Sh2 luettelon kohteita.

Aloittaja J-P, 28.03.2008, 12:46:46

« edellinen - seuraava »

einari

Lisää harvemmin kuvattuja SH2-luettelon kohteita.
Tällä kertaa SH2-313.
Aivan liian vähän valotusta, vain vajaa 3 tuntia. Kohdetta sai vain noin tunnin verran yössä kuvattua Espanjan putkella.
Tunnin verran Ha-valoa ja loput OIII, HOO-paletti.

Alunperin tätä pidettiin planetaarisena sumuna mutta nyt tiedetään että kyseessä on kaksoistähti (joista toinen kuuma valkoinen kääpiö) ja nämä 'kyntävät' vauhdilla kaasualueen läpi luoden shokkirintaman.

Kohde on SH2-luettelon viimeinen kohde.

___
Tapio

Timpe

Mielenkiintoinen kohde, mutta kovin alhaalla taivaalla muille kuin ulkomaan kuvaajille. Hyvä yritys Espanjan putkellakin!  :smiley:
Vesikäärmeen/Korpin rajalla...
Right Ascension:   12h53m
Declination:   -22°51'
- Timo Inkinen

Ransu

Hieno ensikuva tänne vaikeasta kohteesta!
Rauno Päivinen
Imatra
C14, Meade10" LX200 OTA,Tal100RS, Vixen 81SD, EQ8.
http://pellervo-observatory.blogspot.com/

Erik Pirtala

#198
Syksyn ensimmäinen iso projekti Sh2-132 saatu viimein maaliviivan yli. 16 tuntia kapeakaistavaloa.



Täysikokoinen:
https://www.astrobin.com/full/dj20fp/0/

wm-x

Komea kuva! Hienosti olet saanut paljon sävyjä kuvaan. Vähän tuon valopilarin vihreys häiritsee esteettisesti omaa silmää.

Miten käsittelit kuvan?

einari

Onko tuo oikean alanurkan alue oikeasti enimmäkseen OIII:sta ?
___
Tapio

Erik Pirtala

Lainaus käyttäjältä: wm-x - 23.09.2019, 20:10:46
Komea kuva! Hienosti olet saanut paljon sävyjä kuvaan. Vähän tuon valopilarin vihreys häiritsee esteettisesti omaa silmää.

Miten käsittelit kuvan?

Kiitos. Vähän nuo syaanit alueet häiritsee itseäkin, mutta päätin jättää ne sen sijaan että runnoisin ne väkisin siniseksi. Poistin jokaisesta kanavasta erikseen tähdet, tein tähdettömän SHO -sumukuvan, tähdettömän luminanssikuvan, sekä koostin kuvan pelkistä tähdistä H(H+O/2)O -paletissa. Lopuksi koko setti yhteen ja hienosäätöä

Lainaus käyttäjältä: einari - 23.09.2019, 21:00:26
Onko tuo oikean alanurkan alue oikeasti enimmäkseen OIII:sta ?

Taitaa se olla. Vrt:  https://astroanarchy.blogspot.com/2019/02/sharpless-132-sh2-132.html

Timpe

Kuvasi jäi kovin tummaksi tällä kalibroidulla monitorilla. Jos käytän valokuvaus-termejä, niin tuota on nyt alivalotettu -1.5 EV tienoille ts. kaipailen lisää luminanssivaloa kuvaan.
Täältä löytyisivät kalibrointikuvat monitorin mustapisteen ja valkoisen perussäätöön: http://www.lagom.nl/lcd-test/
Miltä nuo testit näyttäisivät omassa monitorissasi?
- Timo Inkinen

Erik Pirtala

Lainaus käyttäjältä: Timpe - 24.09.2019, 17:15:38
Kuvasi jäi kovin tummaksi tällä kalibroidulla monitorilla. Jos käytän valokuvaus-termejä, niin tuota on nyt alivalotettu -1.5 EV tienoille ts. kaipailen lisää luminanssivaloa kuvaan.
Täältä löytyisivät kalibrointikuvat monitorin mustapisteen ja valkoisen perussäätöön: http://www.lagom.nl/lcd-test/
Miltä nuo testit näyttäisivät omassa monitorissasi?

Testit näyttää siltä että mulla on aika kirkas näyttö. Spyder 3:lla kalibroitu tosin, mutta ehkä pidän näytön kirkkautta turhan isolla.

Kieltämättä tuo on vähän himmeä, mutta mikäli lopputuloksesta  muuten meinaa tulla turhan kohinainen, niin tykkään jättää himmeämmäksi ettei kohina pompi liikaa silmille.


Vähän kirkastettu ja kropattu versio.

Ja ei huolta, ei ollut millään tavalla yliampuva kommentti, vaan ihan asiallinen. Kaikki kommentit on aina tervetulleita. Etenkin näin semi aloittelijalle kenellä on moni peruasia vielä hukassa. Tyytyväisyys tappaa kehityksen ja sitä rataa

Timpe

Ok, samainen Spyder 3 Xpress on ollut täälläkin käytössä. Yritin tänään tehdä monitorilleni kalibrointia tuolla ja huomasin että uskollisesti yli viisi vuotta palvellut laite on alkanut pätkimään USB-kaapelin liitoksesta laitteeseen. Spyderin ohjelmisto ei pätkimisen jälkeen suostunut enää löytämään kyseistä laitetta ollenkaan, joten täällä homma meni nyt uuden kalibrointilaitteen tilaukseksi. Tilasin nyt tuollaisen värkin Verkkiksestä, joskin tuon laitetyypin asemoinnissa monitorin päälle on ollut testeissä jotain huomautettavaa. Noh, kaikkea ei voi saada, mutta summa summarum; saan kohta tälle 24" 16:10 Dell IPS monitorilleni uuden kalibrointilaitteen tuon Spyder 3:n tilalle. Bonuksena tuon pitäisi huomioida myös ympäröivä valaistus lopputuloksessaan, mutta älä pelkää. Taidan pitää suuremmat mölyt mahassani näistä makuasioista aiemmasta oppineena...  :grin:

PS. Vannoutuneena LRGB kuvaajana en oikein osaa arvioida noiden kapeakaistakuvien värimaailmaa, mutta lähelle J-P:n sävyjä mennään eli hyvä kuva kapeakaistaksi... kait  :azn:
- Timo Inkinen

Erik Pirtala

Tästä kuvasta ja projektista ei jää paljoa jälkipolville kerrottavaa, mutta onpahan viimein valmis. Aloitin kuvaamaan tätä mielenkiintoista kohdetta Sh2-115 + Abell 71 jo syyskuussa. Silloin kuitenkin pääpeilini oli lämpöjännitysten ja liian kireiden ruuvien takia menneet kolmioiksi, eli ns. pinched optics. Koska kalusto oli 350km päässä, en vonut heti tehdä asialle mitään, vaan laulattelin noin 13 tuntia dataa parin yön aikana. (Ha kanavan ja osan O-III). Tähdet olivat kuvissa aivan kamalan näköisiä ja ehdinkin haudata koko projektin. Nyt keväällä sain kuitenkin intoa kuvata myös S-II -kanavan, sekä nyt toimivalla putkella RGB tähdet. Näin sain syksyn datasta sumut talteen poistamalla rumat kolmiotähdet. Yhteensä kuvaan kertyi 20 tuntia kapeakaistavaloa ja 1,5 tuntia RGB valotusta tähdille.

Käsittelyn kanssa tulikin sitten tiputus maan pinnalle. Vaikka data oli varsin puhdasta, en millään onnistunut saamaan hyviä värejä. Suurin haaste oli himmeät ja laajat vety"juovat", joiden kanssa piti tasapainoilla ruskean ja liian räikeän väliltä. Kolmisen vuorokautta tämä on ollut käsittelypöydällä ja nyt ei enää iteraatiot tuota parempaa tulosta.  :tongue: Lähinnä häiritsemään jäi rusehtava yleissävy, mutta joiltain osin olen ihan tyytyväinen. Varmasti on syytä säilyttää data ja yrittää sitten joskus uudestaan kun on kehittynyt tarpeeksi.

SHO-paletti+RGB -tähdet:


Tähdetön H-alfapino (9 tuntia)


Tekniset tiedot astrobinissä:
https://www.astrobin.com/hnnndl/?nc=user

wm-x

Olinkin missannut tämän. On komean näköinen kuva. Hienosti käsitelty. Kannattaa katsoa täydessä koossa.

Kharan

Ensimmäinen HaLRGB-kuva, kohteeksi sattui Sh2-188. 5.5 tuntia yhteensä, Baaderin ja ZWO:n filtterit toimi ihan hyvin yhdessä.



https://www.astrobin.com/lfxziy/

einari

Jatketaanpa ketjua tähtien syntyalueella 1400 vuoden päässä.
Tämä olisi teoriassa Suomessakin kuvattavissa mutta kuvasin kuitenkin Espanjasta käsin.
Vähän pitkä oli projekti kun aloitin huhtikuun alkupuolella ja loppui nyt elokuun loppupuolella.
Valotusta sain kerättyä noin 23 tuntia (L, Ha, RGB).



Jännän näköisiä nuo sinertävät 'mammatussumut'.
___
Tapio

Erik Pirtala

Sh2-119 Joutsenessa

Olen jo pitkään ollut tosi kiinnostunut tästä kohteesta. Tällainen iso ja laaja 'aukkomainen' sumu on tosi syvän ja rauhallisen näköinen kuvissa. Aikanaan syksyllä 2018 aloin kuvaamaan tätä, mutta silloisella kalustolla olisi vaadittu vähintään 2x2 -mosaiikki. Projekti ei ottanut ilmaa alleen, mutta nyt halusin yrittää kunnolla uudestaan. Kuvasin tämän 2 -paneelisena mosaiikkina keräten kumpaankin noin 9,5 tuntia kapeakaistavalotusta. Loppukuvan kokonaisvalotusaika on hieman reilu 19 tuntia.


Täysikokoinen teknisillä tiedoilla:
https://www.astrobin.com/0oitk3/B/?nc=user