Aurinko 2023

Aloittaja Pappis, 12.02.2023, 12:12:45

« edellinen - seuraava »

Pappis

Kyllä se Aurinko sieltä nousee korkeammalle joka päivä.

Eilen 11.02.23 klo 12 aikoihin kuvattu, Aurinko n. 14 asteen korkeudessa. Seeing tosi hyvä ja levollinen. Canon 90D, SW MN190, AstroSolar. Jälkimmäisessä pilkkukuvassa on näköjään jotain AS3:n tekemiä pinoamisartefakteja.


PetrusToden totta, pimeys ja ennen kaikkea pilvisyys alkaa antaa tietä valolle ja toivon mukaan entistä paremmille keleille :cheesy:

Kauden oma aloitus tänään Kalsiumin II K valossa. TS Optics 80ED f/7, ZWO ASI178MM, Lunt Ca II K 12mm moduuli. 35 kuvan pinot, 2 kuvan mosaiikki. Noin klo 11:04. Lisäsin suuntaa-antavan mittasuhteen maapallon ja auringon kokoerosta.
Petrus Kurppa

PetrusTrifecta sunnuntaina 26.2.2023. TS80 ED f7 ja Lunt60 ST kaukoputket, ZWO ASI178MM kamerana. Luntin 12mm Ca II K moduuli ja 1.25" aurinkoprisma.
Petrus Kurppa

Petrus

Päivän aurinko lähiultravioletin valossa. Toisin kuin näkyvässä valossa, on tarkentaminen tässä spektrin päässä usein vaikeampaa ja lisänsä tuo seeingin ankarampi näkyminen lyhyemmillä aallonpituuksilla. Lisänsä tuo vielä sekin, ettei käyttämäni putki ole paras mahdollinen valitun aallonpituuden osalta. Apertuurimaskin käytöllä on hieman parannusta saanut aikaiseksi.

TS Optics 80ED f/7, Lunt Ca II K 12mm, ZWO 178MM, Daystar FlatCap. iOptron AZMP. 5 ruudun pinot, 2 kuvan mosaiikki.

Petrus Kurppa

Petrus

Player One Astronomyn Saturn-M (IMX533) monokameran ensivalot. Lupaavalta vaikuttava vaihtoehto aurinkokuvaukseen, saa mukavasti koko kiekon kerralla kuvattua yhdellä kertaa.

Petrus Kurppa

naavis

Hyvältä näyttää! Oliko tämä samalla optiikalla kuin edellinen?

Petrus

Kiitos Samuli! Joo, TS Optics 80ED on aika perusputki lyhyitä sessioita varten.
Petrus Kurppa

Mikko_L

Komea protuberanssi auringon pohjoisreunalla nyt, näkyy esim tässä GONGin kuvassa.

-Mikko
36/50/76/127/250mm

einari

Koitin kuvailla ja ottaa jopa timelapsea mutta pilvet tuli taas tielle.
Havainto kuitenkin Taivaanvahdissa.
___
Tapio


Petrus

{alt}

Kuin eilispäivän uutinen, mutta tulipahan kokeiltua torstaina onnistuuko kuvaus Quark Chromospherellä. Hyvin onnistui, auringossa lämpötila oli pari asteen plussan puolella. Kuvassa erittäin hieno protuberanssi reunalla, joka on eri päivien aikana muuttanut muotoaan aiemmasta kiinni puristetusta nyrkistä parsakaaliksi tai korttitaloksi. Näissä voi antaa mielikuvituksen virrata, mitä näyttää milloinkin. Tämä on siis sama purkaus, joka näkyy aiemmassa kuvassa Ca II K-valossakin.


Uskollisena työhevosena TS Optics 80ED f/7, Optolong IR UV estosuodatin, Rowan Astronomy tiltti-adapteri, ZWO ASI174MM. Solarscoutin modattu etaloni.

Taivaanvahtiin sain lyhyen animaation, jossa näkyy hieman purkauksen liikettä.

Petrus Kurppa

väre

Markku
----------------------
Sky-Watcher Evostar 80ED DS-Pro, Sharpstar 61EDPH III, GSO 6" RC, iOptron GEM28, Asiair Pro, Asi 120 mini, ZWO ASI 533 MC Pro, Canon 80D, EOS R

Petrus

Kiitos  :cool:

Pyörittelin sadepäivän iloksi GIF-version, niin pöyrii itsekseen täällä foorumillakin. AZ-jalustalla kuvatessa kuvakenttä kiertyy, jota toivon mukaan kompensoi purkauksen tai muun tapahtuman näyttävyys.

Petrus Kurppa

einari

Siistin näköinen.
___
Tapio

Petrus

Kiitos Tapio  :smiley:

Vaikuttaa todella lupaavalta tämä kausi auringon kuvaamiseen, kun huippuhienoja näkymiä tuntuu olevan jos nyt ei joka päivä, niin viikossa useampi tyrkyllä. Kunpa vain pilvet tajuaisi pysytellä kaukana jossakin...  :cheesy:
Petrus Kurppa