Avaruus.fi - keskustelualue

Muut havaintolaitteet => Havaintosuojat ja tähtitornit => Aiheen aloitti: Mikko Päivinen - 02-02-2008, 12:47:16

Otsikko: MP-kupoli.
Kirjoitti: Mikko Päivinen - 02-02-2008, 12:47:16
   Laitan oman topicin aiheelle jotta saadaan selkeämpi kuva kupolista sekä observatorion rungosta jonka pystyn myös tekemään niin haluttaessa.
   Olen saanut suunniteltua observatorioon uskoakseni erittäin luotettavat moottorisysteemit luukuille sekä kupolin pyöritykselle jotka ikäväkyllä ovat jopa omasta mielestäni melko hinnakkaat. Moottorien kallis hinta johtuu suureksi osaksi siitä, että luotettavan toiminnan takaamiseksi haluan käyttää teollisuudessa käytettäviä ratkaisuja ja en pysty itse valmistamaan tällaisia osia.

 MP-kupolin speksit ovat seuraavanlaiset.

Halkaisija 260 cm.
Luukun aukon leveys kun luukut täysin auki 67 cm.
Kupolin korkeus luukkuineen helmasta lakipisteeseen n. 145 cm.
Kupolin paino luukkuineen noin 100kg.
Valmistus materiaalit lasikuitu sekä teräs.
(http://kuva1.kuvablogi.com/iso/img614344.jpg)

 Kupoli pyörii kahdeksan 80mm halkaisijaltaan olevan laakeroidun rullaluistimen pyörän päällä. Sivuttais tuki sekä samalla nousun lukituksena toimii myöskin 8 kpl 80mm samoja pyöriä. Kuvassa näitä sivuttaistukevia pyöräsysteemeitä on vain 4 kpl, mutta niitä tulee jokaiseen kupoliin 8 kpl.
(http://www.kolumbus.fi/jappervokki/RullakiskosysteemiNET.jpg)

  Kupolin keskittäminen asennusvaiheessa on ollut senverran hankalaa, että teen tuleviin kupoleihin myös asennuskehän jossa pyörät ovat valmiiksi kiinni ja kupoli keskitetty eli näin kupoli voidaan nostaa suoraan haluttuun paikkaan ja pultata koko komeus kerralla kiinni.
  Asennuskehä on täysin samanlainen kuin allaolevassa kuvassa olevan observatorion rungon yläosa missä pyörät ovat kiinni eli tällöin vain nuo runkoputket eivät jatku vaakatasossa näkyvistä neliöprofiiliputkista alaspäin.
(http://kuva1.kuvablogi.com/iso/img683047.jpg)

 Voin valmistaa myös koko observatorion eli kupolin+rungon ja tälläisen haluavan täytyy määrittää seuraavat asiat rungon mitoille.

 Runko-osan korkeus väliltä 220cm maksimista alaspäin ja tällöin kannattaa muistaa, että runkoa madaltaessa oven korkeus tippuu yhtä monta senttiä kuin tiputetaan rungon korkeutta. Oven korkeus 220cm rungolla on 190cm.

 Observatorion lattian korkeus maanpinnasta väliltä 10cm-60cm. Lattian materiaalina samanlainen filmivaneri kuin ylläolevassa kuvassa.
En toimita observatorion keskitolppaa ja lattian läpi voi tuoda maksimissaan 40 halkaisijalta olevan tolpan. Merkkaan lattiaan reiän keskikohdan ja siitä kukin voi leikata sopivan reiän tolpalleen.

Oven kätisyys oikea tai vasen. Oven leveys 85cm.

Observatorion seinämateriaalina toimii Wecmannin teräskate ja alla kuva sillä katettuna.
(http://kuva1.kuvablogi.com/iso/img864377.jpg)

 Olen alunperin suunnitellut observatorion etäkäyttömahdollisuutta varten ja moni automatisointiin vaikuttavista ratkaisuista on tehty Technical Innovationsin toimittaman Digital Domeworks elektroniikan ympärille.
(http://www.kolumbus.fi/jappervokki/DDWsystem)
Linkki valmistajan sivuille http://www.homedome.com/ (http://www.homedome.com/)

 Moottorit sekä tarvittavat komponentit luukkujen mekaniseen liikuttamiseen ym. hankin Wexon oy:ltä
Kupolin pyöritys moottori on Wexon oy:n toimittama 12V tasavirtamoottori GR 42x25 kierukkavaihteella SG 62.

Luukujen avaus moottori on Wexon oy:n toimittama 12V tasavirtamoottori G 30.1 planeettavaihteella PLG 30.0.
Luukkujen aukaisuliikkeen aikaansaamiseksi käytän Wexon oy:n toimittamaa ruuvitankosysteemiä SRA 6 mallia jolla pituutta 915mm

 Olen aloittanut kupolien teräsosien valmistamisen vuodelle 2008 ja teen kesällä maksimissaan 5 kupolia ja voin halutessa tehdä myös rungot näihin. Asiasta kiinnostuneet voivat ottaa yhteyttä sähköpostiini.
 
 Pyrin tässä samalla selvittämään ollaanko näistä vielä kiinnostuneita ja jos näin on niin jonkinlainen varausjärjestys olisi piakkoin mukavaa saada aikaiseksi ja olisi myös mukavaa tietää monenko kupolin valmistamiseen varaudun (Kyselyt vielä sitoumuksetta tietysti). 

Mikko Päivinen
Otsikko: Vs: MP-kupoli.
Kirjoitti: Kaizu - 02-02-2008, 14:40:21
Sinulla varmaankin löytyy myös tieto millaisille perustuksille tähän astiset on pystytetty.
Ostohalukkuuteen vaikuttaa myös hintatiedot. Sitovia hintoja tuskin voi antaa mutta jos löytyy jo toteutuneiden
projektien kustannustietoja.
Esimerkiksi eriteltyinä: Kupoli, motorisointi, runko sekä koko paketti.
Laitos on ihan ammattimaisesti tehdyn näköinen, siltä osin kilpailukykyinen ja vielä suunniteltu pohjoisiin olosuhteisiin.
Niitä tosin ei vielä tänä talvena ole näkynyt.

Kaizu
Otsikko: Vs: MP-kupoli.
Kirjoitti: Mikko Päivinen - 02-02-2008, 17:47:44
Sinulla varmaankin löytyy myös tieto millaisille perustuksille tähän astiset on pystytetty.
Ostohalukkuuteen vaikuttaa myös hintatiedot. Sitovia hintoja tuskin voi antaa mutta jos löytyy jo toteutuneiden
projektien kustannustietoja.
Esimerkiksi eriteltyinä: Kupoli, motorisointi, runko sekä koko paketti.
Laitos on ihan ammattimaisesti tehdyn näköinen, siltä osin kilpailukykyinen ja vielä suunniteltu pohjoisiin olosuhteisiin.
Niitä tosin ei vielä tänä talvena ole näkynyt.

Kaizu

 Tuolta Kehusmaan Slope rock observatorion topicista http://www.avaruus.fi/foorumi/index.php?topic=1044.15 (http://www.avaruus.fi/foorumi/index.php?topic=1044.15) saa hyvän kuvan perustuksien teosta. Eli koko tornin asentaminen tapahtuu niin, että jätän runkotolppiin 40cm valuvaraa ja hitsaan näihin maan/valun alle meneviin osiin harjateräksen pätkiä valua varten. Lopulta torni asetetaan niin, että jokaisen (8 kpl) valettavan jalan kohdalle voi laittaa esim. ilmastointiputket valumuoteiksi. Torni asetetaan tietysti tarkasti vaateriin ja sitten vaan ilmastointiputket täyteen betonia.

  Neuvottelen erikseen hinnat yksityisten ja firmojen tai yhdistysten kanssa eli niitä voi kysellä sähköpostilla ;) Senverran voin sanoa, että tarkoitukseni ei ikinä ole ollutkaan tehdä mahdollisimman halpaa vaan mahdollisimman hyvää kohtuu hinnalla.  Kaikille yksityisille hinnat ovat olleet ja tulevat olemaan samat ja yhdistysten kanssa neuvotellaan.

Mikko
Otsikko: Vs: MP-kupoli.
Kirjoitti: Mikko Päivinen - 26-05-2008, 22:11:54
 Olen työstänyt jonkinverran osia kupoleihin ja sain tehtyä myös telineen Wexon oy:n toimittamalle moottorityypille josta alla kuva.
(http://kuva1.kuvablogi.com/iso/img1137585.jpg)
Ja pari kuvaa itse telineestä johon moottori tulee kiinni. Systeemiin tulee vielä laakeriotu akseli johon itse vetopyörä kiinnitetään. Vanteeseen liimaan M3:n liukuestoteipin niin vaaka kuin pysty osaan vannetta jota vasten pyörän kireys säädetään jousen avulla sopivaksi.
(http://kuva1.kuvablogi.com/iso/img1137500.jpg)
(http://kuva1.kuvablogi.com/iso/img1137501.jpg)
Ja tässä vielä ehkä hieman asiaa paremmin havainnollistava kuva.
(http://kuva1.kuvablogi.com/iso/img1137502.jpg)
Sekä sitten vielä koko paketti.
(http://kuva1.kuvablogi.com/iso/img1137504.jpg)
Eli moottorin 45 asteen kulmassa oleva pyörä korvaa samalla yhden sivuttais liikettä tukevan pyörän.

Luukkujen moottorisysteemistä saan kuvat vasta kun olen tilannut ne. Kaikki osat on maalattu ensin Primerillä pariin kertaan ja sitten vielä kahteen kertaan vasaralakalla.

Mikko
Otsikko: Vs: MP-kupoli.
Kirjoitti: Mikko Päivinen - 15-06-2008, 16:17:31
  Olen puuhaillut kupolin teräsosien parissa ja väkersin myös videon siitä kuinka teen asennusvanteen. Seuraavaksi alkaakin lasikuituosien teko ja kuvaan siitäkin samanmoisen pätkän.
 Video löytyy kotisivujeni linkistä http://www.kolumbus.fi/jappervokki/videos.htm (http://www.kolumbus.fi/jappervokki/videos.htm) nimellä MP-Dome Steelparts.

Mikko
Otsikko: Vs: MP-kupoli.
Kirjoitti: GaryP - 15-06-2008, 17:57:01
Noita oli hieno katsoa, ja samalla muistaa/tajuta oma kädettömyys ja saamattomuus.
 ;)

Kari
Otsikko: Vs: MP-kupoli.
Kirjoitti: Juha-Matti Penttilä - 15-06-2008, 20:30:23
Hienosti toteutettu video! Siehän osaat hyvin tuon hitsauksen. Eli hitsaus on käytännössä metalliosien "liimaamista" toisiinsa.

Itse tykkäsin tuosta kun kännykän/läppärin avulla sai kupolin kääntymään etäohjauksella. Mikäs ohjelma kupolia oikein pyörittää?
Otsikko: Vs: MP-kupoli.
Kirjoitti: Mikko Päivinen - 16-06-2008, 10:26:15
Kiva kun tykkäsitte  :) Nyt tuo tekeminen alkaakin jo sujua kun viimekesä tuli harjoiteltua ahkerasti. Kovin työ onkin ollut sen suunnitteleminen että kuinka nämä kannattaa tehdä.

Niin tosiaan tuo softa joka ohjaa kupolia on DDW eli digital dome works ja yleensä se pyörii taustalla kun koko systeemiä ohjataan tähtikartta ohjelmalla esim. The Sky tai CDC.

Mikko
Otsikko: Vs: MP-kupoli.
Kirjoitti: Mikko Päivinen - 05-07-2008, 14:58:44
 Tässä kuva asennusvannepaketista kaikessa yksinkertaisuudessaan. Tähän tuleekin sitten kiinni moottorit ja systeemit jolloin kupolin asentaminen kohteeseen olisi mahdollisimman yksikertaista. Kupolin kiinnitän siis tuohon pyörillä lepäävään vanteeseen.
(http://kuva1.kuvablogi.com/iso/img1250726.jpg)

Mikko
Otsikko: Vs: MP-kupoli.
Kirjoitti: Mikko Päivinen - 24-08-2008, 15:30:08
 Olen harkinnut vakavasti kevyemmän, pienemmän sekä myös halvemman suojan suunnittelemista ja ennenkuin aloitan urakan haluaisin tietää ainakin pari asiaa harrastajilta.

-Ensimmäiseksi ratkaisee tietysti hinta, eli minkä hinnan suunnilleen harrastaja on valmis maksamaan noin 1-1,5 metriä halkaisijaltaan olevasta suojasta joka olisi kuitenkin kevyt ja helppo asentaa?
-Mitä ominaisuuksia käytännössä kevyeltä suojalta halutaan?
-Sitten vielä ulkonäkö eli halutaanko suojasta mahdollisimman huomaamaton ja onko ulkonäköön liittyviä toiveita?

Jos näistä ollaan riittävän kiinnostuneita ja hinnan saa kohdilleen niin aloitan suunnittelun talvella.

Mikko
Otsikko: Vs: MP-kupoli.
Kirjoitti: Vesa Kankare - 24-08-2008, 18:03:16
Olen harkinnut vakavasti kevyemmän, pienemmän sekä myös halvemman suojan suunnittelemista ja ennenkuin aloitan urakan haluaisin tietää ainakin pari asiaa harrastajilta.

-Ensimmäiseksi ratkaisee tietysti hinta, eli minkä hinnan suunnilleen harrastaja on valmis maksamaan noin 1-1,5 metriä halkaisijaltaan olevasta suojasta joka olisi kuitenkin kevyt ja helppo asentaa?
-Mitä ominaisuuksia käytännössä kevyeltä suojalta halutaan?
-Sitten vielä ulkonäkö eli halutaanko suojasta mahdollisimman huomaamaton ja onko ulkonäköön liittyviä toiveita?

Jos näistä ollaan riittävän kiinnostuneita ja hinnan saa kohdilleen niin aloitan suunnittelun talvella.

Mikko
Potentiaalisena asiakkaana voisin kommentoida:

Hinta: Kolminumeroinen hinta ei kuullostaisi hirveän pahalta? Tietty riippuu vähän mitä rahalla saa, mutta halvempi tietty tavoittaa useamman.

Featuret:
- Sen verran kokoa, että sinne mahtuu pienehkön EQ jalustan kanssa touhuamaan. Tietokoneelle paikka olisi hyvä.
- Sen verran tiivis, että tilassa pystyy säilyttämään elektroniikkaa
- Paikka mihin voi kiinnittää mm. sähköt yms. helposti (suoraa pintaa).
- Sopivan tiivis, että pienellä lämmittimellä voi pitää kosteuden pois

- Huomaamaton, puutarhavajan näköinen kioski menee paremmin läpi paremmalta puoliskolta kuin minikokoinen tähtitornin näköinen laitos. Joten liukukattoratkaisu lienee ainakin aika relevantti? Maalattava yms. muuten ympäristöön sopivaksi naamioitavissa oleva pinta on myös hyvä.

Hieno ajatus!
Otsikko: Vs: MP-kupoli.
Kirjoitti: Mikko Päivinen - 25-08-2008, 08:52:21
 Kiitos vesa infosta eli tästä se lähtee. Laittakaa vain rohkeasti ehdotuksi asiasta. Mieleeni tuli myös se, että voisiko kyseessä olla ns. rakennus-sarja
jonka saisi helposti kasattua paikanpäällä. Tämä tiputtaisi ainakin rahtikustannuksia ja toki se olisi myös hieman halvempi muutenkin.

Mikko
Otsikko: Vs: MP-kupoli.
Kirjoitti: Vesa Kankare - 25-08-2008, 08:53:53
Kiitos vesa infosta eli tästä se lähtee. Laittakaa vain rohkeasti ehdotuksi asiasta. Mieleeni tuli myös se, että voisiko kyseessä olla ns. rakennus-sarja
jonka saisi helposti kasattua paikanpäällä. Tämä tiputtaisi ainakin rahtikustannuksia ja toki se olisi myös hieman halvempi muutenkin.

Mikko
Rakennussarja missä tulee valmiit osat on ilman muuta hyvä!
Otsikko: Vs: MP-kupoli.
Kirjoitti: jaava - 25-08-2008, 15:44:57
Katselin jostain mainoslehdestä kankaisia autokatoksia (100 - 200E). Tuollaiseen kun tekis aukkosysteemin kattoon, niin siinähän se olis havaintosuoja. Siirrettäväkin suht helpolla.

JV
Otsikko: Vs: MP-kupoli.
Kirjoitti: AP - 26-08-2008, 18:35:15
Rakennussarjatyyppinen puutarhamajan näköinen vaja olisi todellakin helpompi myydä aviopuolisolle, kai sitä jossain välissä tarvitsee ruveta miettimään.... Vakavasti..

T:AP
Otsikko: Vs: MP-kupoli.
Kirjoitti: Mikko Päivinen - 26-08-2008, 18:53:55
 Kiitoksia ehdotuksista! Olisiko kenties noin 2x2 metriä sopivan kokoinen.

Mikko
Otsikko: Vs: MP-kupoli.
Kirjoitti: TuRe - 26-08-2008, 20:31:30
Ehdotuksesi 2x2 m on aika hyvä. Siinä pystyy toimimaan sekä Newtonilla, että linssiputkella. Itselläni on
1,8 x 1,5 m ja se on hieman kapea. Sanoisin, että 1,8 x 1,8 m olisi minimi. Jollakin saattaa tehdä tiukkaa sijoituspaikan tilan kanssa.
Otsikko: Vs: MP-kupoli.
Kirjoitti: Vesa Kankare - 26-08-2008, 21:53:43
Miten muuten kuntien rakennusvalvonta suhtautuu näihin. Mulla on joku hämärä mielikuva, ettei alle 4m2 koppeja tarvitsisi ilmoittaa? Se puoltaisi esim tuota 1.8x1.8.

Otsikko: Vs: MP-kupoli.
Kirjoitti: AP - 26-08-2008, 22:29:23
Jos sen luparumban saisi poistettua ennakoimalla pinta-alan tarpeeksi pieneksi  niin hyvä olisi.... Tarttis varmaan ottaa selville?

T:AP
Otsikko: Vs: MP-kupoli.
Kirjoitti: M 71 - 26-08-2008, 22:37:51
Terve.

Täälä päässä Suomea menee näin.

RAAHEN KAUPUNGIN RAKENNUSJÄRJESTYS

3 § Vähäiset toimenpiteet

Seuraavat vähäiset toimenpiteet eivät vaadi toimenpidelupaa, mutta niistä on tehtävä ilmoitus rakennusvalvontaviranomaiselle:

Enintään 10 m3 varastointisäiliön rakentaminen

4 § Piharakennelman rakentaminen

Asunnon pihapiiriin saa ilman lupaa tai ilmoitusta rakennusvalvontaviranomaiselle rakentaa enintään kaksi pinta-alaltaan korkeintaan 7 m2
suuruista, enintään 2,5 m korkuista, lämpöeristämätöntä ja puurakenteista rakennelmaa. Tällaisia rakennelmia ovat esimerkiksi grillikatos,
huvimaja, puutarhavaja, polkupyöräkatos, kasvihuone, maakellari ja leikkimökki.

Pihamaan rakennelmat on rakennettava säädösten ja määräysten mukaisesti ja vähintään rakennelman korkeutta vastaavalle etäisyydelle
naapurin rajasta. Rakennelmien on muotonsa ja materiaaliensa puolesta sopeuduttava ympäristöön eikä niistä saa aiheutua naapurille kohtuutonta haittaa.
Otsikko: Vs: MP-kupoli.
Kirjoitti: Kaizu - 26-08-2008, 22:56:10
Rakennusjärjestykset ovat kuntakohtaisia. Yleensä kuitenkin hyvin toistensa kaltaisia, ilmoitusraja voi olla 7m2 tai 10m2. Joissakin paikoissa näitä saa olla tontilla pari joissakin paikoissa yksi. Useilla kunnilla rakennusjärjestys löytyy kunnan kotisivuilta, heikommin tai paremmin kätkettynä.  Vähisimmät kopperot saa tehdä ilman lupia ja ilmoituksia. Seuraava kynnys on toimenpideilmoitus. Sitten on toimenpidelupa, maksoi jokunen vuosi sitten 35 Eur. Isommat rakennelmat tarvitsevat sitten rakennusluvan. Se maksaa jo enemmän ja sisältää kaikenlaista byrokratiaa suunnittelijoista ja tarkastuksista jne.

Kaizu
Otsikko: Vs: MP-kupoli.
Kirjoitti: M 71 - 26-08-2008, 23:08:11
Joo varmasti on kuntakohtaisia eroja, erot voi olla suuriakin. Kokeilin haken muutamia kaupunkeja pitkin suomenmaata, tietoa näyttää löytyvän helposti kun laittaa Googleen esim. vantaan kaupungin rakennusjärjestys.
Otsikko: Vs: MP-kupoli.
Kirjoitti: Vesa Kankare - 27-08-2008, 08:13:48
Kotkassa ilmoitusraja on 8m2. Etäisyyttä ja ympäristöön sopeutuvuutta on säädetty kuten tuolla aiemmin mainitussa Raahen rakentamisjärjestyksessä. Helpoiten tuohon ulkonäköseikkaan pääsee vastaamaan puurakenteisella liukukattoisella havaintosuojalla. Sen saa maalattua saman väriseksi esim. meillä pihalla olevan ulkorakennuksen kanssa.
Otsikko: Vs: MP-kupoli.
Kirjoitti: J.Mäki - 21-12-2008, 19:58:21
Miten on, onko suunnittelu jo vauhdissa :wink: paljokohan olis hintaa?
Otsikko: Vs: MP-kupoli.
Kirjoitti: Mikko Päivinen - 22-12-2008, 11:10:06
No toistaiseksi homma on ollut jäissä, mutta yksi idea mikä on tullut mieleen voisi olla seuraavanlainen.
Minä tekisin vain kattomekaniikan jonka voisi sitten kukin laittaa haluamansa mökin päälle ja näin jokainen saisi siitä juuri sen näköisen kuin haluaa.

Kattomekaniikka voisi olla asennuksen helpottamiseksi sellainen, että katto aukeaa kahdessa osassa molempiin suuntiin sivuille ja näin pystyisin rakentamaan sen myös valmiiksi asti kotona.
Käytännössä minä siis hitsailisin 3x3 neliöprofiilista kehikon ym kattosysteemin liikuntakiskoineen ja kukin voisi sitten kattaa sen haluamallaan tavalla. Koko olisi sellainen joka sopisi 2x2 kokoiseen
rakennelmaan.

 Olen miettinyt myös sitä, että samalla tekisin semmoisen, johon olisi mahdollista asentaa myös moottorit sulkemiseen ja avaamiseen jos niin haluaa.

Näillä ajatuksilla saisin pidettyä hinnan mahdollisimman alhaalla ja samalla tarjota niihin ongelmiin parhaan avun joihin sitä eniten tarvitaan, eli tässätapauksessa hitsaamiseen ja teräksen käsittelyyn.

Hinnan tiedän tarkalleen vasta kun teen yhden kappaleen koemielessä. Käytännössä hinta olisi noin materiaalit 50% ja siihen työ palkka noin 50% about  :rolleyes:

Mikko
Otsikko: Vs: MP-kupoli.
Kirjoitti: AP - 22-12-2008, 18:53:58
Pistä infoa kun hinta on hollilla. Eli käsittääkseni roll-off observatorion kattomekanismi  (mahdollisella sähkömoottorilla siirrettävillä kattolevyillä) 2x2 m neliörakenteeseen sopiva (eli kattolevykoko jotain 2,2x2,3m ??)

T:AP
Otsikko: Vs: MP-kupoli.
Kirjoitti: Planetz - 04-01-2009, 12:06:40
Kuinka paljon tuollainen kokonaisuutena oikein maksaa?

Mistä saisi mahdollisimman halvalla samanlaisia, kuvia olen nähnyt muiltakin.
Otsikko: Vs: MP-kupoli.
Kirjoitti: Mikko Päivinen - 24-06-2009, 20:40:30
 Olen jälleen kupoliprojektin kimpussa ja tälläkertaa työn alla onkin teräsrunkoinen kupoli joka katetaan pellittämällä. Eroavaisuuksia edelliseen on muunmuassa luukut joka tulee olemaan taakse liukuvaa mallia. Kupolin halkaisija on tässäkin 260cm niinkuin edellisenkin. Teen tätä kupolia yhteistyössä henkilön kanssa jolla elektroniikka puoli on hallussa ja näin myös ohjauselektroniikka tulee olemaan ns. kotikutoinen. Tämä projekti on minulle opettavainen tutkielma jonka apuna on kokemus edellisestä kupolimallista.

Kupolin teräsrungon materiaalina on 2x2 sentin 1,5mm seinämäinen neliöprofiiliputki. Töitä takana nyt noin 10 tuntia alkujärjestelyineen ja pyörävanne alkaa hahmottua.
(http://kuva1.kuvablogi.com/iso/img2034389.jpg)

Mikko
Otsikko: Vs: MP-kupoli.
Kirjoitti: Meade-mad - 25-06-2009, 12:57:03
Millä menetelmällä taivutit tuon neliöputken? Oliko se täytetty hiekalla estämässä lommahdusta?

jk
Otsikko: Vs: MP-kupoli.
Kirjoitti: Mikko Päivinen - 25-06-2009, 14:01:17
Millä menetelmällä taivutit tuon neliöputken? Oliko se täytetty hiekalla estämässä lommahdusta?

jk

Rakentelin käsipainoista rullasysteemin jossa on kolme rullaa. putkea ei tarvitse täyttää hiekalla sillä muotoilin puristavan kiekon profiililtaan pyöreäksi ja näin profiilin sisäpinta taipuu sisäänpäin kaarelle eikä putki mene haitariksi. Voin laittaa jossain vaiheessa kuvan tuosta taivutus härvelistä. Tällä ratkaisulla putki pysyy taivutettaessa myös paremmin suorassa eikä se väänny kieroksi niin helposti.

Mikko
Otsikko: Vs: MP-kupoli.
Kirjoitti: Mikko Päivinen - 26-06-2009, 18:31:22
 Tässä kuva romuista kasatusta putken vääntimestä  :cheesy:
(http://kuva1.kuvablogi.com/iso/img2036892.jpg)
ja sitten itse projektista
(http://kuva1.kuvablogi.com/iso/img2036891.jpg)

Mikko
Otsikko: Vs: MP-kupoli.
Kirjoitti: Timpe - 26-06-2009, 21:30:31
Tässä kuva romuista kasatusta putken vääntimestä  :cheesy:

Kiiltävästä kahvasta päätellen tuolla on väännetty jokunen metri putkea kaarelle! Yksinkertaisen nerokas patentti, jossa on mukana työkalu pikasäätöönkin  :cool:
Otsikko: Vs: MP-kupoli.
Kirjoitti: Mikko Päivinen - 04-07-2009, 20:15:26
tällähetkellä tilanne on tällainen ja pystykaaria tulee vielä puolet lisää jotta pelti taipuu nätisti pallon ympärille.
(http://kuva1.kuvablogi.com/iso/img2057866.jpg)

Mikko
Otsikko: Vs: MP-kupoli.
Kirjoitti: Mikko Päivinen - 08-07-2009, 14:56:03
Ja nyt kaikki kupolin kaaret on väännetty ja hitsattu paikoilleen ja pääsen perehtymään luukkusysteemiin.
(http://kuva1.kuvablogi.com/iso/img2072720.jpg)
(http://kuva1.kuvablogi.com/iso/img2072721.jpg)

Töitä takana nyt varmaankin about 40 tuntia  :rolleyes:

Mikko
Otsikko: Vs: MP-kupoli.
Kirjoitti: PetriKe - 08-07-2009, 17:45:57
Onpas hieno ja ammattimainen rakennelma!
Otsikko: Vs: MP-kupoli.
Kirjoitti: Kaizu - 08-07-2009, 22:22:57
Putkien sisäpuolinen ruostesuojaus kannattaa tehdä. Meidän halkian kupoli on tehty samalla tekniikalla ja joidenkin putkien alapäät ovat jo alkaneet vuosien saatossa hapertua. Meillä putket on täytetty PU-vaahdolla koska siihen aikaan ei tiedetty että sehän imee vettä.
Putken päihin voi tehdä reiät ja ruiskuttaa niihin auton kotelosuoja-ainetta. Tämä tietenkin vasta kun kaikki hitsaukset on tehty.

Melko pro

Kaizu
Otsikko: Vs: MP-kupoli.
Kirjoitti: Mikko Päivinen - 09-07-2009, 10:05:28
 Kiitos kommenteista!

 
Putkien sisäpuolinen ruostesuojaus kannattaa tehdä. Meidän halkian kupoli on tehty samalla tekniikalla ja joidenkin putkien alapäät ovat jo alkaneet vuosien saatossa hapertua. Meillä putket on täytetty PU-vaahdolla koska siihen aikaan ei tiedetty että sehän imee vettä.
Putken päihin voi tehdä reiät ja ruiskuttaa niihin auton kotelosuoja-ainetta. Tämä tietenkin vasta kun kaikki hitsaukset on tehty.

 Hyvä pointti Kaitzu! Tuo ratkaisu tuo ehdottomasti lisää ikää tällaiselle rakenteelle.

Mikko
Otsikko: Vs: MP-kupoli.
Kirjoitti: Mikko Päivinen - 11-07-2009, 21:08:29
 Nyt tuleva kupolin omistaja oli saanut ohjaus elektroniikan rakennettua valmiiksi. Ohjaus elektroniikka koostuu mm. Vellemanin Experiment USB K8055 piirisarjasta http://www.velleman.be/ot/en/product/view/?id=351346 (http://www.velleman.be/ot/en/product/view/?id=351346) ja driverinä sille käytetään Lesve DomeDriveriä http://www.dppobservatory.net/DomeAutomation/DomeDriver.htm (http://www.dppobservatory.net/DomeAutomation/DomeDriver.htm)
Muutama kuva elektroniikasta releineen ja laatikkoineen.
(http://kuva1.kuvablogi.com/iso/img2081291.jpg)
(http://kuva1.kuvablogi.com/iso/img2081292.jpg)
Alla olevassa kuvassa näkyy elektroniikka laatikon kannessa namiskat kupolin manuaaliseen käyttöön ja RS-232 liitin on vielä lisänä piuhan päässä olevalle käsiohjaimelle.
(http://kuva1.kuvablogi.com/iso/img2081293.jpg)

 Tulimme siihen tulokseen, että teemme tähän kupoliin Ash Dome tyyppiset luukut ja nyt sain taakse liukuvan yläluukun rungon ja mekaniikan valmiiksi.
(http://kuva1.kuvablogi.com/iso/img2081289.jpg)
(http://kuva1.kuvablogi.com/iso/img2081290.jpg)
(http://kuva1.kuvablogi.com/iso/img2081294.jpg)
(http://kuva1.kuvablogi.com/iso/img2081295.jpg)
  Seuraavaksi teenkin eteenpäin kallistuvan luukun ja pyöräsysteemin kupolille.

Mikko
Otsikko: Vs: MP-kupoli.
Kirjoitti: mistral - 11-07-2009, 23:17:37
      Morjens
Kun katsoo tuota taivutetun putken määrää, tulee väkisinkin mieleen, että kuinka saisi moottoroitua putkentaivuttimen. Jos vain sopiva alennusvaihde löytyisi (ja voimavirta) niin eiköhän moottorointi onnistuisi-- jos joudut enemmänkin kupoleja tekemään.
Hieno projekti, lykkyä tykö.
Otsikko: Vs: MP-kupoli.
Kirjoitti: Mikko Päivinen - 12-07-2009, 09:53:52
      Morjens
Kun katsoo tuota taivutetun putken määrää, tulee väkisinkin mieleen, että kuinka saisi moottoroitua putkentaivuttimen. Jos vain sopiva alennusvaihde löytyisi (ja voimavirta) niin eiköhän moottorointi onnistuisi-- jos joudut enemmänkin kupoleja tekemään.
Hieno projekti, lykkyä tykö.

Kiitos kommentista Mistral!

 Pakko myöntää, että tuota moottoria tuli ikävä putkia väännellessä sillä jokainen kaari pitää viedä noin 15 kertaa edestakas rullien välistä ennenkuin ne on riittävästi taipuneita. Olisikohan tuossa väännetty putkea nyt noin 80 metriä about  :shocked:
Näitä kupoleja tulee tuskin kukaan haluamaan sillä jos tekisin tällaisen myyntimielessä hinta tulisi jo sen verran korkeaksi, että en usko suomesta löytyvän kovinkaan montaa harrastajaa jotka olisivat valmiita sijoittamaan niin suuria summia pelkkään kupoliin.

Tässä ei maksa niinkään materiaalit vaan työn määrä josta ihmiset unohtavat helposti myös suunnittelun ja varsinkin sen kuinka tällaisen voi rakentaa. Olen onnellinen, että pääsin rakentamaan pitkään päässä pyörineen kupolin ja näen käytännössä ne ratkaisut joita olen miettinyt yöt ja päivät tässä vuoden varrella  :laugh:

Mikäli löydän tarvittavat osat rakennan kunnollisen moottoroidun putkenvääntimen ihan omaksi ilokseni ja voihan sillä väännellä sitten vaikka kaaria esimerkiksi piha aitaan jos sellaisen haluaa tehdä teräksestä  :cheesy:

Mikko
Otsikko: Vs: MP-kupoli.
Kirjoitti: Mikko Päivinen - 12-07-2009, 21:43:55
 Laitoin youtubeen lyhyen videoklipin kuinka kupolin luukut toimivat ja se löytyy linkistä http://www.youtube.com/watch?v=HFa1AG_oBmE (http://www.youtube.com/watch?v=HFa1AG_oBmE)
Kuvan laatu ei päätä huimaa, mutta eiköhän siitä jotain selvää saa  :rolleyes:
Enää muutama rauta pitää hitsata luukkuihin ennenkuin ne ovat aivan valmiit.

Mikko
Otsikko: Vs: MP-kupoli.
Kirjoitti: Sombrero - 28-07-2009, 02:05:42
On kyllä komea systeemi! Onko hermot mennyt kuinka monesti tuota rakentaessa?  :grin:
Otsikko: Vs: MP-kupoli.
Kirjoitti: Lauri Kangas - 28-07-2009, 22:26:27
Onpas hieno ja sulavaliikkeinen systeemi. Osatapa itsekin väännellä rautaa tuohon malliin. :)
Otsikko: Vs: MP-kupoli.
Kirjoitti: Mikko Päivinen - 28-07-2009, 22:58:42
Kiitos kommenteista!

 tämän projektin kanssa ei ole mennyt hermot vielä kertaakaan sillä tämähän on oikeastaan terapeuttista tässä lastenhoidon ohella.
Kyseinen kupoli onkin lähtenyt asennusvanteen ym. systeemeineen pihasta ja loppu hommat tehdäänkin paikanpäällä.
Laitan kuvia projektista kunhan homma etenee jälleen.

Mikko
Otsikko: Vs: MP-kupoli.
Kirjoitti: Meade-mad - 01-08-2009, 21:42:35
Siistiltä "perinteiseltä" kuvulta vaikuttaa.

Mille paikkakunnalle kupu tulee loppusijoitetuksi?

Putkenvääntösysteemi on mielenkiintoinen. Syntyisiköhän sellaisella pyörät hevosrattaisiin jos D=120cm ja putken sivut jotain 25mm*50mm?
Täytyy pohdiskella... kuulemma Mäntsälässä Sälinkään paja tekee pyöriäjollakin tuon tapaisella menetelmällä.

jk
Otsikko: Vs: MP-kupoli.
Kirjoitti: Mikko Päivinen - 02-08-2009, 00:24:00
 Senverran saan varmaankin paljastaa, että tämä teräskupoli tulee tänne Rajamäelle ja se onkin jo omistajallaan. Teemme yhdessä teräskatteen siihen paikanpäällä, mutta muuten se onkin jo lähes valmis.
 Minulla on tällä hetkellä oikeastaan kolmen kupolin kanssa puuhaa ja taitaa jäädä pyörien vääntö hieman tuonnemmaksi. Toisaalta kunhan saan tämän rallin päätökseen jalostan putkentaivuttajan sellaiseksi, että sillä pystyy vääntämään erikokoista L, neliö ja U profiilia pyöreän putken lisäksi mutkalle eli varmaankin sitten onnistunee myös pyörien teko samalla laitteella.
 Värkkäsin jo moottorin tuohon taivutuslaitteeseen ja teen tänä kesänä sillä raudat vielä yhteen teräskupoliin ennenkuin teen sen kunnollisen taivuttimen. Sillä laitteella voikin sitten vääntää vaikka nättejä kaaria piha aitoihin tai tehdä vaikka niitä pyöriäkin.

Kiitos kommentista JK  :azn:
Otsikko: Vs: MP-kupoli.
Kirjoitti: Mikko Päivinen - 23-08-2009, 21:36:12
 Pakkohan se tämäkin viritelmä on tänne laittaa ja vääntelenkin sillä 6m neliöprofiilia kaarelle noin 5-10 minuutissa kun siihen meni käsin kääntäessä joskus jopa 3 tuntia.
Laitoin videon virityksestä youtubeen http://www.youtube.com/watch?v=LugBU4Tw38g (http://www.youtube.com/watch?v=LugBU4Tw38g)

 Tuo tuli maksamaan palttiarallaa 30e johon kuuluu vielä sähkö kotelo kytkimineen :) Laite on tällähetkellä ruma, mutta toimii ja viimeistelen sen vasta sitten kun olen saanut väännettyä sillä yhdet kupolin raudat kaarelle.

Mikko
Otsikko: Vs: MP-kupoli.
Kirjoitti: GaryP - 24-08-2009, 01:43:54
Hienoa! Nyt tietääkin kenen puoleen kääntyä kun/jos kaveri innostuu Nurmijärvellä vähän rakentelemaan...
 :cheesy:

Kari
Otsikko: Vs: MP-kupoli.
Kirjoitti: Mikko Päivinen - 24-08-2009, 14:57:00
Hienoa! Nyt tietääkin kenen puoleen kääntyä kun/jos kaveri innostuu Nurmijärvellä vähän rakentelemaan...
 :cheesy:

Kari

Aina autetaan jos voidaan ;)

Pakkohan se oli vielä viimeistellä härpäke ja tällainen tästä nyt sitten tuli sähköineen päivineen :)
(http://kuva1.kuvablogi.com/iso/img2208528.jpg)

Mitäs käännellää  :grin:

Mikko
Otsikko: Vs: MP-kupoli.
Kirjoitti: GaryP - 24-08-2009, 15:54:09
Pienellä modauksella tuo syö myös pyöreitä, siis tankoja ja putkiakin. Onko sulla vaihtopalat siihen tarkoitukseen jo olemassa?

Kari
Otsikko: Vs: MP-kupoli.
Kirjoitti: Mikko Päivinen - 24-08-2009, 19:15:20
Yritän säästellä rahoja sorviin ni sitte saan tehtyä tuolla muitakin profiileja.

Mikko
Otsikko: Vs: MP-kupoli.
Kirjoitti: mistral - 24-08-2009, 20:22:09
                   Morjens

Tuohan on pätevän näköinen laite. Ihmetyttää kuinka nopeasti sen teit, eikös siinä ole vielä 2 vetävää pyörää. Ainakin youtubessa näkyy jokin hammasratas pöydän alla. Meikäläiseltä menisi pelkästään osien hankkimiseen pari kuukautta :smiley:
Otsikko: Vs: MP-kupoli.
Kirjoitti: Mikko Päivinen - 24-08-2009, 21:20:33
                   Morjens

Tuohan on pätevän näköinen laite. Ihmetyttää kuinka nopeasti sen teit, eikös siinä ole vielä 2 vetävää pyörää. Ainakin youtubessa näkyy jokin hammasratas pöydän alla. Meikäläiseltä menisi pelkästään osien hankkimiseen pari kuukautta :smiley:

Kiitos kommentista :)

 Laitteessa on vain yksi vetävä pyörä joka on siis tuo keskimmäinen. Kahta vetävää ei tarvita nähtävästi kun puristusta on uskoakseni lähes tuhat kiloa ennenkuin putki alkaa taipua. Vaikka moottorissa on jo oma vaihteisto laskin alla olevilla rattailla välitystä vielä noin 1 suhde 4:jällä koska se meni muuten aivan liian kovaa.
  Kyseinen moottori on tarkoitettu käytettäväksi voimavirralla ja se on nyt kytketty niin, että se toimii valovirralla ja siksi sen voimista on vain noin puolet käytössä.
Tokihan laite on ollut mielessä jo pitkään ennenkuin sain tämän tehtyä, mutta tässäkin oli ehkä tärkeimpänä se, että kun homman vihdoin oivalsi niin tiesi mitä osia romikselta etsii :)
Vaikeinta oli hitsailla oikeanlaiset mahdollisimman suorat akselit kun sitä sorvia en vielä omista. Toinen hankala homma oli keksiä riittävän kestävä akselikytkin moottorin ja itse rakentamani vaihteiston väliin. Akselikytkimen pitää olla avattavissa, siinä pitää olla hieman anteeksiantavaa likevaraa, mutta sen pitää myös kestää paljon voimia.
 Lopulta tajusin käyttää yksinkertaisesti 17mm hylsyä, putkenpätkää sekä sitä päätä räikän jatkovarresta johon hylsy tulee kiinni.
Tietysti sain tonkia romiksella parituntia löytääkseni sopivia kiekkoja pyöriksi, eikä vaihteiston rattaatkaan ollut ihan heti nenän edessä. Toisaalta viihdyn romiksilla erittäin hyvin :)
Jouduin lisäksi rakentaa laakeroinnin sähkömoottorin magneetijarru systeemiin joka estää sen toiminnan silla 240 volttia ei riittänyt jarrun vapauttamiseen.

Jos olisin hitsaillut osat vain yhdeksi paketiksi olisin päässyt huomattavasti helpommalla, mutta sitten esim laakereiden vaihto olisi ollut työlästä tulevaisuudessa ja siksi halusin laitteen olevan helposti myös purettavissa. Mukava projekti se tämäkin oli kaikenkaikkiaan ja nyt pääsenkin seuraavan projektin kimppuun.

Mikko
Otsikko: Vs: MP-kupoli.
Kirjoitti: Mikko Päivinen - 09-09-2009, 11:20:01
 Tässä muutama kuva MP-steel versiosta ja pelti hommat ovat Janne Granholmin käsialaa. Meinasin tiputtaa silmät päästäni kun näin nämä kuvat pellityksestä ja minun mielestäni pellitystä ei voi tehdä hienommin kuin hänen toteuttamansa on tehty. Janne kehitti hyvän työmenetelmän ja muutamia työkaluja pellitykseen, mutta lopulta kyseessä on puhdas käsityö ja vaatii varmasti myös jonkin verran ammattitaitoa saada pelti taipumaan näin. Olen siis rakentamassa itselleni samanlaista kupolia ja yritän vielä keksiä helpomman menetelmän pellitykselle, mutta laatu ei saa kärsiä. Jos en keksi parempaa menetelmää opiskelen tuon pellityksen ja teen niinkuin Janne sen tekee, mutta sitten en pysty valmistamaan kuin maksimissaan kaksi vuodessa.
(http://kuva1.kuvablogi.com/iso/img2241298.jpg)
(http://kuva1.kuvablogi.com/iso/img2241301.jpg)
(http://kuva1.kuvablogi.com/iso/img2241302.jpg)
(http://kuva1.kuvablogi.com/iso/img2241306.jpg)

Mikko
Otsikko: Vs: MP-kupoli.
Kirjoitti: TuRe - 09-09-2009, 11:45:27
Onpas hyvää jälkeä. Peltihommat on kyllä oma taiteen lajinsa, joka ei käy kylmiltään.
Onko nuo peltiviilekkeet yhdistetty toisiinsa samaan tapaan kuin peltikattokin tehdään.
Otsikko: Vs: MP-kupoli.
Kirjoitti: Timo Kuhmonen - 09-09-2009, 14:04:49
Hienolta näyttää, tosiaan. Minuakin kiinnostaisi nähdä lähempää kuvia, esim saumauksen kahta puolta (kupolin ulkopuolelta ja sisältä)
Otsikko: Vs: MP-kupoli.
Kirjoitti: einari - 09-09-2009, 15:40:28
Hienon näköistä jälkeä on.
Meillä yksi hankaluus yhdistyksen entisen peltikupolin kanssa oli että välillä GPS ei meinannut millään saada synkkaa satelliitteihin.
Otsikko: Vs: MP-kupoli.
Kirjoitti: Vesa Kankare - 04-10-2009, 16:09:53
No toistaiseksi homma on ollut jäissä, mutta yksi idea mikä on tullut mieleen voisi olla seuraavanlainen.
Minä tekisin vain kattomekaniikan jonka voisi sitten kukin laittaa haluamansa mökin päälle ja näin jokainen saisi siitä juuri sen näköisen kuin haluaa.
Oletko tätä asiaa vielä pitänyt mielessä. Mulla nimittäin olisi jo alustava hyväksyntä vaimokullalta tällaisen 2x2 liukukatto-observatorion tekemiseen. Sijoituspaikasta on vielä vaan vähän vielä "neuvoteltava". Tavoitteena olisi sellainen rakennelma, jossa katon liukukiskot palvelisivat samalla ATV:n katoksena, eli niiden alapuolella olisi myös joku kevyt valokate tms. Ensi kesänä ajattelin tämän virittää kasaan, ellen nyt sitten ehdi vielä syksyllä valamaan jalustalle perustaa.
Otsikko: Vs: MP-kupoli.
Kirjoitti: Mikko Päivinen - 04-10-2009, 16:26:12
 Kyllä kaikenlaiset teräsrakennelmat on ollut koko ajan mielessä ja hommia onkin piisannut erilaisten projektien kanssa oikein urakalla. Juuri nyt vain on erityisen kiireistä eli ihan huomenna en pääse tuon asian kimppuun :cheesy:, mutta nyt näyttäisi siltä, että pystyn tekemään hommia myös talvella ja näin urakat ei pakkaudu pelkästään kesän ajalle.

 Kuukauden päästä uskon pahimpien kiireiden olevan ohi ja sitten voidaan nostaa tämä kissa pöydälle  :azn:

Mikko
Otsikko: Vs: MP-kupoli.
Kirjoitti: Vesa Kankare - 04-10-2009, 18:27:55
Excellent! Voitaisiin vaikka olla yhteyksissä sitten!
Otsikko: Vs: MP-kupoli.
Kirjoitti: Mikko Päivinen - 13-11-2009, 12:47:56
 Hommat ovat edenneet hitaanpuoleisesti viimeaikoina muiden kiireiden takia, mutta olen harjoitellut AutoCAD ohjelman käyttöä aina sopivan välin tullen. Tein harjoitteluna piirustukset teräskupolin rungosta sekä asennusvanteesta.
Ihan vielä piirtäminen ei suju niinkään lennokkaasti, mutta pystyn jo käyttämään ohjelmaa suunnitteluun ja se tulee helpottamaan paljon tulevaisuuden projekteissa. Lisäksi on mahtavaa nähdä ideat kolmiulotteisena jo ennenkuin ne toteuttaa oikeasti.

Tässä pari kuvaa jotka synyivät ohjelmaa harjoitellessa. Muutin tässä piirustuksessa jo tuon kupoli takaosan kaariraudat verrattuna jo tekemiini kupoleihin verrattuna sillä näin pelti on helpompi saada taipumaan myös sinne.
(http://kuva1.kuvablogi.com/iso/img2351068.jpg)
(http://kuva1.kuvablogi.com/iso/img2351067.jpg)
Piirsin kuvat pienintä yksityiskohtaa myöten ja ainoastaan pultit jäi laittamatta  :cheesy:
(http://kuva1.kuvablogi.com/iso/img2351066.jpg)
Nämä ovat kuvia renderöimättömistä kappaleista ja siksi ne ovat ns karkeita.

Mikko
Otsikko: Vs: MP-kupoli.
Kirjoitti: Raadelma - 13-11-2009, 18:04:58
Terve Mikko

Respect, tosi hienoa jälkeä !

Noiden kuvien avulla onkin hienoa tehdä täydellistä työtä.

Tsemppiä vaan CAD-opiskelullesi.

-Jari
Otsikko: Vs: MP-kupoli.
Kirjoitti: Mikko Päivinen - 13-11-2009, 19:42:02
 Kiitoksia SF- observatorion puuhamiehelle kommentista. Meneekin varmaan parivuotta intensiivisesti tuon ohjelman kanssa ennekuin voin sanoa osaavani sen  :cheesy: Tarkoitan tällä myöskin sitä, että tarkoituksenani olisi osata suunitella sillä myös piirilevyjä elektroniikkaan sekä piirtää myös taloja sillä. Tuo talojen arkkitehtuuri on kiinnostanut minua aina ja silloin kun opiskelin rakennuslinjalla niin piirsimme vielä pöydän kanssa kynällä :cheesy:. Sain silloin yhtä vaille täydet pisteet omakotitalon suunnittelusta ja nyt kun tarjolla on näin hienot vehkeet apuna niin olisi hienoa osata hyödyntää sitä.

 Olen myös katsellut kursseja mitä ohjelmalle pidetään, mutta nekään eivät ole aivan ilmaisia ja en ole osannut päättää mitkä niistä sopisivat minulle parhaiten. En haluaisi kuitenkaan maksaa 500e siitä, että minulle kerrotaan kuinka ohjelman valikot toimivat tai jos totta puhutaan niin en edes siitä kuinka 2D suunnittelua tehdään kyseisellä ohjelmalla. Aloittamisen ongelmina pidän täällä hetkellä sitä, että olin niin tottunut esim psp tai PS kuvankäsittely ohjelmien käyttöliittymiin ja vei jonkin verran aikaa saada pää tajuamaan miksi homma pitää tehdä juuri niin kuin ACAD ohjelmassa pitää.
  Toivon vielä pääseväni hyödyntämään AutoCadia tähtitieteen harrastuksen hyväksi. Kun saan kaikki tämänhetkiset kupoliprojektit järjestykseen niin suunnittelen ohjelmalla harjakattoisen sivuille aukeavan katon josta onkin ollut jo puhetta tällä foorumilla.

 Olen jo suunnitellut myöskin terästolppa/EQ 6 adapterin ja ohjelmalla voisin myös näyttää jatkossa etukäteen kuvan yksilöllisestä observatorion tolpparatkaisusta niin haluttaessa ym.

Pitäsiköhän kohta palkata joku hommiin kun oma aika ei tahdo riittää millään :laugh:

Mikko