Turboruuvin näkemää 2022

Aloittaja turboruuvi, 28.02.2022, 19:06:47

« edellinen - seuraava »

turboruuvi

Tässä on pitkin talvea varrottu tilaisuutta tihrustella M42:ta, vaan ei ole oikein onnistunut. Joko on pilvistä, tai lumisadetta, tai ainakin tuuli uhkaa viedä tukan päästä. Lauantaina 4 sääpuljua lupaili selkeää aina klo 9:ään asti illalla - paitsi yksi puolalainen. Aattelin monista turhautumisista huolimatta yrittää - viimeiset ajat käsillä tänä talvena nähdä M42.

Hinasin VX12:ni (300 mm / 1200 mm F/4) ja dobson-jalustan pihalle viiden tietämissä iltapäivällä, jotta putki ehtisi jäähtyä. Pitäisi onnistua, kun on pari päivää lojunut vilpolassa. CEM120:kin oli jo palaillut Saksan-reissultaan, mutten arvannut ruveta temppuilemaan, kun piha oli jäässä.

Vähän ennen kuutta rehasin peffani pihalle. Kokeilin 15 mm TV Plösslillä ja Optolong UHC-suotimella.
Ja yllätyksekseni näin M42:n vaikka oli vielä nauttinen hämärä. Ensimmäinen kokeilu tuolla suotimella - ei vaikuttanut ihan hyvältä, vaikka suodin auttoikin kontrastia selkeästi. Vähänkin kirkkaammat tähdet muuttuivat kaksoistähdiksi, joista toinen oli kirkkaan punainen ja toinen kirkkaan syaani. Ilmeisesti ei ollut filtteri ihan laatukamaa. Ja vaikka suodin auttoikin, olisi saanut olla jyrkempi.

Päätin varrota pikkuhetken, jos vaikka hiukan hämärtyisi lisää. lämpötila oli -7°C, ja olin ollut ulkona vasta n. 20 minuuttia.

N. puoli kahdeksalta taas pihalle. Nyt oli jo astrohämärä alkamassa. Idässä oli olevinaan jotain pilveä, joka näytti heijastavan valoa parin kilometrin päässä olevasta "lähiöstä" (no OK, kaupunginosasta). Taivas näytti jotenkin "maitoiselta". Nyt M42 näytti jotenkin selkeähahmoisemmalta, ja luulen nähneeni trapetsin tähdet - 3 kohtalaisen hyvin, mutta neljännen juuri ja juuri sivusilmällä. Se ikään kuin "sulautui" naapuriinsa. Ilmeiseti tumma alue oli se kuuluisa "kalan suu", ja sen toisella puolella ilmeisesti DeMairanin sumu. Etäämmällä näkyi tähti, jota ympäröi hentoinen utu. Ilmeisesti M43. Pahus, kun en löytänyt mitään karttaa, että tietäisin mistä puhun.

Sillä 15 mm Plösslillä + suotimella M42:n "siipien" kärkiväli vaikutti aikalailla isommalta, mitä monet valokuvat antavat ymmärtää. Tähset näyttival selkeiltä, mutta itse sumu hiukan suttuiselta. Kaasuissa ei näkynyt mitään väriä, vaan kaikki näytti harmaalta. Kokeilin vielä 12.5 mm Baader Morpheuksella ja suotimella, mutten havainnut muuta eroa, kuin sen,että Morpheus oli aikalailla isompi ja kömpelömpi kuin 15 mm Tele Vuen Plössl.

The "wing span" of M42 looked a lot bigger than you might think after seeing some photos.
There were no colours. All gas looked grey. When compared with photographs in the net, in my view, the stars looked quite well defined, but the nebulosity was a bit messy. I also tried with 12.5 mm Baader Morpheus + the filter, but it didn't seem to really make any difference, except being much bigger and bulkier than the 15 mm TV Plössl.

Kun siinä nyt satuin töllistelemään, niin aattelinpa kurkata miltä Plejadit näyttävät. Ihan kuin joidenkin tähtien umpärillä olisi ollut jotain utua.

Taas parin kymmenen minuutin paussi, ja takaisin taas puoli yhdeksältä. Pimeys ei ollut lisääntynyt - epäilen valosaastetta. Kokeilin sitten M42:ta vielä jollain 10 mm Kellnerillä ja suotimella. Hiukan hämärämpi kuva, mutta gaasuista oli erottuvinaan jonkinlaista rakennetta - tai sitten kuvittelin. Nyt tosin alkoi jo Orion sukeltaa huushollini taa (ja onhan siellä naapurin puitakin), joten pidin vielä pienen tauon, ennen kuin rehasin romut sisälle. Tilaisuus oli niin yllättävä ja odottamaton, etten siinä hädissäni keksinyt muuta toljotettavaa. Ja näytti siltä, että pilvetkin olivat lähestymässä.