Tee se itse: Dew Heater?

Aloittaja xpro, 08.01.2008, 20:45:48

« edellinen - seuraava »

tähti_ville

#15
Heippa kaikille rakentelijoille.

Väsäsin tuollaisen prorotyypin huurrelämmittimestä ja kysyisinkin onko hyvä paikka noin lähellä korjauslinssiä kyseiselle härpäkkeelle vai suosittelistteko muita paikkoja.
Mittailin lämpötiloja eri tehoilla ja sain seuraavaa tietoa. mittaukset tehty huonelämpötilassa 19 astetta.

teho 4w  jännite 6 volttia  lämpötila  26 astetta    virran kulutus  0,7 A
       22w          13,8v                    48  astetta                       1,6 A                 

joten varmaan noilta väleiltä löytyy sopiva teho kovallakin pakkasella kun tekee säädön sopivaksi.

terveisin antti.

Kaizu

Näyttää aika optimipaikalta, tosin "multicoated" teksti vähän peittyy. OK, kunhan lämmitysteho ei ole liian iso.
Tuohon jatkoksi vielä telttapatjasta tehty huurreputki, sitten voi jo pärjätä Suomen talvessa, sikäli mikäli sellainen vielä joskus tulee.

Kaizu
Kai Forssen

tk1

Olisikohan tällaisista apua huurreongelmaan? Ostin eilen paikallisesta varaosaliikkeestä moottorikelkkaan tarkoitetun
kahvanlämmitin sarjan.Tehoa löytyy 10/20w 12V,sarjasta löytyy kaikki tarvikkeet,lämpöelementit ovat tarrakiinnitteisiä.
Testasin sen verran että 10w teholla haalea,20w teholla kuumahko.
Ohessa kuva sarjasta.
Tero Korhonen
Lieksa

Timo Kuhmonen

Kappas vaan, en tiennytkään että tuolaisia on (ehkä johtunee siitä että en harrasta kelkkailua...). Pitää laittaa vinkki korvan taakse.

Muoto noissa on melko neliömäinen, monissa kohteissa voisi kapeampi panta olla parempi. Onko nuo levyt kuinka joustavia ?
Voisi niitä kokeilla käyttää. Jos pari laittaa esim. linssiputken huurresuojan ympärille, voisipa toimiakin... Lämmityksen tehonsäätö minusta noitten pariksi tarvitsisi saada (ellei alempi tehoa ole jo sopiva...). Eristykset kannattaa varmistaa, eli jos kuvassa näkyvät "liuskat" on purettu (?) kuoristaan (ettei käytännössä pääse tapahtumaan oikosulkua)

getty

Omat huurreongelmani ratkaisin 11 x 1,5 R tehovastuksilla. Juottelin vastukset rinkulan muotoon ja kutistesukkaa päälle. Tehonsyötöstä huolehtii monellakin käytössä oleva simppeli 555-timer -kytkentä, jolla tehon saa passattua välille 0-10W. Solukumisen huurreputken kanssa pelaa kuin junan vessa.
Pekka Peura, Oulu

Jarkko.A

Heitätkö kytkentäkaaviot 555 piirille tehonsäätöön kun olet viimeaikoina sellaisen tehnyt? Itseltäni pääsi unohtumaan miten nuo meni.

getty

Lainaus käyttäjältä: Jarkko.A - 13.10.2010, 21:55:16
Heitätkö kytkentäkaaviot 555 piirille tehonsäätöön kun olet viimeaikoina sellaisen tehnyt? Itseltäni pääsi unohtumaan miten nuo meni.

Tuossa on hyvä ja seikkaperäinen ohje:

http://www.backyard-astro.com/equipment/accessories/dewheater/dewheater.html
Pekka Peura, Oulu

tähti_ville

Kiitos Getty, Vinkistä tarvii tehdä itelle toi säädin osa niin ei tarvii murehtii noiden jännitteiden vaihtojen kanssa.

Terveisin Antti

GaryP

Lainaus käyttäjältä: tähti_ville - 16.10.2010, 20:23:02
Kiitos Getty, Vinkistä tarvii tehdä itelle toi säädin osa niin ei tarvii murehtii noiden jännitteiden vaihtojen kanssa.

Terveisin Antti

Antti, eikös sulla ollut arduino olemassa? Laita siitä yksi PWM ohjaamaan tuota darlingtonia tai FETitä, ei tarvitse erikseen rakennalla tuota 555ohjausta. Itse ajattelin tehdä sitä kautta, samalla kun laitan arduinon tikittämään askelmoottoreita jalustassa. Voi vielä laittaa samantien potikan AD-sisääntuloon ja ohjata sitä kautta PWM-pulssin pituutta. Noissa pikku kontrolleireissa on älyttömästi ohjausnastoja joka suuntaan, ei keksi edes käyttökohteita kaikille.


Kari
Kari Pulkkinen
Espoo, Finland

Harrastus uudelleen lämpiämässä...

tähti_ville

Heippa Kari,

Kiitti vinkistä joo on jopa kaksikin. Enpä tullut ajatelleeksi ,että sitä voi käyttää siihenkin hommaan no tarvii joskus alkaa syventyä sen saloihin ja itse ajattelin kanssa sitä toista moottoreiden ohjaukseen ym härpäkkeiden ohjaamiseen.

terveisin Antti


Pietari

Mietin jos tekis jonkinmoisen huurteen poisto systeeminen, vaikka onkin itse rakennette huurreputki. Huurreputkesta huolimatta huurretta muodostuu putkin korjauslasille. Löysin elektroniikka laatikostani 5 kappaletta 330 ohmin tehovastuksia. (Kuvassa 5 tehovastusta ja saman ohminen hiilikalvo vastus) Olisiko noista viidestä vastuksesta mihinkään jos niille tekee tehon säätimen. Lämpöä tuottaa ihan hyvin, kun kokeilin yhtä vastustuksen läpi virtaamaan 9 voltia.

TuRe

Pietari, et maininnut kaukoputken kokoa (korjauslasin halkaisijaa) ja käytätkö 12 V virtalähdettä. Nuo 6 kpl 33o ohm vastusta rinnan kytkettynä antaa tehoksi 2,6W. Se lienee alakantissa. Jos Sinulla on 5" putki, niin tarvitset 12 tuollaista vastusta, joilla saat tehoa 5,3W. Jos putki on 8", niin parikymmentä tuollaista vastusta rinnan kytkettynä antaa  8,7 W, jotka arvot riittänevät normaalisti. Tuolla rakenteluosastolla on taannoin tekemäni laskelmat tarvittavista vastuksista putkien lämmittämiseen ( sivu 7).
Tuomo Repo

TuRe

Antti, aivan kiinni korjauslasiin en vastuksia uskaltaisi laittaa. Siinä saattaa käydä isommalla virralla vaikka mitä. Suosittelen vastusnauhaa ulkopuolelle, vastukset rinnan kytkettyinä, jolloin per yhden vastuksen läpi menee kertaluokkaa pienempi virta. Samoin lämpötila jakaantuu tasaisesti.
Tuomo Repo

Pietari

Putkena on 4 tuuman skymax. Sitä itsekkin mietin jos laittaisin vastukset huurreputkeen. Multa löytyisi noita 330 ohmin hiilikalvovastuksia melkein sata kappaletta, mutta noita 330 ohmin tehovastuksia ei ole 5 enempää. Tehon säätimen varmaan rakennan picaxe piirin avulla ja virranlähteestä ei ole vielä tietoa.

mickut

Lainaus käyttäjältä: Pietari - 17.10.2010, 18:04:15
Multa löytyisi noita 330 ohmin hiilikalvovastuksia melkein sata kappaletta, mutta noita 330 ohmin tehovastuksia ei ole 5 enempää.

Kun rakentelin omia huurrelämppäreitä harkitsin pitkään irto-vastuksista koottavaa versiota ja törmäsin
hyvään webi-sivuun jossa on kätevä taulukkolaskentatiedosto helpottamaan tehontarpeen ja vastusten mitoituksen arviointia rinnakainkytkentään. Sarjankytkentää en suosittele, koska yksittäisen vastuksen tehonkestotarve nousee suureksi ja siten vastuksen koko, kiedottavuus putken ympärille ja lämpöjakauman tasaisuus kärsivät.

Lopulta tein omat lämppärini ohuesta kutistesukkaan pujotetusta Nichro-langasta, mustasta jesse-teipistä ja ulkopuolelle lämpöeristeeksi suikale telttapatjaa.

-Antti