Mitä Nikola Tesla oikein touhusi?

Aloittaja Paul Metsälä, 31.10.2024, 09:48:38

« edellinen - seuraava »

Paul Metsälä

Olen yrittänyt tajuta mitä tuo nerokas tyyppi teki. Eri yhteyksistä tarttui jotain asiaan liittyvää. Pieni pohdinta tästä yhdestä.

On kuva valtavasta suurjännitepaalusta, jossa huipulla puolipallon muotoinen häkki. Jossain oli, että tuohon liittyy syvälle maaperään tehty elektrodi. Lisäksi oli jossain, että Teslan ajatus maapallon laajuisesta energiaverkosta olisi ollut varsin matalataajuinen. Nimittäin myöhemmissä vaiheissa valittiin ylipäätään vaihtosähköverkon taajuudeksi muiden toimesta 60 (ja 50) Hz ja se on paljon enemmän. Tämä valinta on nykyaikainen käytössä oleva eikä tästä enempää kun se ei ole tämä Teslan tarkoittama muutenkaan.

Eli mitä tuo rakennelma tarkoittaa? On tullut mielikuva, että Tesla olisi käyttänyt maapalloa värähtelijän toisena napana ja universumia toisena napana. Värähtelijän voimanlähde välissä oli suurjännitteinen (satoja tai tuhansia kV). Eli suuria tehoja sai siirtymään pienellä virralla. Tuo elektrodi maapalloon on heikko komponentti pienillä jännitteillä. Siinä on maadoitusvastus, mutta suurella jännitteellä ja pienellä virralla sen hyötysuhdemerkitys häviää. Kannattaa huomata, että tuo maadoitusvastus on merkityksellinen vain lähellä elektrodia. Maapallo kokonaisuudessaan edustaa ääretöntä johtavuutta.

Kun maapallo on toisena värähtelijäosapuolena ja vastinpari värähtelylle on kapasitiivisesti kytkeytyvä universumi, on energiaa käytettävissä vastaavalla passiivisella rakennelmalla kuin on energiaa pumppaavassa kohdassa. Ja luonnollisesti energiaa voi pumpata systeemiin vastaavalla suurijännitteisellä värähtelijällä muuallakin kunhan ollaan samalla yhteisellä taajuudella.

Näin olen monista eri sepustuksista yhdistellen luullut jotain asiasta tajuavani. Tämä saitti on hankala kun ei voi suoraan liittää piirroksia.
https://img.electronicdesign.com/files/base/ebm/electronicdesign/image/2022/12/Fig1.6391f0e47c324.png?auto=format,compress&fit=max&q=45&w=1200&width=1200

https://www.electronicdesign.com/technologies/power/whitepaper/21256056/electronic-design-the-story-of-teslas-tower-his-coil-and-emi

JuhaK71

Tesla, vaikka nero olikin, iski kirveensä kiveen lopulta. Hän yritti käyttää radiota energian siirtoon tavalla, joka ei ole mahdollista.

KäsittääkseniTeslan tornissa jännite muodostettiin teslamuuntajalla, jolloin kyse oli tosiaan radioaalloista, suurtaajuisesta vaihtovirtasta.

Huuhaavaroitus... tämä aihe kerää huuhaaihmisiä kuin hunaja(tai pas...) kärpäsiä...

LISÄYS: tässä on pohdittu tekijöitä, mitkä johtivat Teslan harhapoluille ja hedelmättömään, taloudelliseen katastrofiin johtaneeseen hankkeeseen:

https://blogs.uef.fi/puheenvuoroja/2023/02/10/miten-nikola-teslan-loputtoman-sahkon-piti-toimia/

Paul Metsälä

Lainaus käyttäjältä: JuhaK71 - 31.10.2024, 17:16:30Tesla, vaikka nero olikin, iski kirveensä kiveen lopulta. Hän yritti käyttää radiota energian siirtoon tavalla, joka ei ole mahdollista.

KäsittääkseniTeslan tornissa jännite muodostettiin teslamuuntajalla, jolloin kyse oli tosiaan radioaalloista, suurtaajuisesta vaihtovirtasta.

Huuhaavaroitus... tämä aihe kerää huuhaaihmisiä kuin hunaja(tai pas...) kärpäsiä...

LISÄYS: tässä on pohdittu tekijöitä, mitkä johtivat Teslan harhapoluille ja hedelmättömään, taloudelliseen katastrofiin johtaneeseen hankkeeseen:

https://blogs.uef.fi/puheenvuoroja/2023/02/10/miten-nikola-teslan-loputtoman-sahkon-piti-toimia/

Ei suurtaajuus (radiotaajuudet) vaan todella matala taajuus. Maan kapasitanssi on suuruusluokkaa 1 Faradi ulkoiseen maailmaan nähden. Teslamuuntajan induktanssi on myös "suurehko". Näillä sarjaresonanssi maapallokonkka-faradayn käämi-universumi on todella pienitaajuuksinen. Ei tuollaisilla kapasitansseilla ja induktansseilla mitään radioaaltoja synny. Mutta mikä oli tuo pieni taajuus? Paljon pienempi kuitenkin kuin reaalimaailman sähköjärjestelmiin valittu 60 (ja 50) Hz. Oliko edes 1 Hz vai vielä matalampi?

JuhaK71

Liekö sähkömagneettisella säteilyllä alarajataajuutta, tehokaan antennijärjestelmän koko vain kasvaa epäkäytännölliseksi taajuuden laskiessa.

Tämä tulee esille jo ihan HF-radiotekniikassa ja yhä vain siirryttäessä LF- ja VLF- taajuuksille.

Se nyt vain ei mene niin, että kun lähetin ja vastaanotin ovat resonanssissa samalla reiällä, vastaanotin voisi imeä lähettimestä energiaa niin paljon kuin lähetin tuuppaa. Energia leviää avaruuteen tunnetulla tavalla, antennin kohdatessaan se saa aikaan pienen jännitteen, kuten radiotekniikasta asian tunnemme.

Teslamuuntaja ei käsittääkseni voi toimia pienellä taajuudella, kyseessä kun on rautasydämettömät käämit. Matalilla radiotaajuuksilla käsittääkseni pelataan.
Ensiöpuolella on kipinäväli, joka synnyttää suurtaajuuden.

Muuttaneeko käämin maahan kytkeminen suuresti sen resonanssia, eihän radionkaan virityspiirien alapään maadoittaminen vedä resonanssia totaalisen poskelleen.





Paul Metsälä

Käämillä ei yksistään ole resonanssia. Maa edustaa ympäröivään avaruuteen nähden eri lähteistä riippuen moin 1 F kondensaattoria.Tornin päällä oleva häkki edustaa myös kondensaattoria käämin toisessa päässä. Sen kapasitiivinen kytkentä on lähiympäristöön. Vaikka häkki onkin melkoinen mitoiltaan, se ei liene enempää kuin korkeintaan mikrofaradiluokkaa edustava. Värähtelypiiri syntyy lähinnä kelan ja häkkirakennelman kanssa ja kondensaattorivaikutus häkkirakennelmasta syntyy lähinnä ympäristön maaperään. Maapallon valtava kapasitanssi ympäröivän universumin suhteen ei ole tässä merkitsevä. Se näkyy stabiilina likimain nollapotentiaalina, kuten normaalissa radiotekniikassakin antennipuolella. Tornissa oleva kela ei ole mikään radiopiirien kela. Sen dimensiot ovat sitä luokkaa ja kierrosmäärät, että resonanssi on matalalla. Epäilin että liekö 1 Hz-luokkaa, mutta taitaa olla kuitenkin enemmän mutta ei ainakaan radiotaajuuksilla. Pitäisi jostain saada tietää tuollaisen 1000 kV teslamuuntajan induktanssi, jotta pääsisi edes vähän kiinni taajuuteen. Kondensaattori ympäristön kanssa tornin huipun häkkyrästä näkyvänä voi olla kyllä mikrofaradeita.