GRB 080328A

Aloittaja Mikko Päivinen, 28.03.2008, 22:01:36

« edellinen - seuraava »

Mikko Päivinen

 Kuvasin ihan harjoitusmielessä tätä kyseistä aluetta vaikka itse Swift satelliitin havainnosta oli kulunut jo useita tunteja. Huomasin suureksi vaikeudeksi sen että kuvista voi olla todella hankalaa havaita erittäin himmeitä jälkihehkuja blinkkaamallakaan. En löytänyt omasta kuvastani mitään poikkeavaa. Kuvausaika noin klo 20:30 paikallista aikaa ja siitä eteenpäin yhteensä 6kpl 3 minuutin valotuksia 2x2 binnattuna.

Tässä Digital sky surveyn kuva ja alempana oma kuva.




Mikko
Kaukoputki: NexStar 11" GPS.
Kamera: SBIG ST-2000XM
Seuranta: SBIG AO-7
Filtterit: L=Baader IR/UVcut RGB suotimet standardit SBIG.
Filtteripyörä: SBIG CFW-8A

oksanen

Erittäin hyvälaatuisia kuvia! Noissa olisi jälkihehku kyllä näkynyt jos se ei olisi himmentynyt.

Gammapurkauksen GRB 080328 jälkihehku himmeni (tyypillisen) nopeasti. Swift-satelliitin optinen teleskooppi ehti tehdä siitä vain pari mittausta (GCN 7530):

Filter  Tstart(s)       Exp(s)   Magnitude

white   110             99.8    17.84 +/- 0.05
white   867             99.8    20.43 +/- 0.27
white   5611        399.8   > 21.60

eli kahden minuutin kohdalla 17.8 magnitudin jälkihehku oli himmentynyt reilussa 10 minuutissa magnitudiin 20.4 ja reilussa puolessatoista tunnissa himmeämmäksi kuin 21.6 magnitudia.

Amerikkalainen harrastaja Patrick Wiggins ehti kuvaamaan jälkihehkua 15 minuutissa ja sai sen hyvin himmeänä kuvaansa:
http://murtoinen.dyndns.org/ccd/Arto/grb080328/combined.jpg

Useimmille gammapurkauksille saadaan Swiftiltä röntgenteleskoopin antama tarkka (muutaman kaarisekunnin) paikannus muutamassa minuutissa, joten etsittävä alue on yleensä hyvin hyvin pieni.

Jos joku haluaa nopeasti näistä hälyytyksiä, niin Siriuksen gammapurkaushälyytyslistan kautta on saatavilla NASAn grb-alertteja. Toinen mahdollisuus on AAVSOn HEN (High-Energy Network) lista, mutta se on hieman hitaampi ja suodattaa osan hälyistä.

arto

Kaizu

25 senttisellä putkella tarvitsen n.20 min valotusta suuruusluokkaan 20. Eli jos en ihan toiselle minuutille kerkiä niin en saa kuvatuksi mitään, näinkö se käytännössä menee?

Kaizu
Kai Forssen

PetriKe

Lainaus käyttäjältä: Kaizu - 29.03.2008, 11:57:53
25 senttisellä putkella tarvitsen n.20 min valotusta suuruusluokkaan 20. Eli jos en ihan toiselle minuutille kerkiä niin en saa kuvatuksi mitään, näinkö se käytännössä menee?

Kaizu

Näinhän se usein on. Suurin osa havaituista jälkihehkuista himmenee muutamassa minuutissa amatööriputkien tavoittamattomiin. Harvinaisempaa herkkua on ne jälkihehkut, jotka saadaan kuvattua vielä useiden tuntienkin päästä, kuten kävi GRB080319B:n kanssa.

Tuo Arton mainitsema Siriuksen hälylista (jonka tilaaja itsekin olen) on hyvä, koska tietoa havaitusta jälkihehkusta tulee nopeasti ja niistä näkee kannattaako kohdetta enää yrittää kuvata vai onko hiipunut näkymättömiin.
Selkeitä kelejä,

Petri Kehusmaa

Mikko Päivinen

 Kiitos Arto selvityksestä. Olen oikeastaan rakentanut observatoriotani hyvinkin pitkälti juuri näiden optisten jälkihehkujen havaitsemista silmälläpitäen ja juuri se taitaa olla tärkeää, että laitteet saa nopeasti käännettyä kohteeseen. Toki isompi kaukoputki olisi aina parempi, mutta nyt täytyy pärjätä näillä vehkeillä.
  Täytyykin liittyä Siriuksen hälylistalle ensitilassa. Jotenkin on vain tuntunut siltä, että laitteet eivät ole olleet riittävän hyvät tähän hommaan ja siksi tuo liittyminen on jäänyt.

Mikko
Kaukoputki: NexStar 11" GPS.
Kamera: SBIG ST-2000XM
Seuranta: SBIG AO-7
Filtterit: L=Baader IR/UVcut RGB suotimet standardit SBIG.
Filtteripyörä: SBIG CFW-8A