Venus 2023

Aloittaja Mikko_L, 23.03.2023, 20:39:47

« edellinen - seuraava »

Terminaattori

Seeing oli tosiaankin kehno tänään. Jotain kuvaan silti tarttui. Tässä pinossa 44759 ruudusta 10 %. Venus pyörii hitaasti, yläpilvet kiertävät planeetan ympäri 4 vuorokaudessa. Voi siis pinota pitkiäkin videopätkiä, jolloin kohina tasoittuu ja voi terävöittää enemmän. Olen rajoittanut pätkät 5 minuuttiin siksi, että ehdin tarkentamaan useamman kerran. Kerralla ei koskaan osu fokukseen, vaikka sellainen olisikin olemassa (tämän illan seeingissä ei ollut).

einari

Tarkennat siis videon aikana - mielenkiintoista.
___
Tapio

Terminaattori

Ihan niin kehittyneitä systeemejä minulla ei ole. Tarkoitin, että tarkennan, kuvaan 3-5 minuuttia, tarkennan uudestaan, kuvaan 3-5 minuuttia jne. ja toivon, että jollain kerralla tarkennus on osunut.

Rauhallisemman seeingin hetket tuppaavat iltaisin olevan lyhyitä, siksi olisi mukavaa kuvata hiukan lyhyempiä pätkiä. Se oli mielessä, kun hommasin tuon uuden kameran. Vanha kamera kuvasi 30 kuvaa sekunnissa ja uusi 150 kuvaa sekunnissa. Voisi siis luulla, että pinon saisi aikaan lyhyemmästä videopätkästä, mutta toistaiseksi niin ei ole vaikuttanut olevan.

Einarin syaanisuodattimen läpäisykaista vaikuttaa ihan lupaavalta Venuksen kannalta. Lienee himmeä, mutta saattaa paremmassa kelissä toimia hyvinkin.

einari

Syaanisuodatin kaipaisi kyllä kameraa, ja ehkä optiikkaakin joka paremmin sopisi tälle taajuuskaistalle.

Kokeilin IR-pass suodintakin viimeksi ja se kyllä oli huomattavasti rauhallisempi kuin UV tai näkyvän valon kaistat.
___
Tapio

Mikko_L

Tässä tänään Takahashilla, viikossa taas on kasvanut vähän.  Seeing oli paljon parempi kuin perjantaina.

-Mikko
36/50/76/127/250mm

Ari Haavisto

Minäkin latasin suodinpyörään Venus-setin ja kokeilin onneani 22.4 illalla. Kohdistin välineistöä ensin kapeaan kuunsirppiin ja totesin seeingin melko kehnoksi, mutta se hieman parani illan edetessä.

Baaderin U-venus - suotimella sai jotain näkyviin:



Sitten kokeilin erilaisia IR-suotimia; Baaderin 685, Proplanet 742 ja 807, sekä pari Määttäsen Hannun aikoinaan kokeiluun lähettämää ir-suodinta, joista toinen vaikutti hyvin samankaltaiselta kuin irpro807 ja toinen huomattavasti tummempi, 1000nm luokkaa. Joskus Venuksen pilvet näkyvät myös ir:ssa, mutta nyt ei kyllä mitään, ihan piirteetön kiekko kaikissa. Mutta koostin kumminkin väärävärikuvan käyttäen U-suodinta sinisenä, ir685 vihreänä ja ir807 punaisena värinä ja sitten vielä U-kuvaa luminanssina ja hiukan aggressiivista kuvankäsittelyä päälle:




Viimeisenä suotimena oli muutama vuosi sitten hankkimani 1000nm/10nm kaistanpäästösuodin, joka olisi sitten sirpin kaventuessa tarkoitettu pimeän puolen lämpösäteilyn kuvaamiseen. Suotimen mukana tulleen testiraportin mukaan tuon päästökaista on aika lailla 998-1010, eli harmillisesti läpäisypiikki osuu hiukan alle tavoitellun 1010nm. Mutta piikin kapeuteen ja terävyyteen nähden kummallisen paljon tuo läpäisi, kun valotusajat eivät älyttömyyksiin menneet, joten saapas nähdä...
Rebel 600S (Newton 600mm F4)
SW 400P Flextube Synscan GOTO (400/1800mm)
SW300P & NEQ6 Pro
Celestron C8, RET45
ASI183MM

Pierro Astro ADC-korjain
Televue Powermate 2.5x, 4x ja 5x, APM 2,7x & 1,5x comacorrecting barlow
Starlight Xpress suodinpyörä 7x1 1/4"

Kuukatti

Onpas hienoja kuvia Venuksesta! Nappasin eilisillalta kuvan, kun kuu ja Venus oli kauniisti vierekkäin taivaalla. Sumu peitti taivasta enimmäkseen, välillä oli pienet hetket kirkkaan taivaan osalta.

TS Optics 80mm, Televue Powermate 5x, ZWO ASI224MC, IR UV estosuodatin, iOptron AZ Mount Pro.

Petrus Kurppa

Terminaattori

Tässä näyte siitä, mitä tapahtuu, kun systeemissä on W47- ja IR-Block-suodattimien lisäksi dispersiokorjain (ADC), jonka vivut ovat väärinpäin niin, että se ei korjaa dispersiota, vaan tuplaa sen.

Jälki olisi kyllä vielä rumempaa, jos tuplavenus olisi peräisin infrapunasta. 30 asteen korkeudella dispersioero 400 nm ja 700 nm välillä on nimittäin 2,5 kaarisekuntia, joka tuplattuna olisi melkein kolmasosa Venuksen halkaisijasta. Tässä dispersio vaikuttaa siis olevan kokonaan violetista kaistasta peräisin. Sain toheloinnillani ainakin vakuutettua itseni siitä, että suodatinpari ei päästä havaittavasti infrapunaa läpi, vaikka harmittaakin, että kevään vähintään toiseksi paras keli jäi eilen hyödyntämättä.

Terminaattori

Tänäänkin keli oli mukiinmenevä, ADC tällä kertaa oikeinpäin.

Mikko_L

2 viikossa taas kasvanut vähän ja vaihe pienentynyt.

-Mikko
36/50/76/127/250mm

einari

Koko tosiaan kasvanut mutta pilvien saaminen näkymään muuttuu haastavammaksi.
Otin pari versiota ensin IR-pass filtterillä ja toinen CN (=syaani) filtterillä (jossa hyvllä mielikuvituksella varustettuna voi nähdä jotain).
___
Tapio

einari

Sain vihdoin violetin filtterin kokeiluun mutta eipä silläkään pilviä irronnut.
Nähtäväsi tarvitaan parempi filtteri, syaanifiltterikin on parempi mutta UVenus-filtteri parhain.
Tällaista joskus kokeillutkin (eipä enää muistanut).
___
Tapio

Terminaattori

Viimeisin Venus-kuvani on viime keskiviikolta, sen jälkeen on ollut muuta ohjelmaa ja nyt taas pilviäkin. Tässäkin käytössä oli Ursan C11, vanha japanilainen violettisuodatin ja IR-Block.

Violetilla suodattimella kuvattu Venus vaatii aika räkäisen kuvankäsittelyn. Autostakkertissa pinoaminen on varmimmin onnistunut yhdellä kohdistusruudulla, joka peittää koko planeetan. Registaxissa on hyvä olla täppä kohdassa "dyadic" ja ei täppää kohdassa "linked wavelets". Yleensä kaikki, mitä planeetasta olen saanut irti, on löytynyt Registaxin layer 3:sta (aukkosuhde f/30 ja kameroiden pikselikoot 4 μm ja 5,6 μm).

Mikko_L

Neljä viikkoa edellisestä kuvasta.  Vasta eilen oli suurin elongaatio, mutta näyttää jo hieman sirpiltä tasan puolikkaan sijasta.  Seeing oli jäätävän huono, mutta sentään Firecapturen automaattikeskitys pysyi perässä tuulen heiluttaessa putkea.

-Mikko
36/50/76/127/250mm

Mikko_L

Vaiheen muutos nopeutuu Venuksen lähestyessä alakonjunktiota.  Samalla painuu alemmas, nyt enää 20° korkeudella kuvatessa.  Ohutta yläpilveä mutta planeetta on niin kirkas ettei juuri haittaa kuvaamista (muuten kuin sen löytämisessä).

-Mikko
36/50/76/127/250mm