitä, että linssi on rakenteeltaan sama kuin akromaatti eli siinä on kaksi elementtiä, mutta ne on tehty laadukkaista (ja yllättävästi myös kalliista) lasilaaduista. Kromaattisen aberraation korjaus on parempi kuin akromaatin, mutta en sitten osaa sanoa jääkö se kuinka paljon apokromaatista. Käytännössä varmaan ei paljokaan.

Ymmärtääkseni kaikki ED putket joita sanotaan apokromaateiksi ovat juuri semiapokromaatteja.

Näin minä asian muistan.

Lisäys: Tutkin hiukan, ja jotkin putket ovat ED putkia, mutta myös kolmen linssielementin putkia eli triplettejä. Olennainen ero on siis, että akromaatti ja semiapokromaatti ovat doubletteja.

Lisäys2: Voi olla myös, että alan olla aivan hako teillä. Asiat kun eivät ole selviä markinointi-ihmisten hämmennettyä soppaa.
12x50 kiikari
20X30 monokiikari

Matias.

Joo, linsseistähän siinä oli kyse eikä prismoista. Olli Mannerin kaukoputken käyttäjän kirjassa tuosta on maininta.
Eli tuollainen semiapo on sitten paremmasta lasilaadusta tehty että kaikki kolme pääväriä osuvat kohdalleen?
Tai aberraatio on saatu siedettävään mittaan. Tuo poikkeama lienee suurin katselusektorin laidoilla.

mistral

                         Näissä isoissa kiikareissa on sellainen puoli, että koon kasvaessa värivirhe eli kromaattinen virhe myös kasvaa.
Siinä, missä käsikiikareilla pärjää akromaatti objektiiveilla, tarvitaan tähtikiikarissa  mielellään semi-apoa ja jos haluaa oikein hyvän,
niin apoa.Luulen, että halvemmaksi tulisi peili ratkaisu kiikarissa. Joku on sanonut, että valovoima vain heikkenee apupeilin aiheut-
taman varjostuman verran (syy miksi niitä ei tehdä?)

Matias.

Hassu juttu tämä kiikarin etsiminen....

Lähdin alussa tuosta 100 mm objektiivikoosta mutta nyt olen miettinyt, punninnut ja mittaillut rullamitalla netissä annettuja mittoja. Hankittavan kiikarin koko on pudonnut nyt tuollaiseen 80 mm kokoluokkaan. Noissa päästään jo alle viiden kilon painon.
Tällä hetkellä kiinnostaa Miauychi / Opticron 20 x 77mm kiikari, tai jokin vastaava.

Tuota voisi ajatella viitsiä kantavan jo paremmin kuin 7 kiloista vehjettä, tai alussa noiden Quantum 7-sarjalaisen paino oli 13 kiloa.

Myös Helios Quantum 6 -sarjan vehkeet kiinnostaa. Noista löytyisi nyt kiinnostava kokoluokka 88 mm objektiivilla, paino ja koko kohtuullinen ja näyttäisivät olevan semiapo.
Ovat vain 90 asteen kulmalla varustettuja. Eli ns. maakatselu taitaa olla turha toivo.