Teleskoopin ohjaus tietokoneella

Aloittaja ispa, 19.12.2022, 01:48:03

« edellinen - seuraava »

ispa

Jossain lehtijutussa tai netissä on ollut, että joku on ostanut teleskooppiaikaa jostain observatoriosta. Onko sellaista yleisesti saatavilla? Esimerkiksi voisi ostaa tiettynä päivänä/yönä aikaa 3 tuntia katsella taivasta observatorion teleskoopilla etänä omalla tietokoneella olohuoneessa? Kstars-tähtienkatseluohjelmassa on käytössä INDI-protokolla, jolla voi käyttää etänä astronomisia laitteita. Tarkoittaa mm. sitä, että kotitietokoneella voisi käyttää observatorion kaukoputkea. Toinen protokolla on ASCOM. Näistä molemmista on ollut jotain mainintoja Stellariumin kehitysfoorumeilla.

Kiteytän viesitn kysymykseen, että onko Suomessa tuo teleskooppiajan tilaaminen mahdollista ja mistä sellaista saa? Jos ei Suomesta, niin ulkomailta varmaan saa?

Ja näkyykö teleskoopin kuva tietokoneen näytöllä sellaisena kuin sen näkisi kaukoputkeen/teleskooppiin katsomalla? Kstars-ohjelmassa tuli jokin aika sitten usein päivityksiä juuri INDI-ominaisuuksiin. Silloin en ollut vielä niin avaruudesta kiinnostunut, jotta olisin ottanut näistä selvää.
Ilpo Kantonen

Harri Räisänen

Nuo ulkomaiden etäputket ovat minulle tuntemattomia, mutta noilla protokollilla ohjataan ainakin oman kaukoputken eri laitteita etänä.

Joko siten että se putki on omassa pihassa tai muuten vieressä, tai sitten putki laitteineen ja sille suoja on itse rakennettu jonnekin pimeälle seudulle kymmenien tai sotojen kilometrien päähän itse, ja sitä sitten ohjataan kotoa omalla tietokoneella etänä. Noilla rajapinnoilla saa ohjattua likipitäen kaikkia laitteita mitä harrastajan putken ympärillä on, alkaen havaintosuojan katon ohjeuksesta, seurantapäähän ja kameraan ja sen suotimiin. Kaupallisten valmitajien laitteet tukevat protokollia ihan oletuksena eli niihin on saatavissa ajurit ja niitä päivitetään aina tarpeen mukaan.

Itselläni on pihassa tolppa, tolpan päässä EQ6 seurantapää ja sieltä verkkokaapelit sisälle talon verkkoon. Ohjaan koko systeemiä talon verkon kautta läppäriltäni tai padiltäni. Tarvitse vain ottaa suojakotelo pois ja kantaa putki härpättimineen ulos ja kiinni seurantapäähän, virtajohdot ja usbit ja lan kiinni ja ei kun menoksi.

Jotenkin en oikein usko että nuo ulkomaiden palvelut antavat putkiinsa niin laiteläheisen pääsyn mitä nuo protokollat tekevät, mutta paremmin tietävät vastannevat?

vehnae

Juuri näin, tyypillisesti nuo vuokraputket toimivat siten että varaat haluamasi mittaisen havaintoajan ja luot siihen mahtuvan havainto-ohjelman (kohteet, valotusajat, suodattimet) esim. vuokraputken verkkosivuilla. Voit nukkua yösi rauhassa ja seuraavana päivänä saat latauslinkin kuvatiedostoihin. Tämä toimintamalli antaa ostajalle eniten vastinetta rahalle jättäen vastuun laitteiston operoinnista vuokraajalle jolloin toimintavarmuus on myös parhaiten taattu kun ostajan ei tarvitse osata monimutkaisen kaukoputkilaitteiston nyansseja.

Lähimmäksi tällaista livekäyttöä päässee varaamalla Chilescopen 1m-putkelta planeettakuvausaikaa joka ymmärtääkseni on toteutettu etäyhteydellä tietokoneeseen jossa pyörii Firecapture. Tällöin tuo lähemmäs miljoonan hintainen kaukoputkilaitteisto on täysin omissa hyppysissä ja planeetan näkee pomppivan livenä omalla ruudulla. $150/h hinnalla kannattaa kuitenkin tietää etukäteen hyvin mitä tekee, muuten tulee aika kalliita harjoittelutunteja.

ispa

Kiitos vinkeistä ja selvityksistä.

Jos on kaveri, joka ei itse käytä kaukoputkea kovasti ja on valmis antamaan sen aikaa, niin voit periaatteessa INDI:llä ohjeata kaverisi kaukoputkea ilmaiseksi ja katsella taivasta sen kautta. Kaverisi voi asua 500 km päässä sinusta.
Ilpo Kantonen

Pohojalainen

#4
Edit: Poistin linkit, taisivat olla käyttöehtojen vastaisia.

Telescopelive ja iTelescope mahdollistavat etäkuvauksen; etäkäyttö live-kuvalla ei taida onnistua näilläkään.