MP-kupoli.

Aloittaja Mikko Päivinen, 02.02.2008, 12:47:16

« edellinen - seuraava »

Mikko Päivinen

 Kiitoksia ehdotuksista! Olisiko kenties noin 2x2 metriä sopivan kokoinen.

Mikko
Kaukoputki: NexStar 11" GPS.
Kamera: SBIG ST-2000XM
Seuranta: SBIG AO-7
Filtterit: L=Baader IR/UVcut RGB suotimet standardit SBIG.
Filtteripyörä: SBIG CFW-8A

TuRe

Ehdotuksesi 2x2 m on aika hyvä. Siinä pystyy toimimaan sekä Newtonilla, että linssiputkella. Itselläni on
1,8 x 1,5 m ja se on hieman kapea. Sanoisin, että 1,8 x 1,8 m olisi minimi. Jollakin saattaa tehdä tiukkaa sijoituspaikan tilan kanssa.
Tuomo Repo

Vesa Kankare

Miten muuten kuntien rakennusvalvonta suhtautuu näihin. Mulla on joku hämärä mielikuva, ettei alle 4m2 koppeja tarvitsisi ilmoittaa? Se puoltaisi esim tuota 1.8x1.8.

Vesku
www.vkastronomy.com

AP

Jos sen luparumban saisi poistettua ennakoimalla pinta-alan tarpeeksi pieneksi  niin hyvä olisi.... Tarttis varmaan ottaa selville?

T:AP
Antti Paaso

M 71

Terve.

Täälä päässä Suomea menee näin.

RAAHEN KAUPUNGIN RAKENNUSJÄRJESTYS

3 § Vähäiset toimenpiteet

Seuraavat vähäiset toimenpiteet eivät vaadi toimenpidelupaa, mutta niistä on tehtävä ilmoitus rakennusvalvontaviranomaiselle:

Enintään 10 m3 varastointisäiliön rakentaminen

4 § Piharakennelman rakentaminen

Asunnon pihapiiriin saa ilman lupaa tai ilmoitusta rakennusvalvontaviranomaiselle rakentaa enintään kaksi pinta-alaltaan korkeintaan 7 m2
suuruista, enintään 2,5 m korkuista, lämpöeristämätöntä ja puurakenteista rakennelmaa. Tällaisia rakennelmia ovat esimerkiksi grillikatos,
huvimaja, puutarhavaja, polkupyöräkatos, kasvihuone, maakellari ja leikkimökki.

Pihamaan rakennelmat on rakennettava säädösten ja määräysten mukaisesti ja vähintään rakennelman korkeutta vastaavalle etäisyydelle
naapurin rajasta. Rakennelmien on muotonsa ja materiaaliensa puolesta sopeuduttava ympäristöön eikä niistä saa aiheutua naapurille kohtuutonta haittaa.

Kaizu

Rakennusjärjestykset ovat kuntakohtaisia. Yleensä kuitenkin hyvin toistensa kaltaisia, ilmoitusraja voi olla 7m2 tai 10m2. Joissakin paikoissa näitä saa olla tontilla pari joissakin paikoissa yksi. Useilla kunnilla rakennusjärjestys löytyy kunnan kotisivuilta, heikommin tai paremmin kätkettynä.  Vähisimmät kopperot saa tehdä ilman lupia ja ilmoituksia. Seuraava kynnys on toimenpideilmoitus. Sitten on toimenpidelupa, maksoi jokunen vuosi sitten 35 Eur. Isommat rakennelmat tarvitsevat sitten rakennusluvan. Se maksaa jo enemmän ja sisältää kaikenlaista byrokratiaa suunnittelijoista ja tarkastuksista jne.

Kaizu
Kai Forssen

M 71

Joo varmasti on kuntakohtaisia eroja, erot voi olla suuriakin. Kokeilin haken muutamia kaupunkeja pitkin suomenmaata, tietoa näyttää löytyvän helposti kun laittaa Googleen esim. vantaan kaupungin rakennusjärjestys.

Vesa Kankare

Kotkassa ilmoitusraja on 8m2. Etäisyyttä ja ympäristöön sopeutuvuutta on säädetty kuten tuolla aiemmin mainitussa Raahen rakentamisjärjestyksessä. Helpoiten tuohon ulkonäköseikkaan pääsee vastaamaan puurakenteisella liukukattoisella havaintosuojalla. Sen saa maalattua saman väriseksi esim. meillä pihalla olevan ulkorakennuksen kanssa.
Vesku
www.vkastronomy.com

J.Mäki

Miten on, onko suunnittelu jo vauhdissa :wink: paljokohan olis hintaa?

Mikko Päivinen

No toistaiseksi homma on ollut jäissä, mutta yksi idea mikä on tullut mieleen voisi olla seuraavanlainen.
Minä tekisin vain kattomekaniikan jonka voisi sitten kukin laittaa haluamansa mökin päälle ja näin jokainen saisi siitä juuri sen näköisen kuin haluaa.

Kattomekaniikka voisi olla asennuksen helpottamiseksi sellainen, että katto aukeaa kahdessa osassa molempiin suuntiin sivuille ja näin pystyisin rakentamaan sen myös valmiiksi asti kotona.
Käytännössä minä siis hitsailisin 3x3 neliöprofiilista kehikon ym kattosysteemin liikuntakiskoineen ja kukin voisi sitten kattaa sen haluamallaan tavalla. Koko olisi sellainen joka sopisi 2x2 kokoiseen
rakennelmaan.

Olen miettinyt myös sitä, että samalla tekisin semmoisen, johon olisi mahdollista asentaa myös moottorit sulkemiseen ja avaamiseen jos niin haluaa.

Näillä ajatuksilla saisin pidettyä hinnan mahdollisimman alhaalla ja samalla tarjota niihin ongelmiin parhaan avun joihin sitä eniten tarvitaan, eli tässätapauksessa hitsaamiseen ja teräksen käsittelyyn.

Hinnan tiedän tarkalleen vasta kun teen yhden kappaleen koemielessä. Käytännössä hinta olisi noin materiaalit 50% ja siihen työ palkka noin 50% about  :rolleyes:

Mikko
Kaukoputki: NexStar 11" GPS.
Kamera: SBIG ST-2000XM
Seuranta: SBIG AO-7
Filtterit: L=Baader IR/UVcut RGB suotimet standardit SBIG.
Filtteripyörä: SBIG CFW-8A

AP

Pistä infoa kun hinta on hollilla. Eli käsittääkseni roll-off observatorion kattomekanismi  (mahdollisella sähkömoottorilla siirrettävillä kattolevyillä) 2x2 m neliörakenteeseen sopiva (eli kattolevykoko jotain 2,2x2,3m ??)

T:AP
Antti Paaso

Planetz

Kuinka paljon tuollainen kokonaisuutena oikein maksaa?

Mistä saisi mahdollisimman halvalla samanlaisia, kuvia olen nähnyt muiltakin.

Mikko Päivinen

 Olen jälleen kupoliprojektin kimpussa ja tälläkertaa työn alla onkin teräsrunkoinen kupoli joka katetaan pellittämällä. Eroavaisuuksia edelliseen on muunmuassa luukut joka tulee olemaan taakse liukuvaa mallia. Kupolin halkaisija on tässäkin 260cm niinkuin edellisenkin. Teen tätä kupolia yhteistyössä henkilön kanssa jolla elektroniikka puoli on hallussa ja näin myös ohjauselektroniikka tulee olemaan ns. kotikutoinen. Tämä projekti on minulle opettavainen tutkielma jonka apuna on kokemus edellisestä kupolimallista.

Kupolin teräsrungon materiaalina on 2x2 sentin 1,5mm seinämäinen neliöprofiiliputki. Töitä takana nyt noin 10 tuntia alkujärjestelyineen ja pyörävanne alkaa hahmottua.


Mikko
Kaukoputki: NexStar 11" GPS.
Kamera: SBIG ST-2000XM
Seuranta: SBIG AO-7
Filtterit: L=Baader IR/UVcut RGB suotimet standardit SBIG.
Filtteripyörä: SBIG CFW-8A

Meade-mad

Millä menetelmällä taivutit tuon neliöputken? Oliko se täytetty hiekalla estämässä lommahdusta?

jk
Sima (engl. mead) on käyttämällä valmistettava miedohko alkoholi- ja virvoitusjuoma, joka tehdään hunajasta, vedestä ja käytetään hiivalla (Wikipedia).

Terveisin  J armo   Kem pas

Mikko Päivinen

Lainaus käyttäjältä: Meade-mad - 25.06.2009, 12:57:03
Millä menetelmällä taivutit tuon neliöputken? Oliko se täytetty hiekalla estämässä lommahdusta?

jk

Rakentelin käsipainoista rullasysteemin jossa on kolme rullaa. putkea ei tarvitse täyttää hiekalla sillä muotoilin puristavan kiekon profiililtaan pyöreäksi ja näin profiilin sisäpinta taipuu sisäänpäin kaarelle eikä putki mene haitariksi. Voin laittaa jossain vaiheessa kuvan tuosta taivutus härvelistä. Tällä ratkaisulla putki pysyy taivutettaessa myös paremmin suorassa eikä se väänny kieroksi niin helposti.

Mikko
Kaukoputki: NexStar 11" GPS.
Kamera: SBIG ST-2000XM
Seuranta: SBIG AO-7
Filtterit: L=Baader IR/UVcut RGB suotimet standardit SBIG.
Filtteripyörä: SBIG CFW-8A