Laadukas kannettava putki valokuvaukseen?

Aloittaja Joni, 13.11.2023, 14:35:03

« edellinen - seuraava »

Joni

Mikä olisi terävästi piirtävä ja liikuteltava putki yleiseen valokuvaamiseen? Käytössä täysikennoinen järkkäri ja hienoa olisi, jos putken saisi kamerajalustaan kiinni. Itsellä ollut käytössä SW Skymax 102, mutta se ei piirrä täyteen kennoon ja jostain syystä kuva ei myöskään ole kovin tarkka. Polttovälinä tuo 1300mm on aika hyvä. Teleoptiikkana minulla ollut käytössä 600mm mutta saisi olla hitusen enemmän. Mahtaako laadukkaan putken hinta olla niin kova, että kuitenkin järkevintä hankkia pidempi teleoptiikka+telejatke?

Tommi L

Et taida kuitenkaan syväntaivaan kuvaukseen putkea etsiä noilla spekseillä eli tämä yleinen valokuvaaminen lienee muuta? Siihen löytyisi kyllä hyviä suosituksia, mutta polttoväli on tällöin ihan toista luokkaa (200-400mm), jos kamerajalustaan aikoo kiinnitellä.
Celestron C8, Celestron EdgeHD 800, Esprit 100ED, Askar FRA400
iOptron CEM70, iOptron CEM26, Celestron AVX
ASI294MM, ASI183MM, ASI462MC, ASI174MM, ASI120MM

Joni

Lähinnä tulisi auringon ja kuun kuvailuun(nousut ja laskut) sekä mahdollisesti muut etäiset ilmiöt ja joskus ehkä eläimet. Syvätaivas ei ehkä ihan vielä ajankohtainen. Minulla on 150-600mm tele jo olemassa.

JVO

Minä ostin tähän käyttöön pienikennoisen -ja pikselisen järjestelmäkameran johon adaptoin olemassaolevaa optiikkaa. Pitkät putket ovat kalliita, mutta näitä valmistajansa hylkäämiä mikrojärkkäreitä saa kohtuuhinnoilla. Tämmöisellä kuvaaminen vaatii jonkin verran jälkikäsittelyvaivaa (kuvien pinoaminen vaikka Astrosurfacella liki pakollista jos haluaa hyvää kuvanlaatua) sekä huolellisuutta kuvatessa (yllättävän pieni objektiivin lämpötilanmuutos aiheuttaa näkyvän tarkennusvirheen).

escende

William Optics RedCat 51, 61 tai 71. Vai jääkö sitten polttoväli turhan lyhyeksi? Joka tapauksessa nämä tuli mieleen koska suunniteltu täyden kennon kameroille, piirtoa on kehuttu ja ovat suoriltaan Arca-Swiss kiinnityksellä. 51 ja 71 malleissa helical tarkennus.

Itselläni tuo Redcat 51 ja astrokuvaushommissa ja on laadukkaan tuntuinen vehje. Joku kuvannut lintuja kyseisellä putkella: https://www.youtube.com/watch?v=9iB2U2reSl4

Tommi L

Redcatit ovat varmasti hyviä valintoja, joskin aika arvokkaitakin. Huokeammin saa lähes vastaavaa laatua Askar FRA-sarjasta (5-linssin Petzval-optiikkaa myös).

Jos haluaa enemmän resoluutiota, niin polttovälin kasvattamisen sijaan voisi toki harkita myös pienipikselistä kameraa. Tuon pikselikoon voi kokeilla viedä lähellä optiikan erottelukyvyn äärirajoja ja saada siten taiottua lisää resoluutiota.
Celestron C8, Celestron EdgeHD 800, Esprit 100ED, Askar FRA400
iOptron CEM70, iOptron CEM26, Celestron AVX
ASI294MM, ASI183MM, ASI462MC, ASI174MM, ASI120MM

Kaizu

Kinokokoiselle kennolle hyvin piirtäviä pitkiä objektiivejä toki löytyy mutta hinnat ovat tähtitieteellisiä.
Esim Nikkor 800 F5.6 AF, 22699€.
Jos tyytyy 6.3 aukkoon, hintakin on halvempi, "vain" 7499€.
Kaukoputkella kuvaaminen on reilusti halvempaa mutta kuvakenttä ei ole taso eikä kenno valaistu tasaisesti kulmiin asti.
Joitain vaivoja voi korjata komakorjaimella ja kuvakentän tasoittajalla.

Kaizu
Kai Forssen

Octopus

Canonilta on tullut melko edullinen 200-800 mm objektiivi.

einari

Lainaus käyttäjältä: joni - 13.11.2023, 15:59:29
Lähinnä tulisi auringon ja kuun kuvailuun(nousut ja laskut) sekä mahdollisesti muut etäiset ilmiöt ja joskus ehkä eläimet. Syvätaivas ei ehkä ihan vielä ajankohtainen. Minulla on 150-600mm tele jo olemassa.

Kuun nousut ja laskut pitkillä polttoväleiilä tarkoittaa että ilmakehää on välissä hyvin paljon mikä tekee tuloksesta useimmiten hyvin suttuista. Siinä ei hyväkään optiikka paljon auta.
Jonkinlaista parannusta voi toivoa saavansa pinoamalla parhaita kuvia, tai ainakin valitsemalla parhaita kuvia.
___
Tapio