Go-to jalustan virransyöttö

Aloittaja Jussi Halttunen, 01.03.2022, 11:11:16

« edellinen - seuraava »

Jussi Halttunen

Käynnistän keskustelun siitä, mikä olisi järkevä tapa toteuttaa Sky-Watcherin go-to jalustan virransyöttö. Voi olla, että tätä aihetta on käsitelty jo aiemmissa viestiketjussa, mutta aloitan siltikin, koska haluan kuulla muiden kokeneempien käyttökokemuksia.

Sky-Watcherin Dobson go-to jalustassa on normaali pieni pyöreä 12 V virtaliitin, johon laitettavan johdon toisessa päässä on tupansytytinliittimen urospää. Verkkovirta syötetään 12 V adapterilla, jonka johdon päässä on vastaava naaraspää. Tämä on osoittautunut ongelmalliseksi. Viikon aikana on tullut jo kaksi haaveria. Ison go-to dobson- jalustan pyöriminen aiheuttaa pimeässä helposti virtajohdon kiertymisen jalustan ympärille ja virtaliittimen väkinäiseen irtautumisen jalustasta. Tässä piilee oikosulun riski. Myös yllättävä virran loppuminen johtaa go-to kapulan uudelleen käynnistykseen. Toinen heikompi adapteri rikkoutui samasta syystä.

Aiempi kokemus parin kuukauden sisällä oli myös SW Allview AZ- jalustan piirilevyn tuhoutuminen samanlaisen oikosulun takia. Myönnän olevani jonkinverran "tumpelo" näissä asioissa.

Onko parempi ja turvallisempi ratkaisu hankkia esimerkiksi Celestronin power tank- virtalähde, jonka voi kiinteästi liittää Dobson go-to tai AZ-EQ5 jalustan runkoon ? Tällöin välttäisi
ainakin pitkästä virtajohdosta ja sen kiertymisestä syntyvät häiriöt. Ongelma on noiden virtalähteiden saatavuus.
Tilaus on ollut sisällä Astro-Artissa ja toista kuukautta.

En ole vielä löytänyt kunnollista 12 V verkkovirta-adapteria tupakansytyttimen naaraspäällä. Sen pitäisi myös olla maadoitettu. Useimmat tarjolla olevat on sisäkäyttöön tarkoitettuja (mm. kylmälaukkua varten).
SkyWatcher Esprit 120ED, Skywatcher Evostar 80ED
Celestron Edge HD 8
Skywatcher Flextube 400, Quattro 254
SW NEQ6, SW AZ-EQ5, Ioptron GEM45, Ioptron AZ Pro
ZWO ASI294MC Pro, ZWO ASI178MC Cool

Kaizu

Tupakansytytytinliittimen hyvä puoli on että se irtoaa helposti kun havaitsija kompastuu virtajohtoon. Samaisen liittimen huono puoli on että se helposti irtoaa vaikkei kukaan kompastuisikaan johtoon. Aikanaan korjailin shakkitietokoneita. Yleisin vika oli piirilevystä irti lohjennut virtaliitin (edellä mainitusta syystä). Omassa tähtitornissani käytössä on 12V 6A matkajääkaapin verkkolaite. Johto on vedetty niin ettei siihen pääse kompastumaan ja Gorilla-teipillä varmistettu ettei liitin itsekseen aukea.
Reissuvirtalähteeksi tein 12V akkupaketin jossa johto on suoraan, ilman tupakansytytinliitintä, kytketty akkuun.
Tupakansytytinliitin yleensä sisältää sulakkeen joka suojaa virtalähdettä tumpuloinnilta. Omassa paketissa sulake on kiinteästi kotelossa estämässä akun räjäyttämisen.

Kaizu
Kai Forssen

Harmaa Vaeltaja

Tilasin tällaisia pari kappaletta:

https://www.yeint.fi/elektroniikka/teholahteet/ac-dc-desktop/virtalahde-12vdc-5a-60w

Tuo siis on laitteen malli, en tilannut tuolta, mutten nyt muista että mistä nuo ostin viime syksynä eikä haku omiin maileihin tuonut yhtään osumaa.

Jaan virran eri laitteille jakajajohdolla jonka tilasin jostain oululaisesta nettikaupasta. Käytän 5 mm liittimiä jotka pysyvät paikallaankin verrattuna noihin tupakasytytin tekeleisiin.

Jos akkua etsit niin minulla on Kodakin virtapankki josta saa ulos 12V (tupakansytytin sovitin tulee mukana) 5mm liittimestä. Ainakin Tampereen Rajalalla näytti olevan yksi sellainen hyllyssä kun viikko sitten kävin. Verkkiksestä omani ostin.


Snousi88

Hah, joo. Hitonki SW ja tupakansytytin liitos virtaan  :veryangry:

Hermoja säästää tuo edellämainittu virtalähde ja siihen oikean plugin vaihtaminen, silloinku verkkovirtaa on lähellä ja käytettävissä.

Tuunaat vielä hakemalla pari metriä sitä, mitäs se nyt olikaan, sitä piuhaa mikä ei mee koppuraksi samantien ku ulos nostaa. No ei se nyt tule mieleen et mikä se oli nimeltään/merkiltään/malliltaan, kirottua.

Mulla oli kyl itelläki semmone matkajääkaapin-härpäke pari talvea käytössä, kyllä sen kans pärjäs ku liimas ikuseksi sen tötsän ja KUN se ikuinen liitos silti petti, ni kolvasin suoraan sen laitteen sisälle plussan ja miinuksen kiinni. Ruma soli, mut toimi se sen jälkeen kohtuu varmuudella ja temppuilematta. Viimeistelin vetämällä puoli rullaa mustaa sähkärinteippiä pintaan.