Kirjoittaja Aihe: Kuka haukkas tähdistä palan  (Luettu 1711 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa Snousi88

 • Periodinen komeetta
 • **
 • Viestejä: 11
Kuka haukkas tähdistä palan
« : 26-04-2023, 09:06:05 »
Ykkösepäilty ois focuserin runko ja tube jotka vieläkin kuiten sen sentin on putken sisällä, ja kuvio ja paikka natsaa käytännössä 99% siihen, mut arvelin kysyä mielipiteitä et voisko kuiten muualta tätä "vikaa" alkaa setviin.

Tämä ei näkyvä ongelma ollut ennenku flokkasin putken, laitoin clip maskin ja muutenkin poistelin heijastavia pintoja. Nyt tuo halpisputki on liian hyvä itelleen, enne vissii heijastukset yms peitti moiset :D

Kollimointi oli testikuvissa semmonen välttävä, spaideri ei aivan centterissä ollut ku jäi hötäkäsä säätämättä se millilleen ja startestissä vähä oli offsettiä sitten sen takia nähtävissä. Alkaa vaan loppuu testiyötki kesken, ole enää ku vähä hämärää se pari tiimaa.

Tuossa pikselipuuroliitteessä näkyy et selkeästi klo 14:n paikkeilla on joku käyny slaissin leikkaan, kollimoikohan tästä tiensä ulos vai vieläkö pitää kerran käyttää focuseri rälläkän alla? Ei ole kyllä montaa milliä mitä ottaa, ite rungosta saa ehkä 3mm pois ja tubesta en tiiä tohdinko enää poistaa mitään, ilman että teen sit jo isompia muutoksia samalla.

Muuten ei vois kyllä tyytyväisempi olla tähän modaustestiin, se pienellä budjetilla ja vaivalla paranee tuommonen SW:n 150pds aika järkyttävästi lähtökohtaansa nähden ku vähän jaksaa taikinoida  :shocked:

Poissa Pappis

 • Rinnakkaisuniversumi
 • *****
 • Viestejä: 1362
Vs: Kuka haukkas tähdistä palan
« Vastaus #1 : 26-04-2023, 10:22:40 »
Kollimoi ensin kunnolla. Varmista myös ettei pääpeili oli puristuksissa, sillä se tekee helposti kaikkea jännää tähtien muodolle. Pääpeilin sivutuen tarkoitus on vain keskittää ja tukea, ei pitää peiliä kiinni.

Poissa Snousi88

 • Periodinen komeetta
 • **
 • Viestejä: 11
Vs: Kuka haukkas tähdistä palan
« Vastaus #2 : 01-05-2023, 09:18:48 »
Kollimoin tuossa männäpäivänä tekotähteen tuon. Ja mitä sitä, se näkyy siinä jo kun tarkentaa "tähteen" et focuseri on edessä liiaksi edelleen, oon kyllä lyhentäny jo putkea hieman aijemmin.

Seuraavat modit tuohon focuseriin ei tulekaan enää helpolla - joko pelattava kameran puolelta vähän pois tai alettava tekemään sisälle muutoksia ohjureihin/laakerointiin et saa tilaa millä pelata. Ja itse focuserin runko, sekin taitaa vähän tarttea rälläkkää et lakkaa piuvaamasta edessä  :grin:

Kai tätä ei vaan aijemmin nähnyt niin selkeästi kun sinnetänne heijastavat asiat peitti vähän nuita virheitä kuvista, nytkun kaikki flokattua ja maalattua niin selkeä kuvio/kuvion puute havaittavissa.

Siltä varalta et olen aivan hukassa kollimoinnin kanssa, ni tuossa on tekotähdestä out of focus kuva, kai tuo nyt jo liki on, vaikkei varmana täydellinen?

Lähinnä siis, et uskallanko jo yliviivata kollimoinnin puutteen tuosta pois vai kokeilenko sieltä vielä etsiä ensiapua.

Pääpeilin ja klipsien väliin menee nihkeästi muovinen pelikortti, mut täysin vapaasti se ei tuossa rakenteessa pääse olemaan siltikään, sivuttaisliikettä rajoittaa jotku mitkälie liimatut kankaanpalat ja pohjalla peilin ja rungon välissä on korkkia biitit. Nämä on SW:n jäljiltä nämä, en niihin ole (vielä, mut on mulla tuolla delriniä oottamassa seuraavaa inspistä  :rotfl:) koskenut, poislukien klipsien löysäys (alunperin ne nimittäin oli Kiinni eikä vain kiinni) ja lisäsin sen clip maskin.

Noh, testaamaanhan se pitäisi nyt ensin päästä kollimoinnin päälle jokatapauksessa, ei kuiten voi yliviivata et ei ois ollut optiikka puristuksissa, mutta tuo kuvio on ärsyttävän selkeä ja rajattu tuossa alkuperäisessä kuvassa. Onkhan sitä senverta vielä täällä Lapin yössä et kokeilee, häätynee vähän vilkuilla et jos siinä joku hämärä rako kävis  :huh:

Tuona yönä kun tuon pikaisen testidatan keräsin, ei mountti tehnyt edes flippiä, ni se on vain tosiaan "yhdeltä laidalta" kuvattu, mietin myös että oisinko edes huomannut jos mukana stäkissä olisi ollut toiseltaki puolen kuvattua  :grin:

Poissa mistral

 • Rinnakkaisuniversumi
 • *****
 • Viestejä: 2702
Vs: Kuka haukkas tähdistä palan
« Vastaus #3 : 01-05-2023, 10:58:39 »
Voithan värkätä säätöpalan fokuserille, laita se putken ulkopinnalle niin fokuseri siirtyy sen verran pois putken sisältä. Palan voi työstää vaikka 5mm alulevystä kaareuttamalla se suunnilleen putken kaarevuuteen. Poralla ja viilalla sitten hakemaan sopivat reiät. Tai voihan kuumailmapuhaltimella kaareuttaa muoviakin, helpompi työstää.

Mutta jos peilinpidikkeet puristi, ne kannattaisi ensin löystää ja varmistaa ettei siinä ollut syy.

Poissa Timo Kantola

 • Tulipallotyöryhmä
 • Rinnakkaisuniversumi
 • *****
 • Viestejä: 2684
Vs: Kuka haukkas tähdistä palan
« Vastaus #4 : 01-05-2023, 11:11:36 »
Kuvassa alin apupeilinpeilinpidin näyttää heittävän tummeman varjon kun kolme muuta?  Onkose jotenkin paksumpi??
Timo Kantola

Poissa HarriR

 • Periodinen komeetta
 • **
 • Viestejä: 45
Vs: Kuka haukkas tähdistä palan
« Vastaus #5 : 01-05-2023, 15:13:17 »
Kuvassa alin apupeilinpeilinpidin näyttää heittävän tummeman varjon kun kolme muuta?  Onkose jotenkin paksumpi??

Onko siinä tangossa peilinlämmittimen johdot, kuten minulla? Hieno ohutprofiilinen pidike menee vähän siltäosin hukkaan kun ne johdot on niin paksut.

Poissa Snousi88

 • Periodinen komeetta
 • **
 • Viestejä: 11
Vs: Kuka haukkas tähdistä palan
« Vastaus #6 : 02-05-2023, 11:42:52 »
Joo, secondaryn lämmittimen piuhoitus sitä yhtä ripaa tuonverta paksuntaa kuvassa.

Tuossa se on pöydällä jo palasina taas sekin, löyty inspiraatio alkaa värkkäämään siihen se kuparinauha ni saa vähän matalammaksi tuotakin ja kummittelemasta, tosin ensitesteissä tuo ei kuiten silmään pistäny datassa.

Mitä sitä muutakaan, ei tässä ole keliä kuvata seuraavaan 4-5kk näillä vehkeillä, ni sama laittaa ens kaudeksi iskuun.

Focuseri on kyllä niin pökiösti tässä halpisputkessa, et tää taitaa tarttea parikin jippoa et saa kokonaan kuvasta pois.

Runkoa tosiaan ylemmäs, tai hioa edes kaarevaksi se natsaamaan seinämiä, draw tubesta kameran päästä 5-10mm pois ja sitten vielä sitä laakerikelkkaa pitäs lyhentää about se 10mm ja töräyttää uudet jengat kylkeen. Syystä x se laakerikelkka on kyllä hitokseen pitkä muutenki, mut olipa se draw tubeki vissii metrinen ku tuli  :cheesy:

Freecadi itelläki ja 3d tulostimia parillakin tutulla, joten se välikappale ei sinällään ongelmaksi jää, mutta ies sentään, on tuossa askartelu. SW näköjää tehtaalla jo suoraan vaan nakannu jotku about palikat siihen ja ollu et kyllä tää välttää  :rotfl:

Pääpeilin klipsit tosiaan tarkistin ennen tuota kollimointia, et siellä on nyt semmonen nihkeä rako, ei pitäis niistä enää puristaa. Hassu sinällään sekin, SW:n jäljiltä se oli Kiinni-kiinni nuo kumit siinä, et jotenki en usko sitä et kyseessä on optiikka joka puristuksissa, nonetheless, se on koetettu sekin nyt siitä hoitaa pois.

Kiitos kaikille vastauksista ja ajatuksien pallotteluista, auttaa monesti ku saa vähä mielipiteitä ja ideoita muualtakin!

Tuossa tosiaan on tuo aspekti mukana, että tuon testikuvan data oli otettu kokonaisuutena jälkeen meridian flipin, sekä tuo palan puuttuminen on täysin symmetrinen läpi kuvan, aina samassa paikkaa/puolella läpi kuvan, prosentuaalisesti saman verran, sekä osuu juuri tuolle puolelle missä on tuo focuseri, joten taidan efortit nyt suunnata sinne että millä tuon ratkaisee. Toisaalta. Jos sitä dataa ois kummaltakin puolen meridiaania, ni oisko tuota edes huomannut, koska ihan ekassa testissä minkä tein, en hoksannu kyl mitään, mut tietenkin tilanpuutteen takia se data tuli poistettua jo ni ei voi tarkistaa asiaa.

Silti en uskalla kokonaan nyt yliviivata kollimointia et pääskö jotaki tapahtuun vielä sitten ulkona ja takaraivossa jyskyttää et ehkä tää onkin vaan enää kokonaisuuden kannalta erinäisiä säätöjä mitä tarttee. Esim, vaikuttaakohan secondaryn ja pääpeilin etäisyys kuinka paljon tuossa? En tiiä en  :laugh:

Ts, saattaa mennä siihen et ensin kokeilen ite sylellä ja perkeleellä ja sitten tilaan uuden, muutenkin paremman focuserin mitä tuossa himoinnu jo pari talvea. Kynnys on korkealla kyllä, focuseri maksaa tyyliin saman ku mitä koko putki maksoi ja tämä tötsäke on mulla enemmänki tämmönen on-going rakentelu ja kokeiluprokkis  :grin: :grin:

Noh, ei se auta, leuka rintaan ja kohti uusia pettymyksiä :D

Miten muuten tuo kollimointikuva? Sanositteko että ollaan likellä kuiten sillee yleisellä tasolla?

Kuvan/datan laatu toki paras mahdollinen kertomaan tuonki ja kyllähän se tieten on parantunut näillä modeilla ja ku jaksanut kikkailla, mut ei kerenny kerätä kyllä juuri mitään sitä.

Ehkä parhaat asia kuluneelta kaudelta mitä tuli tehtyä ja hommattua: semmonen säädettävä 2 tuuman tötsä, saa focuksen tekotähteen (neulanreikä foliossa ja taskulamppu) noin 5-6m matkalle ja lisäksi 2 tuuman korkki mihin liimannut web-kameran, secondaryn keskittää ja pyöristää (ja oikeastaan kollimoikin jo koko putken 95%) muutamassa minuutissa sillä. Tosin, ei tuu nyt enään nähtyä vastapuolen naapuria niin usein ku ei enää tartte kantaa niiden ovelle nojaamaan lapiota mihin teipannu tekotähen kiinni ja sit koettaa ikkunasta pöjötellä putkella sinne  :laugh:

Aivan liian harvoin ääneen sanottu asia et pelkkä laseri ja cheshire "ei riitä" jos haluaa mahdollisimman tarkasti kollimoida kuvaamiseen putken, tekotähti ja varsinainen startest on kyllä pakollisia about, minun mielestä ainakin, kaks talvea lähinnä vaan tuskailin tuon newtonin kanssa, nyt oli kiva saada jo semmosta hyvääkin dataa. Web kameran kaveriksi muuten Mire de Collimation reticle-ohjelma/overlay netistä ja Sharpcap ni jo alkaa rokkaan ja tartte tuskailla nii hittona, jos siis joku lukee tätä jolla myös vähä arveluttanut ja teettänyt kollimoinnin kanssa.

Tötsän ja korkin STL:t arvelin laittaa tänne jonneki jakoon jos muutkin haluaa tulostuttaa jossakin tms. Muutama clipmaskikin löytyy valmiina kun pitäny kavereillekki niitä piirrellä. Arvelin ajankuluksi testata myös focuserin vastapuolelle semmosta bafflesysteemiä piirrellä ja laittaa paikalleen sit flokattuna. Flatboksi ois kans työn alla, mut sehän pitää tehä silleen et koko etutuki/jäykisterengas korvataan uudella missä niks-naks paikat dew shieldille, darkkien ottoon kannelle ja flatboksille  :grin:

Mukavan kokonaisvaltainen harrastus tämä astrokuvaaminen, ei tule tylsää kun aina löytyy jotaki mitä saa nikkaroida ja kattella eemmäs  :grin:

Nakkasin driveen pari tiffiä siitä koko vartin testistä Iris nebulaan jos joku haluaa ja jaksaa koettaa analysoida kaverina tai huomaa jtn muuta mihin kannattaa kiinnittää huomiota mulla:

https://1drv.ms/f/s!AjqoelbdpVB9gc0AGvZ_pi1GybvP2g?e=a8p0Ww

Mm, tuo oranssi tähti, ies sentään mikä halo siinä on, mut noh, mulla oli l-pro cc:ssä paikallaan sekä uv-ir Canonin kennolla, ku unohin sen sinne hötäkäsä, et liekkö sieltä löytyy tuon halon syy. Kamera astromodattu Canoni. Focuseri tosiaan on vähä meh nuin raskaalle kameralle, et tilttiä tuossa ainaki vähän tulee aina kuvaan mukaan, sekä se sen kiinnityshän nyt on ihan puhhuijaa muutenki. Tiltti ja sen pelko, se on yksi syy miksi en mielellää tieten alkaisi sitä laakerikelkkaa lyhentämään  :undecided:

Poissa Kaizu

 • Tulipallotyöryhmä
 • Rinnakkaisuniversumi
 • *****
 • Viestejä: 3354
 • Jotkut jutut on niin viisaita, ettei ne naurata.
  • Kaizun kotisivu(t)
Vs: Kuka haukkas tähdistä palan
« Vastaus #7 : 02-05-2023, 21:15:55 »
Arvaisin että defokusoidun kuvan omituisen muotoiset tähdet aiheutuvat fokuserin pään tulosta valon kulkureitille. Kun fokus on kohdallaan, pitäisi näkyä difraktiopiikit suuntiin 11 ja 17.
Minulla  on parikin erilaista laserkollimaatoria mutta newtonia kollimoidessa en ole havainnut että ne olisivat rei'itettyä filmipurkkia parempia laitteita, teknisemmän näköisiä kylläkin.

Kaizu
Kai Forssen