Kirjoittaja Aihe: Mars-kalenteri vuodelle 37  (Luettu 514 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa West468

 • Periodinen komeetta
 • **
 • Viestejä: 45
  • west468.com
Mars-kalenteri vuodelle 37
« : 06-11-2022, 08:59:00 »
Olemme kovin tottuneita Maan kalenteriin. Viikot, kuukaudet, jne. Mutta mitenkäs kalenteri rakennetaan muilla planeetoilla? Tein siis areosentrisen, marskeskisen, seinäkalenterin. Vuoden 2020 lopulla nimittäin tajusin, että Marsissa on ihan kansainvälisesti sovitut vuodet, ja että vuosi 36 alkaa 7.2.2021. Tein pikavauhtia sille seinäkalenterin, mutta aikaa oli sen verran vähän, että siitä tuli lähinnä prototyyppi. Seuraava Marsin vuosi, 37, alkaa 26.12.2022, ja ajattelin parantaa edellisestä. :smiley:

Marsin vuosi kestää 687 Maan vuorokautta eli 668 tai 669 Marsin solia. (Kuusi vuotta kymmenestä on Marsissa karkausvuosia.) Kansainvälisen sopimuksen mukaan vuosi vaihtuu, kun pohjoisella pallonpuoliskolla on kevätpäiväntasaus. (Vuosi 1 alkoi 11.4.1955, tuona vuonna nimittäin Marsissa riehui koko planeetan kattanut hiekkamyrsky.) Kalenterissa on 18 kalenteriaukeamaa. Kuukausia ei ole, koska Marsilla ei ole sopivaa kuuta niitä määrittämään. Jaoin jaksot 40 solin jaksoihin niin, että vuodenaikojen viimeinen jakso on tynkä. Nimesin jaksot "karanteiksi". (Ei ole olemassa sovittua tapaa jakaa Marsin "kuukausia" tai viikkoja.) Kalenteri siis kattaa ajan 26.12.2022-12.11.2024.

Mietin, että olisi kiva lisätä kalenteriin näkymiä Marsin taivaalta Tähdet-vuosikirja-tyyppisesti. Siispä klikkailin itselleni Stellariumissa erilaisia näkymiä läpi Marsin vuoden. (Kaikki alkoi oikeastaan siitä, kun huomasin, että 19.7.23 eli sol 200:na Marsin taivaalla näkyvät Maa, Venus ja Saturnus 1,5° päässä toisistaan. Sitä näkyä kun pääsisikin todistamaan! :grin:) Piirsin siis 18 taivasnäkymää Stellariumin pohjalta Perseverancen laskeutumispaikalta katsottuna. Lisäksi piirsin kalenteriin sisäplaneettojen paikat kunkin karantin alussa, ja lisäsin luotainten esittelyjä, niiden vuosipäiviä (Marsin vuosissa tietysti) ja kuvia planeetasta selityksineen.

Kalenterin tekemisessä oli järjetön homma (en osaa koodata tms., joten hain kaikki tiedot käsin), mutta se oli todella palkitsevaa: Marsin ajanlasku alkoi tuntua luontevalta, ja varsinkin sisäplaneettojen kulku Marsin taivaalla normaalilta. (Merkuriuksen bongaaminen on haastavaa.) Hauskana kuriositeettina tähän alkavaan Marsin vuoteen ei osu yhtäkään Maan alakonjunktiota, eli Maasta katsottuna Marsin oppositiota. Kolmiulotteinen aurinkokunta alkoi hahmottua mielessäni tätä tehdessä ihan uudella tavalla. Oli hauska myös etsiä tietoa Marsista. En ole tajunnut, että esim. Phobos käyttäytyy niin oudosti. Se nousee lännestä ja laskee itään, eikä sitä näy ollenkaan yli 70° leveyspiireillä.

Mars lienee aurinkokunnassa suunnilleen ainoa kappale, josta tällainen kannattaa edes vääntää. Venuksen kalenteri olisi aika ohut, kun vuodessa on vain pari päivää. Ja Jupiterissa päiviä olisi 10 476, joten kalenterisivuja tulisi aika runsaasti. Toki olisi kiehtovaa tutkia erilaisten kuiden ajanlaskua.

Tämä ei ole varsinainen mainos, vaan hypetystä siitä, mitä kaikkea pitää ottaa huomioon tällaista tehdessä. Näitä on ihan pari myynnissä Alnilamissa, mutta koska on omakustanne, ei niitä montaa olemassa ole.  :smiley: Ajattelin itse alussa, että tämä on helppo tapa hoitaa joululahjat, mutta ehkäpä onnistuin aliarvioimaan työn määrän aika perusteellisesti...  :rolleyes:


Poissa T. Öhman

 • Ryhmäaktiivit
 • Eksoplaneetta
 • ***
 • Viestejä: 311
  • Hieman Kuusta
Vs: Mars-kalenteri vuodelle 37
« Vastaus #1 : 06-11-2022, 17:27:55 »
Tämä on aivan erinomainen idea! Onnittelut hienon projektin toteuttamisesta! Tilaus lähti juuri.

Sivuhuomautuksena (lievä off topic sallittaneen) todettakoon, että Marsissa ei ehkä ole sovittua kuukausijakoa, mutta Barsoomissa on. John Flint Royn mainion A Guide to Barsoomin mukaan:
10 zodes = 1 padan (day)
67 padans = 1 teean (month)
10 teeans = 1 ord (year)

Näitä ei tosin koskaan yhdessäkään Edgar Rice Burroughsin Mars-kirjoista käytetty, vaan nämä löydettiin sitten myöhemmin hänen muistiinpanojensa joukosta.

Teemu

Poissa West468

 • Periodinen komeetta
 • **
 • Viestejä: 45
  • west468.com
Vs: Mars-kalenteri vuodelle 37
« Vastaus #2 : 06-11-2022, 19:42:56 »
 :laugh: Tutustuin jonkin verran noihin Marsin ehdotettuihin kalentereihin, mutta Barsoomin kalenterista en ollutkaan kuullut!  :grin: Erilaisia ehdotuksia on useitakin, yksi pisimmälle viedyistä lie tuo Darian calendar. Silti sitä miettii, että jos Marsiin joskus siirtokunta perustettaisiin, kuinka kauan asioita mahdettaisiin apinoida Maasta, ennen kuin porukka alkaisi tehdä ihan omia juttuja... Expanse-sarjassahan tämä tulee esiinkin.

Niin, ja kiitos kehuista! :cool: Kiva kuulla, että kuulostaa kiintoisalta. Jotenkin vaikea nimittäin arvioida, kiinnostako tämä ihmisiä, kun ei ole itsellekään koskaan tullut tällaista missään vastaan.  :wink: