Kerro avaruusaiheinen tekstikatkelma, joka teki sinuun vaikutuksen!

Aloittaja Mare Nectaris, 19.02.2008, 21:55:24

« edellinen - seuraava »

Mare Nectaris

Onko jokin avaruusaiheinen tekstikatkelma koskettanut sinua tai jäänyt erityisesti mieleesi? Katkelma voi olla hauska, outo, älytön – tai yksinkertaisesti ylittämättömän kaunis.

Haluaisitko jakaa tuon katkelman? – Kerro samalla tarkka lähde ja asiayhteys. Laita sitaatti lainausmerkkeihin. Älä siteeraa liian pitkästi. Vain ydin.

Seuraavassa oma valintani.

Vuonna 1980 K.J. Gummerus Oy kustansi ja Anja Toivonen suomensi Arthur C. Clarken teoksen Marsin aamunkoitto, The Sands of Mars. Teos ilmestyi alunperin jo 1951. Sivuilla 65 ja 66 Clarke kuvaa, kuinka päähenkilö, kirjailija Martin Gibson pääsee tekemään avaruuskävelyn.

Ydinkäyttöinen, kahdesta pallonmuotoisesta rakenteesta koostuva Ares –alus on matkalla Maasta Marsiin, ja taivalta on kuljettu noin kolmasosa, kun Gibson astuu Bradley –nimiseen ammattiastronauttiin ja alukseen kytkeytyneenä ulos aluksesta, ja etääntyy siitä ohuen turvasäikeen varassa noin kilometrin etäisyydelle.

"Kesti useita sekunteja ennenkuin Gibson löysi Areksen. He olivat laivan yläpuolella, joten se oli melkein varjossa. Sen molemmat pallot olivat ohuita, etäisiä kuunsirppejä, joita olisi helposti voinut pitää Maana ja Kuuna, ehkä miljoonan kilometrin päästä nähtynä. Siinä ei ollut mitään todellista yhteyden tuntua, laiva oli niin pieni ja hauras, ettei sitä olisi enää voinut pitää turvapaikkana. Gibson oli viimein yksin tähtien kanssa.

Hän oli ikuisesti kiitollinen siitä, että Bradley pysyi vaiti eikä häirinnyt häntä ajatuksillaan. Ehkä tämä oli samoin joutunut hetken ylhäisen juhlallisuuden valtaan. Tähdet olivat niin loistavat ja niin lukuisat, että ensin Gibson ei voinut paikantaa tutuimpiakaan tähtikuvioita. Sitten hän löysi Marsin, taivaan kirkkaimman kappaleen Auringon itsensä jälkeen, ja näin sai määrätyksi ekliptikan tason. Hyvin hitaasti, kaasusuihkujen varovaisten purkausten avulla hän käänsi puvun niin että hänen päänsä osoitti suurin piirtein Pohjantähteen. Hän oli taas 'oikein päin', ja nyt tähtikuviot olivat tunnistettavissa. (...)

Kalpeana valokehänä, joka liitti taivaan molemmat puoliskot yhteen, näkyi Linnunradan koko rengas. Gibson näki aivan selvästi kolot ja repeämät sen reunoilla, missä kokonaiset tähtimantereet näyttivät yrittävän riistäytyä irti ja lähteä matkalle syvyyksiin. Eteläisellä taivaanpuoliskolla Hiilisäkin musta kuilu ammotti kuin tähtien läpi toiseen maailmankaikkeuteen porattu tunneli.

Se ajatus sai Gibsonin kääntymään Andromedaan päin. Siellä oli suuri tähtisumu – aavemainen valolinssi. Hän voi peittää sen peukalonkynnellään, ja kuitenkin se oli kokonainen linnunrata, yhtä valtava kuin se taivaan vyöttävä tähtikehä, jonka sydämessä hän nyt kellui. Se usvainen haamu oli miljoona kertaa kauempana kuin planeetat. Kuinka surkean mitättömiä olivat kaikki ihmisen matkat ja seikkailut nähtynä tätä taustaa vastaan!"
Timo Keski-Petäjä


SW Evostar 120 ED APO*TAL 250K*C8-N*SW 150 Pro*TAL 1 (Mizar)*Celestron Ultima 80*EQ6 Pro Eqmod + TS dual mount*CG-5 GOTO*TV: Nagler Type 4 17 mm, Panoptic 24 mm*Baader Hyperion Clickstop-Zoom 8-24*17 mm UWA-70*TV BIG 2x Barlow*Celestron 2x Barlow Ultima SV Series*TAL 3x Barlow*TS 5 x APO Barlow*TS CCD lunar camera

Mare Nectaris

... pakko laittaa tähän linkki siltä varalta, että joku ei vielä ole ehtinyt käydä katsomassa Tähdet ja Avaruus -lehden nettisivulla uutisoitua Arizonan yliopiston / JPL:n kuvaa, jonka Marsia kiertävä luotain otti 142 miljoonan kilometrin päästä kohti Maata ja Kuuta.

Uskomatonta, että nyt 57 vuotta jälkeen Clarken kirjan voimme oikeasti nähdä, mistä Clarke mielikuvituksensa siivin unelmoi ...


http://www.ursa.fi/blogit/ta/index.php?title=talta_maa_nayttaa_marsista_katsottuna_1&more=1&c=1&tb=1&pb=1
Timo Keski-Petäjä


SW Evostar 120 ED APO*TAL 250K*C8-N*SW 150 Pro*TAL 1 (Mizar)*Celestron Ultima 80*EQ6 Pro Eqmod + TS dual mount*CG-5 GOTO*TV: Nagler Type 4 17 mm, Panoptic 24 mm*Baader Hyperion Clickstop-Zoom 8-24*17 mm UWA-70*TV BIG 2x Barlow*Celestron 2x Barlow Ultima SV Series*TAL 3x Barlow*TS 5 x APO Barlow*TS CCD lunar camera