instru-scope 80/1200

Aloittaja Torsti, 05.01.2024, 09:48:43

« edellinen - seuraava »

Torsti

Moi. Ostin otsikon mukaisen linssikaukoputken, jalustoineen ja okulaareineen(tänä iltana vasta noudan). Sen verran löysin tietoa netistä, että toden näköisesti tuo putki on Japanilaisen Towan (circle-T) valmistama, malli Towa 339. Haluaisin kuulla lisää näistä instrumentariumin brändäämistä putkista. Jos jollain forumin porukoista on omakohtaista tietoa, tai mahdollisia linkkejä Instrumentariumin 70,80 ja mahdollisesti 90-luvulla myymiin linssiputkiin, niin kaikki historia kiinnostaa. Putken manuaali olisi hienoa löytää. Nämä Towan putket kai saattavat parhaimmillaan olla ihan kelpo planeetta/kuu putkia. Innolla odotan Mahdollista lisä tietoa teiltä. Kiitos.

jperala

On ollut muutama, jalusta aivan järkyttävä mutta lasi käyttökelpoista. Tuohon kannattaa laittaa vixenin adapteri että ei tarvitse käyttää niitä vähemmän laadukkaita pikkuokulaareja. Jollain toisella jalustalla ihan toimiva laitos.
SW 72mm ED Pro refractor + AZ Merlin SynScan GoTo
Bresser Messier AR 102/1000mm
Sky Watcher 76/300mm Dobson

jperala

SW 72mm ED Pro refractor + AZ Merlin SynScan GoTo
Bresser Messier AR 102/1000mm
Sky Watcher 76/300mm Dobson

Torsti

Kiitos vastauksesta. Joo, tuo eq pää tuntuu aika hauskalta. Mietin alkaisinko purkamaan, mutta ei varmaan kasaannu tukevaksi ilman hankalasti saatavia varaosia. Objektiivi itsessään näyttää naarmuttomalta ja varsin hyvältä, hieman harmaa ja tahrainen. Mukana tuossa tuli kuusi okua. Neljä mikroskooppisen pienellä katseluaukolla varustettua, yksi 22mm kelner, ja yksi ylläri, varsin laadukkaan oloinen 12mm Carton plössl, missä oikein viimeistelty runko ja kohtuullinen silmäväli/silmä linssin koko🙂 Innostuin sen verran näistä japseista, että haen huomenna vielä yhden japsi putken jalustoineen. Myyjällä ei ollut speksejä esittää, mutta kuvan perusteella saattaa olla 60/900, myös jalustalla, hinta 30euroa🙂

jperala

Lainaus käyttäjältä: Torsti - 06.01.2024, 23:52:43Kiitos vastauksesta. Joo, tuo eq pää tuntuu aika hauskalta. Mietin alkaisinko purkamaan, mutta ei varmaan kasaannu tukevaksi ilman hankalasti saatavia varaosia. Objektiivi itsessään näyttää naarmuttomalta ja varsin hyvältä, hieman harmaa ja tahrainen. Mukana tuossa tuli kuusi okua. Neljä mikroskooppisen pienellä katseluaukolla varustettua, yksi 22mm kelner, ja yksi ylläri, varsin laadukkaan oloinen 12mm Carton plössl, missä oikein viimeistelty runko ja kohtuullinen silmäväli/silmä linssin koko🙂 Innostuin sen verran näistä japseista, että haen huomenna vielä yhden japsi putken jalustoineen. Myyjällä ei ollut speksejä esittää, mutta kuvan perusteella saattaa olla 60/900, myös jalustalla, hinta 30euroa🙂

Itsellä oli jossain vaiheessa useita wanhoja putkia mitä kunnostelin ja käytin,ihan hauskoja laitteita.
SW 72mm ED Pro refractor + AZ Merlin SynScan GoTo
Bresser Messier AR 102/1000mm
Sky Watcher 76/300mm Dobson

Torsti

Tässä vielä kuva siitä Carton plösslistä. Erittäin hyvä kuntoinen, viimeistelty ja melko hyvä katselu kokemus muihin 0.965 okuihin verrattuna. Ikkunan läpi(näillä pakkasilla)tiirailtuna kohtuu terävä kuva(100x) Netistä yritin etsiä Cartonin vastaavaa plössliä, 1.25 koossa löytyy cartonin plössliä. Liekö harvinaisempi?

Torsti

Noniin. Hain toisenkin putken kotiin. Kuvissa näytti pienemmältä versiolta, mutta olikin täsmälleen sama putki. Nyt sitten on kaksi näitä😲 Jalusta tässä toisessa, ensimmäistä vielä huonompi. No on ainakin kaksi objektiivia joista puhdistuksen jälkeen voi valita.

mistral

Mahtaisko niistä saada rakennettua kiikarin, olisi tehokas peli. Ja veikkaan että optiikka olisi hyvä.

Torsti

Jep, tuo kiikari kävi itselläkin mielessä☺️

Torsti

Terve taas. Minulla on siis kaksi kuvan objektiivia. Haluaisin saada kummatkin puhdistettua. Kummankin pinta näyttää likaisuutta lukuunottamatta kelvolliselta. Miten tulisi edetä ettei aiheuta vaurioita pinnoille. En ole ennen puhdistanut linssipintoja. Kiikarin linssit olen pyyhkäissyt mikrokuitu liinalla. Jos on tarvetta linssin sisä pintojen puhdistukseen, niin onko näissä vintage linsseissä ilma rako hoidettu esim. kolmella alumiini folion palalla, vai onko yhtenäinen rengas? Entäpä linssien keskinäinen orientaatio, onko yleensä merkattu linssien kylkeen viivat? Mitkä olisivat parhaat välineet ja nesteet suorittaa tuo puhdistus? Toisen objektiivin kiristys rengas oli jo valmiiksi hieman löysällä, en kuitenkaan avannut, vaan hyvin kevyesti kiristin. Apuja täältä? Jos jollain kokemusta tällaisista puhdistuksista, niin kohtuu korvausta vastaan voisin antaa työn osaavalle. Kiitos.

Torsti

Moi. Tulipahan kokeiltua puhdistusta kevein menetelmin ja onneksi kokeilin. Otin käsittelyyn tuon mielestäni likaisemman/huonomman linssin. Perinteiseen malliin hönkäisy linssille ja puhtaalla mikrokuituliinalla kevyin pyörivin liikkein puhdistin pinnat, etu ja takapinnan. Paljastui hyvinkin puhdas, naarmuton  ja pinnoitteeltaan ehjä objektiivi. Linssien väliin ei ole tarvetta kajota, käytännössä täysin puhdas. Toistin saman ns. paremmalle objektiiville, sama tulos. Jos oikein lampulla katsoo, niin aivan pieniä jäänteitä on mikrokuituliinan jäljiltä, jotain mihin auttaa varmasti joku linssin puhdistus neste.

jperala

Linssipinnat kuivataan tuputtamalla esim. Pumpuli, huuhdellaan tislatulla vedellä, ei jää kalkkitahroja.
SW 72mm ED Pro refractor + AZ Merlin SynScan GoTo
Bresser Messier AR 102/1000mm
Sky Watcher 76/300mm Dobson

Torsti

Jep, jossain vaiheessa kokeilen tuota. Nyt tuli kuitenkin niin puhdasta ettei pitäisi haitata katselua. Itse asiassa kun näitä on kaksi, niin ehkä viikonloppuna harjoituksen vuoksi puran tuon toisen, sen missä kiristysrengas oli löysällä. Siinä ei näemmä ole kiristysrenkaan ja linssin välillä mitään shimmiä, on siis metalli lasia vasten. Putsailen sen kauttaaltaan ja katson jos saan jonkun shimmin siihen aikaiseksi.

mistral

Kiikaria ajatellen on riski että putkissa on eri polttoväli, vaikka 2% heitto. Siihen lääkkeeksi okulaarit joissa olisi kanssa heittoa jolla kompensoisi kuvat yhtä suuriksi.

Torsti

Lainaus käyttäjältä: mistral - 09.01.2024, 22:52:23Kiikaria ajatellen on riski että putkissa on eri polttoväli, vaikka 2% heitto. Siihen lääkkeeksi okulaarit joissa olisi kanssa heittoa jolla kompensoisi kuvat yhtä suuriksi.
joo, näin se on, yksittäisinä putkina pidän nämä.