Huomattava "walking noise" ja muut outoudet

Aloittaja escende, 16.09.2023, 20:59:51

« edellinen - seuraava »

escende

Missähän on voinut mennä vikaan? Ekaa kertaa käytössä autoguidaus ja pidemmät valotukset. Odotukset olivat korkealla paremmasta lopputuloksesta, mutta toisin kävi; pinoamisen jälkeen kuvissa näkyy huomattava kohinakuvio. Pinoamista kokeiltu mm. Siril, DSS ja Sequator ja kaikissa sama homma.

Alla (kropattuna) vertailukuvat, jossa kuvausolosuhteet ja kokonaisvalotus ovat samat. Pinoaminen Siril:ssa ja lisätty vain auto stretch:


https://aijaa.com/hKsOwa

Kamerana modattu Canon 600D ja 2" L-enhance kaksoiskapeakaistasuodatin.

Vasen:
128x60sek
20xflat, dark, bias

Oikea:
50x180sek
14x darkit
20x flat ja bias

Toinen ero on itse datan keräämisessä ja kuvien formaatissa. Vasen kuvattu manuaalisesti ja tiedostot .CR2, oikea taas ASIAIR Minillä ja kuvien formaatti .fit. Sen ainakin huomasin, että yksi noista 15:sta .fit darkista oli kooltaan 0 kB ja se piti jättää pois. Omaan silmään niin valotus- kuin kalibrointiruudut näyttivät normaaleilta, mutta voiko sittenkin olla vikaa jossain noissa ja siksi moinen lopputulos?

Varmaan jotain selviää kunhan pääsen testailemaan lisää, mutta jännä että yhtäkkiä tällainen. Sattuuko muilla olemaan vastaavia kokemuksia?

Viimeinen outous ovat nämä kameran kortille tallentuneiden .CR2 valotusten epäyhdenmukaisuus. ASIAiriin tallentuneet .fit tiedostot näyttävät lähes identtisitlä. Mistä lie sitten tämäkin johtuu :lipsrsealed: :


https://aijaa.com/65CAVo



einari

Varsinkin järkkäreillä walking noise on yleinen vaiva.
Vastaus sen poistamiseen on ditheröinti (anglismia kyllä, mutta en ole nähnyt fiksua suomennosta.
Tarkoittaa siis sitä että määrätyin väliajoin valotusten välillä kuvakenttää siirretän muutamia pikseleitä (tai yleisemmin 10-20 pikseliä) ja satunnaisesti. Tämän voi tehdä kuvausohjelmilla.
___
Tapio

escende

Lainaus käyttäjältä: einari - 16.09.2023, 21:43:35
Varsinkin järkkäreillä walking noise on yleinen vaiva.
Vastaus sen poistamiseen on ditheröinti (anglismia kyllä, mutta en ole nähnyt fiksua suomennosta.
Tarkoittaa siis sitä että määrätyin väliajoin valotusten välillä kuvakenttää siirretän muutamia pikseleitä (tai yleisemmin 10-20 pikseliä) ja satunnaisesti. Tämän voi tehdä kuvausohjelmilla.

Joo voisin tuota seuraavaksi koittaa, käytössä kuitenkin vain star tracker joten ainoastaan RA-akselin ditheröinti onnistuu. Sekä tottakai lisää dataa.

Silti ihmetyttää tuo lopputulos, sillä odotin täysin päinvastaista. Guidaamalla kuvakentän vaelluksen olisi kai pitänyt nimenomaan rauhoittua, kuten se mielestäni tekikin. Ja pidemmillä valotuksilla taas enempi signaalia ja vähempi kohinaa -> vähempi kävelevää kohinaa. Ainakin näin teoriassa. Vertaan siis edelleen tuohon toiseen kuvaan.

PS. Anglismi ja finglishin käyttäminen tästä(kin) harrastuksesta keskusteltaessa on omasta mielestä täysin ok :cheesy: "walking noise" soi korvaan paremmin kuin "kävelevä kohina".

einari

Pieni täydennys :kun et guidannut niin silloin käytit 'luonnollista ditheröintiä. Eli pientä liikettä tapahtui.
___
Tapio

Timo Kantola

Olisko pilviä vaellellut kuvakentässä. Millainen lopputulos tulee jos käytät vain tummimmat kuvat 9627-9629 ja 9637-9656.

Onko darkit otettu suunnilleen samassa lämpötilassa kun varsinaiset kuvat?

  Entä millainen lopputulos on jos pinoat ilman darkkia?
Onko lopputuloksilla eroa jos käyttää eri pinoamis menetelmiä: Mean, Median, Maximum, SigmaClip - mitä näitä nyt onkaan?
Timo Kantola

einari

Timo on oikeassa että darkkien lämpötilallakin on merkitystä - siksi jäähdytetyillä kameroilla on etu jäähdyttämättömiin verrattuna.
Samoin Sigma clip-pinoamistapa parantaa lopputulosta (jos ottaa riittävän paljon valotuksia, sanotaan 10-15 vähintään).
___
Tapio

Julius

Samoja mietteitä täältäkin.

Siriliin voi bias-kenttään laittaa =2048 virtuaalibiassiksi, joka on sopiva 600D:lle. Pinottu "oikea" bias on aika tasainen, joten ei ongelmaa.

Darkin voi tosiaan jättää poiskin. Sigma-tyyppinen pino hävittää kuumat pikselit hyvin, jos tapahtuu vähänkään ditheröintiä.

Kuvakkeista päätellen pilvisyyttä on melkoisesti joissain kuvissa. Sirilissä löytyy esikatselun Histogram-näkymä, jolla näkee helposti pinottavista liian pilviset kuvat poistettavaksi. Pilvihötöt voi myös aiheuttaa kuvatunlaisia ongelmia.