PHD2 Ongelmat

Aloittaja vauve, 18.08.2022, 19:29:42

« edellinen - seuraava »

vauve

Joskus PHD2 ilmoittaa kalibrointivaiheessa, että 'star did not move enough'. Koskee erityisesti RA- akselia. ja silloin, kun kohde on korkealla, lähellä Polarista. Etelässä olevat kohteet guidautuvat. Onkohan softaongelma vai mahd. välys, jota guidaus ei osaa ajaa kiinni? Onko kukaan moiseen törmännyt? Kiitos.

Erik Pirtala

Kalibrointi olisi hyvä tehdä pienemmällä deklinaatiolla eli etelämpänä juuri tuosta syystä. Kalibrointiaskeleet jäävät pohjoisessa pienemmiksi (saman pituinen ra ohjauspulssi liikuttaa ra akselia vähemmän lähellä taivaannapaa kuin ekvaattoria). Pohjoisessa kalibroidessa tähti ei välttämättä liiku PHD: mielestä tarpeeksi, ja kalibrointi on aina tarkempi mitä enemmän siirtymää kalibrointitähdellä on

Jos guidauksesi ei toimi pohjoisessa niin hyvin kuin etelässä, syy voi olla napasuuntauksessa. Napasuuntausvirheen vaikutukset vaadittuun guidaukseen korostuvat lähellä taivaannapaaa

naavis

PHD:lla saattaa tosiaan olla vaikeuksia kalibroida guideri lähellä taivaannapaa. Mutta kalibrointia ei tarvitse tehdä uudestaan joka kohteelle. Riittää kun teet sen kerran kauempana navasta.

einari

Pakko tarkentaa ja kysyä: onko käytössä eqmod/ascom/pulssiguidaus vai ST-4 guidaus. Jälkimmäisessä guidekamerasta menee piuha suoraan jalustaan.
Jälkimmäisessä tapauksessa myös kalibrointi on tehtävä kohteessa tai lähellä kohdetta.
Ensimmäisessä vaihtoehdossa riittää että kalibroinnin tekee kerran lähellä meridiaania ja 0-deklinaatiota.
Ensimmäisessä tapauksessa guidausohjelmisto tietää missä guidaus tapahtuu ja osaa säätää guidauspulsseja sen mukaan mikä on deklinaatio.
___
Tapio

vauve

Kyse on st4-guidauksesta. Lisäksi napasuuntaus on epätarkka.

VP

Napasuuntauksella ei ole guiderin suhteen mitään merkitystä. Kun kalibrointi suoritetaan, PHD2 haluaa tietää vain miten paljon ja mihin suuntaan tähti liikkuu.
Mitä ohjelmistoa käytät jalustasi ajamiseen? Esimerkiksi EQMODissa on mahdollista säätää pulssejen pituutta asetuksista, tosin en tiedä vaikuttavatko ne ST4 guidaukseen millään lailla - jos vain kalustossasi on mahdollista niin kannattanee siirtyä pulssiguidaukseen.

vauve

Joo, EQ6-R Pro on jalusta, ohjaus EQMODilla. N.I.N.A.:n kautta. Ei mitään käsitystä, miten pulssiguidaukseen siirrytään.

naavis

Lainaus käyttäjältä: vauve - 18.08.2022, 22:40:00
Joo, EQ6-R Pro on jalusta, ohjaus EQMODilla. N.I.N.A.:n kautta. Ei mitään käsitystä, miten pulssiguidaukseen siirrytään.

Jos kerta ohjaat jo jalustaa tietokoneella niin et tarvitse ST4-kaapelia mihinkään. Jos saat EQMOD-softasta Setup-näkymän auki, siellä pitäisi olla tuollainen Guiding-pudotusvalikko kuten tässä kuvassa: https://nighttime-imaging.eu/docs/master/site/images/troubleshooting/eqmod/eqmod_setup.png Sieltä voit valita "ASCOM PulseGuiding".

Nyt jos olet kytkenyt jalustan ja guidauskameran tietokoneeseen, ja vetänyt guidauskamerasta ST4-kaapelin jalustaan, lähetät guidauskäskyt guidauskameralle, josta käskyt menevät ST4-kaapelia pitkin jalustalle. Koska tietokoneesta on myös suora yhteys jalustaan, voit lähettää guidauskäskyt suoraan jalustalle ilman ST4-kaapelia. ST4-kaapelia tarvitaan käytännössä vain silloin jos jalusta ei ole tietokoneohjattava.

Suoraan jalustan käskyttäminen mahdollistaa vähän hienovaraisemmat guidekäskyt, mukaanlukien RA-guidekäskyjen pituuden säätämisen kohteen deklinaation mukaan. Tällöin kalibrointi tarvitsee tehdä vain kerran, eikä uudestaan joka kohteelle.

vauve

Kyllä tuo valikko löytyy. Mutta siis PHD2 tarvitaan silti varmaankin?

naavis

Lainaus käyttäjältä: vauve - 19.08.2022, 00:16:02
Kyllä tuo valikko löytyy. Mutta siis PHD2 tarvitaan silti varmaankin?

Toki, jollain se guidaus täytyy tehdä. :grin:

vauve

Ok, kiitos. Pitää kokeilla lauantai-sunnuntai, luvattu kelejä tänne Pohjois-Savoon.

VP

Tuon lisäksi sinun kannattaa muuttaa EQMOD:ista nuo aiemmin mainitsemani pulssit. Taitaa löytyä nimellä RA ja DEC rate, kun yhdistät jalustan ja EQMOD aukeaa niin jakoavaimen kuvasta saat lisäasetukset auki. Sieltä löytyy ASCOM PulseGuide settings. Jos tuntuu että kalibrointi kestää kovin pitkään ja tähti ei tunnu liikkuvan niin kasvata arvoja molemmilla akseleilla. Minä olen jalustasta riippuen käyttänyt 0.3 - 0.5 väliltä.

vauve

KIITOS NEUVOISTA! Pulssiohjaus lähti laakista toimimaan. Vielä vähän virittelyä. Pääsin hieman alle 1" kumulatiiviseen virheeseen. Eikös näillä optimissaan pääse alle 0,5" ? EQ6-R Pro. -Yksi kaapeli eli yksi ongelma vähemmän.

Disco Volante

Skywatcher/Orion/Saxon (Synta) astrokuvaukseen tarkoitetuissa askelmoottoreissa on tiuhemmat askeleet alkaen HEQ5/AZ-EQ5 -mallista ja siitä suuremmissa. EQ5/EQ5 Pro ja pienemmät taas ovat enemmän GoTo-jalustoja visuaaliseen tarkkailuun. Tarkka ja remmivetoinen EQ6-R Pro on juuri omiaan astrokuvaukseen tuossa luokassa.

Pieni vinkki seurantaan. Seurantaputket ovat useimmiten akromaatteja. Käyttämällä minus-violetti suodattimia kuten Fringe Killer niin saat tiukemman tähden ja seuranta rauhoittu. Loppusuoralla tällä on suuri merkitys lopullisen kuvan pinoamisessa ja tarkkuudessa.
Bresser Messier AR-152L & AR-102S, Skywatcher AZ-EQ6 Pro, Bresser EXOS-2 Synscan EQ-5 Pro
RTL-SDR/VSRT, HOC 76.2 x 1250
ZWO ASI294MC Pro & ASI224MC, 2 x T7 (W2568A), EOS 600D

VP

Lainaus käyttäjältä: vauve - 22.08.2022, 13:43:03
Eikös näillä optimissaan pääse alle 0,5" ?

Riippuen yksilöstä (mekaanisessa laadussa on vaihtelua), seeingistä, guidausparametreistä niin kyllä. Kannattaa kuitenkin muistaa että perinteinen seeing suomessa on sitä 2" luokkaa joten sen enempää yksityiskohtia sieltä et saa olipa guidauksesi 0.5" tai 0.05". :laugh: Jos tähdet on pyöreitä niin guidaus pelaa.