Jupiterin havaintokausi alkanut

Aloittaja PCW, 25.08.2022, 21:08:29

« edellinen - seuraava »

PCW

Hei,

täällä samoin kuin Taivaanvahdissa onkin ollut jo hienoja Jupiter-havaintoja. Jupiter on muutaman vuoden tauon jälkeen taas mukavilla havaintokorkeuksilla – ja mikä parasta: tilanne jatkuu usean vuoden ajan, tuonna vuosikymmenen loppupuolelle saakka.

Cygnuksella pidin katsauksen havaintokauden planeettataivaasta, jossa keskityin tällä kertaa erityisesti Jupiteriin. Livetallenne on ainakin toistaiseksi nähtävillä myös YouTubessa Ursan harrastustoiminnan kanavalla.

Meidän hienoille ja ammattitaitoisille kuvaajillemme tiedoksi, että nyt kannattaa erityisesti odotella hyviä kelejä huippukuvien saamiseksi: maanpäällisiä havaintoja (varsinkin IR-kanavalta suurehkoilla harrastajakaukoputkilla) kaivataan JWST:n Jupiter-havaintojen tueksi sekä Juno-luotaimen havaintojen tueksi. On siis mahdollisuus ottaa hyödyllisiä valokuvia!

James Webbin seuraava Jupiter-havaintoikkuna on 6.11. – 27.12. 2022 ja havaintoja kannattaa raportoida mm. PVOLiin kotoisen Taivaanvahtimme lisäksi.

Junon ohjelmasta taas voi lukea sivulta https://www.missionjuno.swri.edu/planned-observations

--

Suuri osa kaukoputken omistajista tai Jupiteria katselevista eivät kuitenkaan ole kuvaajia. Toki mahdollisuuksien mukaan sitäkin taitoa voi kehittää, mutta visuaalisesta havaitsemisesta pitävät voivat merkitä havaintojaan ylös wanhanaikaisesti piirtämällä. Jupiterin havaintokauden myötä harrastusryhmä on päivittänyt myös Jupiter-sivuaan, siihen voi tutustua osoitteessa https://www.ursa.fi/kuuplaneetat/jupiter.html . Tuolta löytää mm. piirroskaaviota Jupiterian varten täyttöohjeineen sekä lyhyesti asiaa Jupiterin "pinnanmuodoista".

Myös Zeniitti-lehdessä tullaan käsittelemään asiaa, sen seuraava numero ilmestyy kuukauden taitteessa. Edellisessä numerossa (2/2022) oli jo hieman johdantoa aiheeseen sekä yleistä asiaa Jupiterista. Kannattaa tutustua seuraavaa numeroa odotellessa!

Paula Wirtanen
Kuu ja planeetat sekä Asteroidit ja komeetat -harrastusryhmä. Virallinen kuuhullu.

Kuuhavaintoni Taivaanvahdissa
https://www.taivaanvahti.fi/observations/browse/pics/5076336/observation_id/desc/0/20