LSST-teleskooppi ja JWST

Aloittaja ispa, 02.10.2022, 02:11:10

« edellinen - seuraava »

ispa

Tähdet ja avaruus lehdessä 7/2010 kerrotaan LSST-teleskoopista. Se sijaitsee Chilessä. Löytyi tietoa, että se on vielä rakennusvaiheessa. Pari vuotta menee ainakin vielä, ennen kuin se on valmis. Lehdessä sanottiin, että se avaa uuden näkymän avaruuteen.

Onko arvioita, millainen JWST:n kuvien tarkkuudet ja muut ominaisuudet ovat verrattuna tuohon teleskooppiin? Onko laitteiden rakentamisosaaminen (optiikka, kuvaus) nyt paljon parempi kuin 10 vuotta sitten? Ja onko sillä iso merkitys, että JWST on ilmakehän yms. maapallon kehien ulkopuolella?
Ilpo Kantonen

mistral

LSST:n valovoima on suuri, apertuuri 8,4m polttoväli 9,9m! Sillä saadaan maksimaalinen kenttä. Toki vieläkin leveämmän kentän saisi jos olisi tuhansia 150mm apo-putkia yhtenä kokonaisuutena. En löytänyt spekseistä adaptiivista optiikkaa, onkohan Chilessä niin rauhallinen ilmakehä?
LSST toimii näkyvän valon alueella, JWST taas infrapunan alueella.
Lisäys: löytyi AOS systeemi:
Like many telescopes, LSST will use an Active
Optics System (AOS) to correct in near real-time the system aberrations primarily introduced by gravity and
temperature gradients.


mistral

Näköjään google löytää 2 eri LSST:tä, 8,4m peiliteleskoopin ja 1,57m linssiteleskoopin. Olin tuonut vahingossa 8,4m tietoja, sen lyhenne LSST tarkoittaa Large Synoptic Survey Telescope eikä se vielä ole valmis.

Oikea laite tähän ketjuun on 1,57m linssiteleskooppi, LSST Legacy Survey of Space and Time.

mistral

Vai onko oikea tähän ketjuun sittenkin se 8,4m? Sattumalta vaan on julkistettu se linssiskooppi juuri nyt....

einari

LSST tarkoittaa yhtä ja samaa joka on Vera Rubin-observatorion 8.4 metrinen teleskooppi.
Myös Legacy Survey of Space and Time on samaa projektia.
https://www.lsst.org/about.
___
Tapio

mistral

Aha no sehän oli selitys. Hämäävää oli samat kirjaimet LSST ja eri sanat niiden takana. Noin tehokkaalla laitteella saadaan hyvin kartoitettua maata lähestyvät asteroidit.

mistral

Jos kaikki onnistuu, ensi vuonna nähdään LSST Vera Rubin koottuna. Siinä 1,5 metrinen linssistö, kova hiominen ollut. Erikoisuus on 3 asteen kenttä, ennennäkemätön laajakulma.