Venus 2023

Aloittaja Mikko_L, 23.03.2023, 20:39:47

« edellinen - seuraava »

Mikko_L

Tänä keväänä Venus näkyy korkealla iltaisin ja alkukesästä päivätaivaalla.  Onhan tuo vielä kaukana eikä tee montaa pikseliä tällä kalustolla, mutta ajattelin pitää sen nyt samana niin että saan kevään mittaan  kivan kuvasarjan samassa skaalassa.  Takahashi FC-76, VIP barlow + 30mm loitto (n. 1.6x) ja ASI462MC.

Jotain pilvien yksityiskohtia on jossain saatu esiin käyttämällä halpaa #47-suodatinta ja IR-blokkia.  Minulla on ZWO:n UV/IR cut mikä valitettavasti suodattaa pois ison osan #47:n päästökaistasta -> himmeä kuva.  Edullinen BG39-filtteri päästäisi enemmän UV:ta läpi mutta mistäs sellaisen saisi 1.25" formaatissa?


-Mikko
36/50/76/127/250mm

Pappis

Venus lähentyy Seulasia.

einari

Laitetaanpa tännekin viimeisin päivänvalossa kuvattu Venus.
Ei oikein pilvistä yksityiskohtaa näy.
___
Tapio

Terminaattori

Olen harrastanut Venuksen kuvaamista Mikko L:n mainitsemalla violettitekniikalla. Tänä keväänä yritykset ovat olleet toistaiseksi kohelluspainotteisia, mutta eilen tuli jo kuvakin. Ei siitä nättiä tullut, seeing oli kehno. Suurimpia pilvien yksityiskohtia kuvassa kuitenkin erottuu.

Violetti suodatin on Celestron nro 47 (made in Japan, 90-luvun alkupuolelta) ja infrapunan poistoon käytössä Astronomik IR-Block. Valotus oli 1/54 sekuntia. Aikaisempina vuosina muistelen valotusten olleen 1/100 sekunnin luokkaa, jos taivas on täysin kirkas. Kamerana oli DMK21-vanhus, joka nyt lähti taas käyntiin. Kun se edellisellä yrityksellä ei suostunut käynnistymään, kokeilin värikameraa. Siitä ei tullut mitään, violetin suodattimen kanssa mustavalkokamera on aika välttämätön.

Violetin suodattimen infrapunaläpäisy alkaa jostain 700 nm:n paikkeilta. IR-poistosuodattimien läpäisy samoin päättyy noin 700 nanometriin. Päällekkäisyys tuolla 700 nm:n paikkeilla pitäisi minimoida, koska Venus on infrapunassa paljon kirkkaampi kuin violetissa. Astronomik IR-Block on valmistajien julkaisemien käyrien perusteella "sinisin" IR-poistosuodatin, jonka tiedän. Epäilen, että sekin hieman vuotaa, koska huonosti säädetyllä ADC:llä tulee Venuksen "haamu" kuviin. BG39 saattaisi olla parempi, mutta en ole sitä kokeillut. Edmundilta niitä saa, tosin hintaan saattaa tulla paljonkin lisää postimaksujen ja verojen muodossa. 25 mm kokoisena sen saanee jollain virityksellä kiinni 1.25" sovitteisiin.
https://www.edmundoptics.com/p/bg-39-vis-254mm-dia-colored-glass-bandpass-filter/8883/

einari

Hyvältä näyttää.
Mikä tässä oli putkena?
___
Tapio

Terminaattori

C8 oli käytössä, samoin tänään. Tässä toisen pääsiäispäivän Venus, hyvät kelit edelleen antavat odottaa itseään.

Mikko_L

Hyvin näkyy detaljeja!  Astronomik IR blockilla päästökaista yltää näköjään noin 380nm:iin kun taas tyypilliset UV/IR block suodattimet tyssäävät 400nm:iin.

Tuon Edmundin filtterin löysin minäkin Googlella mutta tosiaan toimituskuluja voipi tulla enemmän kuin itse filtterille hintaa.  Postissa on tulossa Omegonin #47 filtteri, täytyy sitä kokeilla ZWO:n UV/IR blockin kanssa ja ilman.  Cloudynightsista löysin jonkun kokeilun tällä yhdistelmällä + C5:lla (jollainen minulta löytyy), mutta valotusaika ASI178MM:lla oli jo luokkaa 100ms.

Toimisikohan Luntin aurinkoputken varaosana myytävä BG-filtteri?  Se lienee BG38-lasia joka kylläkin kuvaajan mukaan päästää IR:aa läpi satakertaisesti verrattuna BG39:iin.  Ne eivät maksa paljon esim Bresseriltä.

-Mikko
36/50/76/127/250mm

ptk

Hei,

Edmund lähettää tavarat Euroopasta, joten ylimääräiseltä riesalta saattaa hyvinkin välttyä.  Kun vaihtaa sivuston Suomeen, selviää että sillä on jopa jonkinlainen edustus Espoossa.  Sen puhelin on Britanniaan, mutta ostoskärryn tienoilta löytyy suomalainen numero.  Tilausvaiheessa pitäisi selvitä mistä tavara lähtee.

UV ja Venus-kuvauksen klassikko on Baaderin U-suodin, joka ei kovin paljon vuoda infrapunaa.  Halvemmat lasit sitä tekevät.  Kallis se kyllä on
https://www.astroart-store.fi/product/1048/u-venus-suodatin

Pekka

Mikko_L

Tässä tämän iltainen pikku Takahashilla - on se jo vähän isompi ja laihempi kuin 3 viikoa sitten.  Pikseliskaala siis sama kuin ketjun aloitusviestissä.

-Mikko
36/50/76/127/250mm

Terminaattori

Hyvinhän se näkyy. Terminaattorin tuntumassa vaikuttaisi olevan kolme tummempaa läiskää. Joko Omegon ehti tulla vai oliko tämä vielä valkoisen valon kuva?

Ohessa Venus vähän aikaisemmin tänä iltana Ursan tornin C11:llä kuvattuna. Kamera ehti tällä välin vaihtua QHY5III200:aan. Suodattimet edelleen samat, tosin kamerassa on myös jokin "IR AR Glass" mitä tuo sitten tarkoittaakin. Ei siitä paljon haittaa vaikuttanut olevan, 6 millisekunnin valotus riitti. Keli ei kovin hyvä ollut vieläkään, mutta selvästi paranemaan päin.

Mikko_L

Ihan vain UV/IR block.  Tosiaan pinta ei ole aivan tasainen, mutta luulen että kyseessä on artefakti Autostakkertin automaattiterävöityksestä.  Tässä sama kuva RGB-align päällä ja Gimpissä käytin epäterävää maskia.

Ainakin vanhassa ASI120MC:ssani on sama "AR" lasi suodattamassa pois infrapunaa, ei tosin hajua mitä se tekee UV-aallonpituuksilla.  ASI462MC:ssa täytyy aina olla IR cut, tai sitten IR pass jonka kanssa se on aika herkkä mono-IR-kamera. 

Testasin muuten ASI462MC:ta ZWO:n IR850 suotimella vastaan ASI178MM ja säädin T2-loitoilla ja barlowilla pikseliskaalan samaksi molemmissa; ASI462MC on infrapunassa noin 5 kertaa herkempi, eli kun laittaa gainin nollaan ja antaa ASICAPin valita automaattivalotuksen, niin ero on 5-1 462:sen eduksi.

-Mikko
36/50/76/127/250mm

Terminaattori

Registaxia voin ainakin suositella Venus-kuvien terävöittämiseen. Se ei ihan helposti tuota artefakteja. Maailmalla on tänä keväänä saatu jopa värikameroillakin pelkällä IR/UV-poistosuodattimella Venuksesta esiin yksityiskohtia, jotka selvästi eivät ole artefakteja. Sille päälle sattuessaan Venus voi jotain näyttää visuaalisestikin.

Muitakin suodattimia kuin violettia/ultraviolettia kannattaa kokeilla, esim. sinistä tai punaista, jos sellaisia sattuu löytymään, ja valokuvauksessa myös infrapunaista. Ehkä joku kerta muistan ottaa infrapunasuodattimenkin tornille mukaan, niin sittenhän selviää sekin, onko tuo "IR AR" -lasi infrapunaa läpäisevä vai poistava.

Tänään kuitenkin kuvasin vain violettia. Keli edelleen paranee, silmänräpäysten ajan oli jopa jotain melkein fokuksen tapaista löydettävissä.

Mikko_L

Tänään kokeilin #47;lla ja C5:lla mutta ei oikein mitään irronnut.. no toisaalta planeetta on sellaiset 40 pikseliä halkaisijaltaan, ehkä oli vain huono päivä.  Valotusaika ei mennyt ihan hulluksi ZWO UV/IR blockin kanssa, 5ms riitti hyvin kun vähän lisäsin gainia.

Sellaisen testin tein että kuvasin ZWO:n 850nm IR passilla ja lisäsin sitten #47:n.  Valotusaika piteni noin 10% -> #47 on suunnilleen 90%:sesti läpinäkyvä IR:ssa.  Tämä jo tiedettiin mutta tulipahan itsellekin todistettua.

-Mikko
36/50/76/127/250mm

Mikko_L

Näkyyköhän tuossa ihan vähän jotain muutakin kuin tasainen kiekko?  C5 ilman barlowia, Omegon 47 + ZWO UV/IR cut ja ASI178MM. Seeing kyllä oli huono, tässä 5% 5000 ruudusta.  Varsinkin tämän himmeän filtterin kanssa tasapainoilua valotusajan ja gainin (=kohinan) väilillä.  Kokeilin 10ms pienemmällä gainilla ja 2ms isolla gainilla, mutta tämä 5ms tuntuu sopivalta.  GIMPissä annoin epäterävää maskia 3px säteellä..

-Mikko
36/50/76/127/250mm

einari

Kokeilin tänään kuvata Venusta alunperin komeettoja varten tarkoitetun syaanifiltterin kanssa.
Kaista siinä on 370-390nm välillä.

No pilvivyöhykkeitä en saanut silläkään nyt esiin.
___
Tapio