Tähtiharrastusniksejä

Aloittaja West468, 11.09.2006, 10:18:19

« edellinen - seuraava »

West468

Niksi-Pirkasta: "Laita pimennysrullaverhon päälle tähtikartta ja pistele eri paksuisilla neuloilla tähtikuviot kartan läpi verhoon. Voit opetella tähtikuvioita unta odotellessa."

Tuli vaan mieleen, että eiköhän harrastajilla ole ihan hyödyllisiäkin niksejä jaettavaksi...

- Varsinkin pitkien kuvausten aikana kaukoputken peili (tai katadioptristen putkien lasi) saattaa huurtua häiritsevästi. Huurreputkikaan ei välttämättä aina auta. Tähän auttaa matkamallinen hiustenkuivaaja, joka haihduttaa huurteen nopeasti ja vaivattomasti eivätkä kuvat kärsi.

- Kaupungilla saatta joskus törmätä ihmisiin, joita ei halua tavata. Helppo tapa välttää puumaista jutustelua on suunnata katseensa taivaalle. Ne jotka tietävät, että olet harrastaja, eivät kehtaa häiritä havaintoja, ne jotka eivät, siirtyvät kadun toiselle puolelle.

Horus

Lainaus käyttäjältä: West468 - 11.09.2006, 10:18:19- Kaupungilla saatta joskus törmätä ihmisiin, joita ei halua tavata. Helppo tapa välttää puumaista jutustelua on suunnata katseensa taivaalle. Ne jotka tietävät, että olet harrastaja, eivät kehtaa häiritä havaintoja, ne jotka eivät, siirtyvät kadun toiselle puolelle.

Hahaaa.. :D... Näin on varmaan käynytkin monelle. Eräs entinen työtoverini sanoikin eräs kerta kun olimme yhtäaikaa lähdössä pois töistä, että mistä tietää tähtiharrastajan? Siitä että aina kun tähtiharrastaja menee ulko-ovesta ulos hän katsoo taivaalle.

Liekkö tässä sitten jonkinlainen rituaali jonka jokainen "tositähtiharrastaja" tekee kun menee ulos?
Härkämäen observatorio - Tähtitiedettä Itä-Suomessa
Mars MetNet Mission - Kohti Marsia!
Avaruusinsinööri-blogi - Avaruustekniikkaa ja -tutkimusta

Harri Haukka

jörö

Joo kyllä näin on, että sitä vaan tulee vaistomaisesti ulos lähtiessään tiirattua taivaalle oli selkeää tai ei! ::)
Space is garden of stars

kimiza

Niin... Lähetetäänpäs Pirkkaan niksi "Aina ulos lähtiessäsi tiiraile taivaalle. Näin voit arvioida illan tähtienkatselumahdollisuuksia!" tai jotain sellaista.  :P

Iiro Sairanen

Lainaus käyttäjältä: Horus - 11.09.2006, 14:27:04
Liekkö tässä sitten jonkinlainen rituaali jonka jokainen "tositähtiharrastaja" tekee kun menee ulos?

Tein asiasta epätieteellisen tutkimuksen jokunen vuos sitteni DS-tapaamisessa ja huomasin, että noin 70% porukasta katsoi heti taivaalle ulos astuessaan. Ominaisuus löytyy lähinnä tähtiharrastajista, sillä ei-harrastajalta kun kysyy taivaan tilannetta, niin heillä ei ole yleensä hajuakaan siitä että sataako vai paistaako. 
Iiro Sairanen
--> http://deepsky.arkku.net <--

kimiza

#5
Opittu refleksi se kyllä lie. Kun tarpeeksi usein sellaista tekee, niin aivoihin kasvaa uusia hermohaaroja niin että siitä toiminnasta tulee tiedostamatonta. Ajasta en osaa sanoa mitään, mutta näköjään aika nopeasti sellainenkin ominaisuus tulee.

Niinjoo, kattos vaan. Unohdin kokonaan tämän ketjun aiheen.
ll
V

West468


Furyan

tämä refleksi on kyllä aivan totta. nyt ihan huvittaa kun miettii että ei sitä itsekkään ole tajunnut että katsoo joka kerta taivaalle.  ;D
The Earth Was Blue But There Was No God

Furyan

siinäpä vasta "refleksiä" kerrakseen.
ei vaan. tuollaista täytyy kyllä kunnioittaa kun osaa homman silmät ummessa-  :)
The Earth Was Blue But There Was No God

Celest1al Sphere

Itse olen järjestänyt okulaarini boksissa polttovälin mukaan, enkä sujauta niitä sinne vain sattumanvaraisiin paikkoihin. Suotimet löytyvät aakkosjärjestyksessä, LPR, O III ja UHC.

Vinkkejä visuaalihavaitsemiseen:

Kannattaa hankkia vaikkapa apteekista sellainen "merirosvo" silmälappu, jolla voi peittää toisen silmän. Toisen silmän peittämisestä on etua katsellessa, sillä katseleminen niin, että yrittää pitää toisen silmän kiinni, on varsin rasittavaa puuhaa. Silmälapun voi laittaa katselusilmän päälle, jos joutuu esim. käymään sisällä, tai muuten vaan joutuu sellaiseen tilanteeseen, että riskinä on hämäränäön menetys. Toinen konsti on vetää pipo silmän päälle, jos silmälappua ei satu juuri sillä kriittisellä hetkellä löytymään.

Hajavalon pääsyä silmään voi estää heittämällä jonkun viltin pään yli, tai jos havaintohaalarissa/takissa sattuu olemaan tarpeeksi iso huppu, niin siitäkin voi olla apua.

rafael

En ole tullut ajatelleeksi että siinä olisi jotain erikoista, kun aina katson taivaalle kun menen ulos , nähtävästi se sitten johtuu harrastuksesta , se on ihan vaistomaista , jaaha , pilvistä näyttää olevan ei taida tänään tulla mitään katsomisesta. Joo , ostin tässä taannoin apteekista silmälapun" merirosvo" mutta se oli niin suora ettei saanut silmää liikuteltua kun se oli päällä olis pitänyt apteekissa tarkistaa , huono kauppa , eikä vääntely auttanut . >:(

J-M

Lainaus käyttäjältä: Aldebaran - 03.10.2006, 16:24:24Hajavalon pääsyä silmään voi estää heittämällä jonkun viltin pään yli, tai jos havaintohaalarissa/takissa sattuu olemaan tarpeeksi iso huppu, niin siitäkin voi olla apua.

Itse käytin paksua kangasriepua pään päällä, mutta varsin pian totesin, että kaikki härvelit huurtuu vähän turhan helposti siellä rätin alla hongittäessä. Siksi hommasin aurinkoteltan, jota vähän modaamalla tarkoitus on saada aikaan siirrettävä observatorio.
Jari-Matti Auttila
Elämä on kuin golfpallo - ensin saa paljon iskuja ja sitten päätyy kuoppaan.