Struven ketju

Aloittaja mistral, 24.06.2024, 11:47:17

« edellinen - seuraava »

mistral

Maanmittauslaitos:
Struven ketju on kolmiomittausketju Pohjoisen jäämeren ja Mustanmeren välillä. Sillä selvitettiin maapallon kokoa ja muotoa 1800-luvulla. Struven ketju kuuluu Unescon maailmanperintöluetteloon.

Sain ohiajaessa extempore idean mennä Tammimäelle Joutsan lähellä. Asvaltilta nousi pieni soratie vuorelle eikä se ollut minuutissa noustu vaan matkaa oli yli 3km. Talkoolaiset oli rakentaneet uuden tornin 2000-luvun alussa, lujaa tekoa. Kyltissä luki että on Struven ketjua, Tammimäki on Etelä-Suomen korkein paikka 242m. 1- 2-kerrokseen pääsee kohtuullisesti mutta ylimpään rappuset on jyrkät, jalustan vieminen vaatii jonkun hihnasidonnan selkään. Ylhäällä oli kohtalainen näkyvyys horisonttiin vaikka kuusenlatvat peitti osan. Hieno kokemus, tieto näistä torneista on vaan yleisöltä aika piilossa, monet kerrat olen ajanut ohi tietämättä tornista.

einari

Tammimäki ei kuulu Suomen Struven maailmanperintölistaan, mutta epäilemättä hieno kohde.
Suosittelen käymään Oravivuorella Korpilahdella.
https://www.maanmittauslaitos.fi/tietoa-maanmittauslaitoksesta/teemat/struven-ketju/matkailijalle
___
Tapio

Tertsunen

Oravivuori on hieno paikka. Useasti siellä onkin tullut käytyä, kun on melko lähellä.
Tornista näkyy myös Kärkistensalmesilta, kun suunnan ensin hahmottaa.

Laukaasta löytyy myös Multamäki, mutta viimeksi siellä oli hieman puut kasvaneet jo eteen.

Muissa kohteissa ei vielä ole tullut käytyä.


mistral

Varmaan Oravivuori on mahtava kokemus kun näkee Päijännettä. Tammimäestä vielä, kartalla se on eri näköinen kuin muut vuoret, laakea. Samoin Kiiskilänmäki Multialla hyvin laakea vaikka on Keski-Suomen korkein huippu. Eli molemmat on sekä korkeimpia että laakeita, johtuuko siitä että jää on höylännyt laakeaksi? Tammimäen huipulla on niityt, luultavasti ennen olleet pieniä peltoja kuin Kainuussa ikään.

Talpia

Struven ketjun Porlammin piste Lapinjärvellä on eteläisin maailmanperintöluetteloon merkitty mantereella oleva kohde. Sen jälkeen olisi mentävä merelle Mustaviirin saareen Pyhtään edustalla. Porlammin piste (porareikä kalliossa) on jyrkän Tornikallion laella Pyhäjärven etelärannalla uimapaikan naapurissa. Kalliolle nousevan polun pää oli muutama vuosi sitten pusikoitunut, samoin tienvarren autopaikat.

Tertsunen

Laajavuoressa on myös ollut mittauspiste, joka kuulopuheiden mukaan ollut hyppyrimäen lähellä mutta jäänyt maa-ainesten alle.
Helppo kohde, kun pääsee autolla huipulle, ainakin kun viimeksi kävin.