Massan kasvu

Aloittaja kuunylinen, 24.01.2024, 09:41:15

« edellinen - seuraava »

mistral

Meneekö se mekanismi niin että pullistuma valtameressä on 'myöhässä' ja siksi se vetää vinosti gravitaatiolla kuuta. Vinoveto kiihdyttää kuuta ja siksi se nousee ylemmälle radalle joitakin senttejä vuodessa. Kyse on suljetusta systeemistä ja siksi säilymislaki on voimassa, tämä tarkoittaa että kun kuu saa energiaa niin maa menettää sen. Ja se ulosmitataan maan pyörimisestä, se hidastuu hivenen.

kuunylinen

Kuu etääntyy nyt mutta joskus pysähtyy ja alkaa lähentymään, se on minua viisaampien kalkuloima asia, maa pitää kuun radallaan ja kuu vaikuttaa maan liikerataan minkä pienempänä pystyy. Gravitaatiokeskipiste on maankuoren sisällä, mutta jos grav k-piste (joskus) nousee maankuoran ulkopuolelle niin kutsumanimi olisi kaksoset.

Vielä tuohon universumin kiihtyvään laajenemiseen niin käsittääkseni laajeneminen tapahtuu galaksien välillä, galaksien omat sisäiset gravitaatiovoimat on niin paljon suurempia että ne pysyy kasassa entisellään. Meidän tähtitaivas pysyisi ennallaan, saa olla erimieltä.

mistral

Lainaus käyttäjältä: kuunylinen - 05.03.2024, 15:20:13Kuu etääntyy nyt mutta joskus pysähtyy ja alkaa lähentymään, se on minua viisaampien kalkuloima asia, maa pitää kuun radallaan ja kuu vaikuttaa maan liikerataan minkä pienempänä pystyy. Gravitaatiokeskipiste on maankuoren sisällä, mutta jos grav k-piste (joskus) nousee maankuoran ulkopuolelle niin kutsumanimi olisi kaksoset.

Vielä tuohon universumin kiihtyvään laajenemiseen niin käsittääkseni laajeneminen tapahtuu galaksien välillä, galaksien omat sisäiset gravitaatiovoimat on niin paljon suurempia että ne pysyy kasassa entisellään. Meidän tähtitaivas pysyisi ennallaan, saa olla erimieltä.

Näin minäkin pitkään ajattelin mutta otan esimerkin. Marsin kuu kiertää vedetöntä planeettaa, oletetaan ettei vuorovesivoimat vaikuta ollenkaan Marsiin. Näin Deimos kiertää säilyttäen potentiaalienergiansa. Niin oletetaan myös ettei Phobosta ole olemassa koska se sotkee yksinkertaista kuviota,eli koska Deimos säilyttää energiansa, sen rata on muuttumaton.
Kun sitten mietitään avaruuden laajenemisvoimaa, niin sekin pitäisi ottaa laskuissa huomioon. Miten se huomioidaan? Tämä on vaikea juttu, ajatellaan Deimoksen tilannetta niin kaikista suunnista tullessaan laajenemivoima kumoaa itsensä.Nyt voi ajatella että tällähän se ratkesi. Ei ratkennut, koska mittakaavan suuretessa galaksien väliseksi, niin sielläkin on sama tilanne ja galaksit etääntyy siitä huolimatta toisistaan kiihtyvällä nopeudella.
Joten jos kiihtyvä laajeneminen on totta niin siinä vaikuttaa voima tai muu mekanismi joka saa aikaan
laajenemisen. Ajattelen ettei pienet etäisyydet muuta mekanismia ja kun se siirretään Deimokseen, sen potentiaali kasvaa.
 Laajeneminen on myös kuvattu sillä että uutta avaruutta syntyy taivaankappaleiden väliin, tällä on sivuutettu voiman tarve, eli kappaleet siirtyy 'ilmaiseksi' kauemmas toisistaan.

kuunylinen

Kun avaruus laajenee niin galaksien väli keskimäärin kasvaa, avaruuden tiheys pienenee (kun pimeää ainetta ei lasketa). Jos ilmapalloon piirretään pari pistettä, puhalletaan lisää ilmaa niin pisteiden väli on kasvanut.

Meidän universumin laajeneminen hidastui mutta alkoi kiihtyvästi kasvaa joitain miljardeja vuosia sitten. Syyksi arvellaan pimeää energiaa. Mutta kun laajeneminen alkoi vasta silloin niin tyhjöenergiaa täytyy tulla jostain lisää. Jokin tutkimusryhmä epäilee, ilman todisteita, että mustat aukot purkaa tyhjöenergiaa. Ennen alkuräjähdystä inflaatio antoi ensimmäisen tyhjöenergiapulssin, joka laajeni mahdollisesti ylivalonnopeudella. On sanottu että meidän universumin ikä olisikin siten 40 miljardia vuotta mutta ymmärtämämme horisontti on vajaat 14 miljardia vuotta?

Onko niin että mustat aukot, jossain elämänsä vaiheessa onkin uusien universumien ytimiä? Mehän emme tiedä mitä mustan aukon pinnalla tai lähellä tapahtuu koska meidän aikamme on siellä pysähtynyt tai lähellä aukkoa käy tosi hitaasti. Sekunti mustan aukon tapahtumahorisontissa voi olla meille ikuisuus.

mistral

Ajattelen että kun galaksien väliset etäisyydet kasvoi riittävän suuriksi, niin jo alusta asti olemassaoleva laajennusvoima pääsi voitolle gravitaatiosta. Tätä voi verrata autoon joka nousee vuorelle, alussa ylämäki on niin jyrkkä että vauhti hidastuu mutta vähitellen kaltevuus loivenee jolloin auton moottori jaksaa taas kiihdyttää kovempaan vauhtiin.
Asia on vaikea koska tällaisessa laajenemisessa mekanismi muistuttaa kaasun painetta. Kun kaasu on säiliössä, se ei voi laajeta mutta ilman säiliön seiniä se laajenee. Vaikeus on siinä että suhteellisuusteorian mukaan avaruus on suljettu säiliö. Tämä tarkoittaa ettei mikään voima/paine pysty laajentamaan avaruutta. Siksi nähtävästi sanotaan että avaruus itse laajenee ikäänkuin taikatemppuna. Myös sanotaan ettei kukaan tiedä, mitä pimeä energia on. Eli ollaan arvausten alueella, siksi on paha sanoa ettei joku arvaus ole relevantti mutta toinen on. Jos pimeän energian salaisuus paljastuu niin sitten ei tarvitse arvailla. DU-teoriassa avaruus ei laajene kiihtyvästi mutta en vaan ymmärrä sitä ja siksi vaikea vedota DU:hun.

mistral

Uusi teoria Ottavasta:
https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/9113e0f8-00fc-4242-b1a8-839f3ea57617
Rajendra Gupta olettaa luonnonvoimien heikentyneen.

– Tavallisissa kosmologisissa teorioissa maailmankaikkeuden kiihtynyt laajeneminen johtuu pimeästä energiasta, mutta löydöstemme mukaan se itse asiassa johtuu luonnonvoimien heikkenemisestä.

Mutta kuinka luonnonvoima voisi heikentyä, se on juuri yritys saada valoa teoreettisiin kysymyksiin. DU-teoriassa on saman tapainen ajatus, valon nopeus pienenee mikä johtuu avaruuden dynamiikan muutoksesta, siinä valon nopeus olisi ollut suurimmillan alkuräjähdyksessä ja laskevan sitä mukaa kun materian liike-energia putoaa nollaan. Kulminaatiopisteen jälkeen materia alkaa syöksyä loppurysäykseen ja valon nopeus alkaa uudestaan kiihtyä.

kuunylinen

Tuomas Suntola on esittänyt tällaisen kilpailevan teorian suhteellisuusteorialle jo parikymmentä vuotta sitten, Gupta taitaa olla samoilla linjoilla. Sitä toeriaa vaan ei ole tiedemailmassa hyväksytty.

Nykyinen yleisesti hyväksytty, minkä niminen lienekään, perustuu ainakin siihen että taustasäteily on tasaisesti jakautunut kaikkialle ja avaruuden laajenemisen kiihtyminen on mitattu, olikohan vielä joku muukin?

Suht. teoriassa ja DU-teoriassa, molemmissa on myöskin kohtia joita ei ole kyetty selittämään aukottomasti.

Valitse sitten noista. Siunattu hulluus -elokuvassa oli "oikein viisas opettaja" , ehkä se osaisi.

kuunylinen

Onko tästä lopusta joitain viestejä tippunut pois?

mistral

Voi hyvinkin olla kun foorumi hakkeroitiin, alas kun rullaa niin Riqis kertoo mitä on tapahtunut.