Vastataampa edes jotakin, kun kerta allekirjoittaneen pitäisi jotakin tietää asiasta. En tiedä antaako seuraava vastausta kysymykseesi, mutta ehkä se selventää jotakin.
Jotta satelliitti pysyisi radallaan, niin se on riippuvainen korkeudesta ja nopeudesta. Tämä riippuvuus voidaan sitoa yhteen n. vis-visa integraalilla joka on seuraavanlainen (rata on elliptinen):
0.5*V2 - u/r = - u/2a, jossa u = "myy" = gravitaatio parametri (Maan kyseessä ollessa 3.986*1014 m3/s2), V = nopeus, r = radan korkeus, a = radan korkein kohta.
Jos haluaan saada selville mikä on tarvittava nopeus tietyllä ratakorkeudella, että rata on ympyrän muotoinen, niin se saadaan kaavalla:
Vcirc = neliöjuuri(u/r) , jossa u ja r ovat samat kuin yllä.
Lisätietoa löytyy mm. kirjasta Spacecraft Systems Engineering; Fortescue, Stark, Swinerd; Wiley; Third edition; sivut 81-95.
Se, että miksi geostationäärisellä radalla oleva satelliitti pysyy paikallaan suhteessa Maahan, johtuu siitä, että ko. korkeudella satelliitin Vcirc nopeus on sama kuin Maan pyörimisnopeus. Tämän vuoksi satelliitti näyttäisi pysyvän paikoillaan. Jos verrataan esim. Iridium satelliitteihin, niin nehän viuhahtavat nopeasti taivaankannen poikki. Tämä taas johuu siitä, että ne ovat erittäin matalalla radalla ja siksi ne vaativat suuremman Vcirc nopeuden pysyäkseen ko. korkeudella ympyräradalla.