Saturnukseni: bittirepresentaatio kuudennesta planeetasta 17.4.08 klo 23.24

Aloittaja Mare Nectaris, 18.04.2008, 11:08:28

« edellinen - seuraava »

Mare Nectaris

Tässä Saturnus - tuo sisimmäisten kiviplaneettojen lämpöä koskaan tavoittamaton kaasupallo.

Planeetan renkaisto aukkoineen, varjoineen ja kulmaliikkeineen ei lakkaa puhuttelemasta havaitsijaa lähes kontrastisella jakautuneisuudellaan. Havaitsemisen kokemuksen todeksi tekeminen - kuvan kaivaminen bittivirrasta itse näkemisen kokemuksen (havainnoinnin) edes laihaksi representaatioksi - on omalta osaltani henkilökohtaisena projektina alkanut. 

Saturnukseni - tai siitä monta tuntia sitten lähteneiden fotoneiden virta - on tässä vangittu vanhan kunnon Meade DSI:n kennon valokaivoihin Skywatcher 150 Pro Maksutov-Cassegrainin diagonaalin läpi, polttotasolta.

Kun tätä pientä kuvaa katsoo esimerkiksi kiikarilla, voi tästä melko fotorealistisesta representaatiosta saada tulkinnallisen otteen. Voi yrittää tavoittaa kuvaajan itse havainnointihetkellä kokemaa atmosfääriä, johon kohta teknisessä mielessä palaan.

Tulkinta Saturnuksen fotonien iskeytymisestä kennon valokaivoihin ei itsessään välttämättä avaudu kuvassa. Oikeastaan sitä ei tavoita edes kuvaaja pyrkiessään lähestymään havaintokokemuksen impressiota varovaisella post-prosessoinnillaan. Siksi tässä on vain inansa unsharp maskia - ja hiukkasen gaussian blurria - mutta vain hiukkasen. Maustamaan.

Saturnuksen fotoneista kameran bittivirraksi muuttuva tapahtuminen tarjoaa ehkä juuri läpikulkemisensa kautta aktuaalisimman itsensä. Se voi siis olla lähimpänä totta vain itse kameran valokaivoille, piuhalle ja bittivirtaa prosessoineelle softalle. Jossakin niiden tajuttomassa, kauneutta edes ohuesti käsitteellistämättömässä sähköisessä ytimessä v o i s i olla jäljellä aavistus siitä, mitä herkistyneillä sauvasoluilla silmän verkkokalvolta näköhermoon olisi voinut okulaarista stimuloitua. Havaitsijalle olisi siis voinut syntyä planeetasta myös aitouden kokemus, ellei nyt okulaarin tilalla olisi tököttänyt kamera - ja ellei kuvaajan flip-mirror olisi ollut vielä vähän opetteluvaiheessa.

Valokuvan jatkuva tapahtuminen - Saturnuksen fotonien virta - muuttuneena kennon valokaivojen fotonileikiksi siis tulkitsi ja rakensi aidoimmillaan Saturnuksen omuutta. Maapallolta katsottuna havatisijaa kuitenkin harmittavasti ajoi tulkinnalliseen nurkkaan myös ilmakehä - eli hankalahko seeing pilviharsoineen. Ja lopuksi siis itse pilasin hienon kuvan.

Teknisenä yksityiskohtana mainittakoon, että putki tietty oli pihalla (kuten kuvaajakin), mutta tietokone oli melkosen pitkän piuhavirityksen päässä.

Ensin tietysti lähti USB -kaapeli kameralta, ja muuttui about metrin päässä USB-extenderillä RJ-45 (CAT) linjakaapeliksi. Taas muutamaa kymmentä senttiä ennen pöytäkoneen USB -porttia pudotettiin ao. häkkyrällä signaali takaisin linjakaapelista USB:ksi (maksimi etäisyys on tällä virityksellä 150 jalkaa eli about 50 metriä, eikä se tarvi mitään softia, vain piuhan ja järjetöntä laiskuutta).

Hyvät puolet? - No ei tarvii siis heti lähteä ostaan välttämättä läppäriä. Viritykseen on ihan kohta tulossa vielä RJ11 -välijohto, niin saan sitten kaukoputkea ohjatuksi pulikalla sisältä tietsikan äärestä  :D ja näen kuvan tolla kameralla (piuha on tietty oltava oikein ettei mene mikään säie siellä välillä ristiin, eli "do not try this at home" jos ei hallinnassa tämä seikka).

Seurantahan pitää sen Saturnuksenkin suurin piirtein siinä hollilla useita minuutteja - ainakin polttotasolla operoitaessa.

Tarkentaminen piuhan päästä oli hauskaa, vähän niin kuin "connecting observers" -tyylistä get-together -meininkiä. Siinä nimittäin yksi oli kännykän päässä koneella ja toinen veivasi Maksutovia ulkona  :P ;D - ja operaattori tietysti tykkäsi. Mutta kyllä se oli sitten mukavaa, kun rupes jotain näkyyn...

Toistasekshan Jupiter on vaan pyörä, mutta kohta se pallukka alkaa taas olla hollilla... joten eiköhän tässä jotakin vielä keksitä!
Timo Keski-Petäjä


SW Evostar 120 ED APO*TAL 250K*C8-N*SW 150 Pro*TAL 1 (Mizar)*Celestron Ultima 80*EQ6 Pro Eqmod + TS dual mount*CG-5 GOTO*TV: Nagler Type 4 17 mm, Panoptic 24 mm*Baader Hyperion Clickstop-Zoom 8-24*17 mm UWA-70*TV BIG 2x Barlow*Celestron 2x Barlow Ultima SV Series*TAL 3x Barlow*TS 5 x APO Barlow*TS CCD lunar camera

AP

Antti Paaso

Mare Nectaris

... kiitti AP!

Oli oikeasti ihme tunne kun se pallukka rupes ruudulle syntyyn ja sen alko jopa siittä tunnistaan Saturnukseks! Hitto kun olis vielä edes pikkasen kelejä!!

Timo Keski-Petäjä


SW Evostar 120 ED APO*TAL 250K*C8-N*SW 150 Pro*TAL 1 (Mizar)*Celestron Ultima 80*EQ6 Pro Eqmod + TS dual mount*CG-5 GOTO*TV: Nagler Type 4 17 mm, Panoptic 24 mm*Baader Hyperion Clickstop-Zoom 8-24*17 mm UWA-70*TV BIG 2x Barlow*Celestron 2x Barlow Ultima SV Series*TAL 3x Barlow*TS 5 x APO Barlow*TS CCD lunar camera

Regulus