INDI AllSKy-kamera

Aloittaja JoRy, 06.03.2024, 21:01:47

« edellinen - seuraava »

JoRy

Moi,

Artjärven Viestikallion observatorioille alettiin kaipaamaan jatkuvasti päivittyvää AllSky-taivaskuvaa sen jälkeen kun Ursan viereisen Tähtikallion AllSky-kamera oli mennyt epäkuntoon viime syksynä.

Tähdet&Avaruus lehdessä 1/2024 oli RikuH:n mainio artikkeli edullisesta DIY INDI AllSky-kamerasta jonka hän oli viime vuonna tehnyt. AllSky-kamera perustuu RaspberryPi4 tietokoneeseen, herkkään Sony Starvis IMX462 kameramoduuliin, pieneen 180 asteen fisheye linssiin, 10cm akryylikupuun ja INDI AllSky ohjelmistoon (https://github.com/aaronwmorris/indi-allsky). Ja kaikkea muutakin härpäkettä tietty tarvittiin kuten artikkelissa mainittu viemäriputkikotelointi, PoE tehonsyöttö, extra-lämmitin kuvun lumensulatukseen ja huurteenpoistoon jne :-)

Tilasimmekin osat helmikuun alussa kolmen tähtiharrastajan kimpalle amazon.de:stä ja eikun rakentamaan. Rakentelun, linuxin alkeiden opettelun, softan asennusten, konfiguraatioiden yms jälkeen kamera alkoi toimimaan oikeastaan heti. Koeponnistin kameraa ensin kaupunkipihallani reilu viikon mm sadekeleissä, ja kuvun tiivistesäätöjä piti kyllä tehdä. Nyt tämä DIY INDI-AllSky kamera on asennettu pari päivää sitten Viestikalliolle, josta se ottaa yksittäisen (melkein) kokotaivaan kuvan aina 20 sekunnin välein.

Ohessa kuva kamerasta ja viimeisin tuore INDI AllSkyn nappaama kuva. AllSky-kuvan väritasapainossa on vielä säädettävää, en oikein meinaa saada kohtuullisen luonnollisia värejä kuvaan. INDI AllSky:ssa on kyllä värien säätöjä paljonkin, mutta jotenkin ollaan iterointimeiningillä niitten kanssa.

Tämä on mukava rakennusprojekti ja suosittelen kaikille joilla on taivaskameratarvetta ja sopivasti rakentelunäppäryyttä.

T:Jorma

Kaizu

Viestikallion kuva on toistaiseksi täällä kunnes keksitään sille sopivampi paikka.
https://www.forssen.fi/picturestorage/latestviestikallio.jpg
Kuva Järvenpään valosaasteesta puolestaan löytyy täältä.
http://www.forssen.fi/picturestorage/latestcity.jpg

Kaizu
Kai Forssen