Yleisöluento Tampereella 7.2.2008 gravitaatioaalloista

Aloittaja Mellon, 05.02.2008, 13:17:20

« edellinen - seuraava »

Mellon

Yleisöluento torstaina 7.2.2008

Tampereen Ursan puheenjohtaja Pekka Rautajoki luennoi torstaina 7.2. klo 18 Vanhalla Kirjastotalolla. Aiheena tällä kertaa on:

Gravitaatioaallot – uusi ikkuna maailmankaikkeuteen?

Einsteinin yleinen suhteellisuusteoria ennustaa, että kiihtyvässä liikkeessä olevat massat emittoivat gravitaatiosäteilyä, joka etenee valon nopeudella aika-avaruuden halki gravitaatioaaltoina. Teorian mukaan gravitaatioaallot venyttävät ja kutistavat paikallista avaruutta ohi kiitäessään, mutta niiden aiheuttamat pituusmuutokset ovat hyvin pieniä. Huolimatta gravitaatioaaltojen havaitsemisen haasteista, useat tutkijaryhmät operoivat erityyppisiä gravitaatioaaltodetektoreita, joiden herkkyys alkaa olla riittävä ensimmäisen vahvistetun havainnoin tekemiseen. Luennossa käsitellään gravitaatioaaltojen ominaisuuksia, aiheuttajia, nykyisiä ja suunniteltuja observatorioita, ja pohditaan, mitä uutta gravitaatioaallot voivat paljastaa maailmankaikkeudestamme. Tilaisuuteen on vapaa pääsy!

PS: Tampereen Ursan tähtitorni  Kaupissa on auki yleisölle sunnuntaisin klo 19-21 maaliskuun loppuun saakka. Kevään aikana on tulossa myös muita yleisöluentoja.

Kaizu

Aihe kiinnostaa mutta minulla on sellainen ongelma että joudun olemaan päivisin työssä rahoittaakseni yölliset harrastukset.
Vieläpä Tampereen ulkopuolella, en kuitenkaan Turussa.
En siis pääse kuuntelemaan luentoa. Olisiko luentoaineisto mahdollisesti saatavilla luennon jälkeen, vaikkapa pdf-formaatissa jossain päin internettiä?

Kaizu
Kai Forssen

Mellon

Joo se on tämä työssäkäynti sellaista. :)
Laitoin viestiä Pekalle tuosta materiaalitoiveesta.