instru-scope 80/1200

Aloittaja Torsti, 05.01.2024, 09:48:43

« edellinen - seuraava »

Torsti

Huomenta. Sitten vielä kysymys liittyen tuohon objektiivin purkamiseen ja kasaamiseen. Todennäköisesti elementtien välissä on yhtenäinen rengas ja sen säästän mikäli kunnossa. Jos välirengas on huono, mittaan toki paksuuden ja korvaan todennäköisesti esim. kolmella folion palalla. Onko näissä mitään nyrkkisääntöä ilmaraon paksuudelle? Jos ei, niin pyrin löytämään vastaavan paksuista foliota. Cloudy night foorumilla on esiintynyt folion paksuudelle arvoja 0.03-0.1mm. Kuulostaako nämä arvot järkeviltä? Minkälaisia paksuuksia olette käyttäneet ja mikä olisi paras tapa kiinnittä folio linssipintaan(ilmeisesti joku kiinnitys tarvitaan, ettei luiskahda paikoiltaan) Mitä muuta materiaalia olette käyttäneet ilmaraon aikaansaamiseksi? Kiitos.

mistral

Yritin etsiä tältä foorumilta muttei löytynyt ilmaraosta tietoa. Ilmeisesti kyse on Fraunhofer objektiivista(?) ja Teknofokuksessa varmaan tiedetään ilmaraon arvo, kannattaa soittaa sinne.

Torsti

Jep, tuo Teknofokus oli minullakin mielessä. Joskus 90-luvulla asioinut tuolla jonkun kerran. Ilmeisesti toiminnassa vielä, ainakin nettisivut vielä päivittyneet.

jperala

Selvittelin tuota joskus unitronin kanssa, se oli jotain 0,17 tai vastaavaa.
SW 72mm ED Pro refractor + AZ Merlin SynScan GoTo
Bresser Messier AR 102/1000mm
Sky Watcher 76/300mm Dobson

Torsti

Lainaus käyttäjältä: jperala - 10.01.2024, 13:55:58Selvittelin tuota joskus unitronin kanssa, se oli jotain 0,17 tai vastaavaa.
-Ok, saattaa siis olla noinkin iso tuo rako. Mittaillaan lähipäivinä vanha shimmi, ja katsotaan sitten.

hm

Fraunhofer-rakenteen avaamista kannattaa harkita toinen ja kolmaskin kerta, etenkin, jos sisäpinnoissa ei näy suurempaa roskaisuutta. Kyseisessä rakenteessa etummaisen linssin kupera takapinta on kaarevuudeltaan jyrkempi kuin vastaava takalinssin pinta, jolloin tarvitaan niitä shimmejä estämään linssejä koskettamasta keskeltä toisiaan. Mitään vakiopaksutta noille shimmeille ei ole. Rakentamisen kannalta pyritään yleensä pitämään shimmit mahdollisimman ohuina. Optinen suorituskyky on varsin herkkä ilmavälin muutosten suhteen, joten shimmejä vaihdettaessa on syytä pyrkiä käyttämään alkuperäisen paksuisia erottimia linssipintojen välissä. Erityisesti pitää kiinnittää huomiota shimmien samapaksuisuuteen.  Joissakin kookkaammissa rakenteissa haetaan optimaalinen kuva kokeilemalla eri paksuisilla shimmeillä.

Jos kuitenkin objektiivi avataan, niin keskimmäisten pintojen puhdistus ei ole mitenkään vaikeaa, sillä normaalikäytössä sinne ei suuurempia roskia päädy. Kädenlämpöistä vettä ja nestesaippuaa tai tiskiainetta itse käyttäisin. Kevyttä pyyhkimistä hanaveden alla ja loppuhuuhtelu tislatulla vedellä. Kokoonpantaessa linssien asemointi kohdistusmerkkien mukaan ja viimeisen renkaan kiristys kevyellä kädellä. Tarvittaessa O-renkaan löytää väliin Tiivistekeskus Oy:ltä Vantaalla.

Silmä on varsin mukautuvainen, vaikka kiikarirakenteen objektiivien polttoväleissä olisi pieni poikkeama. Parin prosentin eroa en pitäisi vielä kiikarirakenteen esteenä. Käytännössä tässä tapauksessa objektiivien mekaaninen rakenne luultavasti estää putkien sijoittamista katsojan silmävälin etäisyydelle toisistaan.

Kyllä Teknofokus on edelleen toiminnassa. Runsaan kolmen viikon kuluttua tulee 45 toimintavuotta täyteen, jolloin saatan heltyä pienoiseen syntymäpäivätarjoukseen. Ikäni puolesta toki pientä jäähdyttelyä. Pääosin liikevaihtoni tulee teollisuusasiakkailta, mutta kuvioissa on edelleen tähtitaivaan ja valokuvauksen harrastajien palveleminen. Astropuolella lähinnä toimittajina Baader Planeterium, Teleskop-Express, Bresser ja Takahashi.

Hannu Määttänen

Torsti

Moi. Kiitos hyvästä vastauksesta. Tuo kiikari ajatus on tässä kohtaa pois suljettu🙂 tuon purkamisen ajattelin silti suorittaa, koska vaikuttaa mielenkiintoiselta, varoituksista huolimatta. Juu, tuon shimmien paksuuden pyrin määrittelemään tarkasti. Jos linsseissä ei ole kohdistus merkkejä, teen ne ennen purkamista. Tiivisteen haen tuolta maitsemastasi paikasta👍

Torsti

Huomenta. Toinen hankkimistani putkista tulee kokemaan muutoksia. Purin tuon linssipaketin ja puhdistin kaikki pinnat, hyvä tuli. Vaikka linssi elementeissä ei ollut orientaatiosta mitään merkintää, niin merkkasin viivat kylkeen ennen purkua. Ilmarako on hoidettu 0,33mm paksulla läpinäkyvällä kapealla muovi renkaalla ja samanlainen löytyy myös erottamasta taaempaa(flint) linssiä alumiinikennosta. Lisäsin kiristys renkaan alle 84mm ulkohalkaisijan ja 2mm vahvuisen o-renkaan(alunperin metalli lasia vasten) Tilasin myös alumiiniputken, pituus 1000mm, seinämä vahvuus 1.6mm, ulkohalkaisija 82.5mm, melko tarkasti sama kuin alkuperäinen. Alkuperäisen putken pituus n.760mm. Tarkoitus vaihtaa alkuperäinen fokuseri 1,25 tuuman focuseriin(ebay) Alkuperäisessä fokuserissä pitkä kapea ulos vedettävä osuus, mikä tuntuu hieman heppoiselta. Rakennan sisälle myös asian mukaiset baflingit. Katsotaan mitä syntyy :cheesy: Vielä pitää miettiä hieman miten kiinnittää linssikenno ja tuleva focuseri tukevasti ja suoraan.

siro46

Linssien puhdistamiseen löytyvät pätevät ohjeet teknofokuksen sivuilta. Ovat vähän piilossa, joten liitän linkin:
http://www.teknofokus.fi/Foto/puhdistus.htm

Toinen laadukas ohje löytyy Astro-Physicsin sivuilta. Pitäisi olla hyvä, jos kelpaa heidän objektiiveilleen:
https://astro-physics.bolddesk.com/kb/category/3

-Matti

Torsti

Jep, tuon Teknofokuksen ohjeen olinkin jo lukenut🙂

hm

Lainaus käyttäjältä: Torsti - 01.02.2024, 11:19:19Tilasin myös alumiiniputken, pituus 1000mm, seinämä vahvuus 1.6mm, ulkohalkaisija 82.5mm, melko tarkasti sama kuin alkuperäinen. Alkuperäisen putken pituus n.760mm.

Voisitko kertoa, mistä tuon putken tilasit? Minulla olisi tarvetta samanhalkaisijaiselle, mutta hieman lyhyemmälle palalle.

Vielä 90-luvulla tuollaisen putken sai helposti, mutta nykyään vähämääräisillä toimittajilla minimitilaus on viiden tai kuuden metrin salko, jota ei myyjä suostu välttämättä edes paloittelemaan.

Hannu Määttänen

Mainittakoon, että Teknofokus täyttää tänään perjantaina 45 vuotta, eikä ole sen johdosta juurikaan tavoitettavissa. Ensi viikolla sitten taas. Olen silloin ehkä hieman hentomielinen hintojen suhteen.

Idem

Torsti

Huomenta. www.aluminium-online.co.uk. Tilasin ahneuksissani samalla kaksi metrin pätkää. Päätin kuitenkin vain yhden putken muuttaa, joten voin toisesta luopua. Voin soittaa vaikka tänään, jos olet tavoitettavissa. Tai sitten ensi viikolla.

Jyrki

Torsti

Terve. Lisään tähän kuvan vielä tuosta instru-scope 80/1200:sta. Kuvassa lisänä vielä uusin hankinta huutonetistä, Instru-scope 114/900 newton. Newton oli tehtaan paketissa, ja vain kuvia varten kasattuna(muuten käyttämätön). Lähtöhinta 45e, euron korotuksella, lähti matkaan 46:lla eurolla!

terv. Jyrki

Mito

Jos purat objektiivin, katso tarkasti tai merkkaa reunaan miten päin ne tulee koota, ettei käy niinkuin minulle. Käsissä oli kaksi lasia ja piti Teknofokuksesta sitten kysyä miten päin niiden kuuluu olla. Hannulta sain hyvän neuvon.

Alumiinikauppa vaikuttaa lupaavalta. Hyvä valikoima pätkinäkin ja materiaalin laadut tiedossa.

Torsti

Jep, merkkasin kyllä orientaation. Puhdistuksen jälkeen laitoin teipin palat vielä linssi elementtien kylkeen estämään kiertymistä kiristettäessä.