AF Fisheye Nikkor 10.5mm, outo kiiltävä kohde optiikan sisällä?

Aloittaja Timo Kuhmonen, 15.02.2022, 22:38:35

« edellinen - seuraava »

Timo Kuhmonen

Kysymys diagonaali kalansilmästä:
AF Fisheye Nikkor 10.5mm 1:2.8 G ED (serial 337139)

Tämä minulla oli toisaalla tarjolla myyntiin. Pitänee nyt ottaa "hengähdystauko" ja selvittää mikä tuo kiiltävä kohde on. Ei tuota huomannut kunnolla, kun pimeällä käsittelin objektiivia ulkona. Se vaikuttaisi olevan syvemmällä optiikan sisällä. Ei ole mikään pintanaarmu kyseisen objektiivin etulinssissä. Vaikea sanoa miten syvällä se on, ehkä arviolta noin 5...10mm pinnan alapuolella. Tämä on ainoa kuva, minkä haulla löysin ko linssin rakenteesta (sivun puolivälissä kuva)
https://photographylife.com/lenses/nikon-af-dx-fisheye-nikkor-10-5mm-f2-8g-ed

Voisiko se kenties olla jonkun lasielementin reunasta irronnutta tummaa maalia, joka on heijastumien estoon käytetty linssien reunalla ? Vai onko se esim irronnut palanen ns monikalvo pinnoitetta ? Pinnoitteen voisi olettaa pysyvän tiukasti lasielementin pinnassa kiinni... Kolmas vaihtoehto voisi ehkä olla linssielementtien tukirakenteesta (esim alumiinin tms pinnalta) irronnut maalihippunen, josta kiiltävä metalli paistaa läpi.

Liikkuva roska tuo ei todennäköisesti ole objektiivin sisällä, koputtelemalla ja/tai täristämällä se ei liiku mihinkään. En sen vaikutusta kuviin ole huomannut (kamerana wanha Nikon D200). Jos sitä on mahdollista testata, miten näkyisi kuvassa, millainen kuvausjärjestely se olisi ?

Nikonin asiakastuesta en ole vielä kysynyt, ehkä voisi yrittää selvittää sieltä(kin)...

VP

Minun silmään näyttää irronneelta maalilta jonka alta kiiltää metalli / muovi / mikälie pinta josta linssi on valmistettu. Oletan että olet varma että kyseessä ei ole heijastus esim. lampusta ja valonlähdettä kääntämällä tuon kökkäreen paikka ei muutu.

Itse koittaisin kuvata linssillä lähes suoraan aurinkoa päin jotta saisit selville tuoko tuo ylimääräisiä heijastuksia, myöskin flätit ottamalla voisi kuvitella tuossa kohtaa näkyvän jotain ylimääräistä jos se näkyisi kuvissa. :huh:

Timo Kuhmonen

Kirkas kohta pysyy samassa paikkaa, vaikka valonlähde liikkuisi. Tarkennusrengasta pyörittäessä linssinryhmä liikkuu ja samaa tahtia myös kiiltävä kohta liikkuu.

Katsoin objektiivista läpi bajonetin puolelta. Siinä pitää ensin aukkorengas-vipu painaa käsin auki, jotta näkyy kunnolla. Ei sielläkään kiiltävän pisteen kohdalla mitään poikkeavaa näkynyt...

EDIT:
Objektiivi on uutena hankittu kaupasta, saattoi olla Telefoto mistä sen ostin. Uutena ei vikakohtaa näkynyt....

Timo Kuhmonen

Lainaus käyttäjältä: Timo Kuhmonen - 16.02.2022, 12:12:43
Objektiivi on uutena hankittu kaupasta, saattoi olla Telefoto mistä sen ostin. Uutena ei vikakohtaa näkynyt....
FYI,
laitoin tänään kyselyn Telefotoon, ovatko siellä kuulleet ja/tai nähneet vastaavaa....

Timo Kuhmonen

Telefotolta tuli tänään palautetta. Takuu on Nikonin objektiiveilla heidän mukaansa kaksi vuotta, joten se omassa objektiivissa jo aikoja sitten päättynyt. Eivät olleet kuulleet muista vastaavia tapauksia. Kuulemma JAS Tekniikka hoitaa Nikonin korjauksia, sieltä voisi kysyä jos tietävät asiasta....

Timo Kuhmonen

JAS tekniikkaan laitoin myös palautetta. Se on taho joka hoitaa mm Nikonin takuuhuoltoja. Tosin omassa objektiivissa takuu on päättynyt. Tuli sauraavaa palautetta:
"Näiden tietojen perusteella suosittelen toimittamaan laitteen meille fyysisesti tarkastettavaksi."

Pitää miettiä vielä, mitä tuon linssin kanssa tehdä. Ainakin päätös viimeistään kustannusarvion aikaan.

Mietin miten voisi tässä ketjussa mainitun flat-kuvan ottaa. Kalansilmällä homma menee haasteelliseksi? Vanhassa ulkolampussa on ns maitolasi kuuppa, jonka saa kierrettyä irti. Kierteiden kohdalla sen sisälle menee objektiivin etulinssi  :cheesy: Tuoko sekään lisäinfoa, jää nähtäväksi...

VP

Eikai siinä flätin otossa tarvita kuin normaali A4 paperi, kaarrat sen vaan linssin ympärille ja riittävän lähelle että kuva-ala peittyy. Taustalle sitten vaan vaikka telkkari / ikkuna / mikä vaan tasainen valonlähde.

RL

Itsellä oli joskus myös sama objektiivi uutena ostettuna. Melkein heti jostain reunalta liikkui myös iso roska keskelle linssiä. Ei kuitenkaan ollut tuollainen kiiltävä. Palauttaisin kauppaan, jos on uutena ostettu.

Timo Kuhmonen

Uuutena se on ostettu aikoinaan. Siitä on jo sen verran aikaa, kun osto oli alkuvuodesta 2007, niin ei takuu ole enää voimassa. Kyselin eräältä toiseelta harrastajalla täällä pohjois-Savon alueella samasta linssistä. Se oli kuulemma mennyt takuuseen ja uusi vastaava tullut tilalle. Siitä yksilöstä ei ole minulla tietoa, onko samoihin aikoihin valmistettu kuin minun hankkimani 10.5mm objektiivi. Jos saan lisätietoja, niin kerron tässä ketjussa.

Joillekin objektiivielle on ollut netissä sarjanumeroon perustuvia listoja, millioin valmistettu. Tällä kalansilmälle en vastaavia listoja löytänyt.

DP review mukaan olisi objektiivi julkistettu kesällä 2003. Oma objektiivi lienee todennäköisimmin valmistettu syksy/2003...loppuvuosi/2006 välisenä aikana.
https://www.dpreview.com/products/nikon/lenses/nikon_10p5_2p8g_dx_fe

Ei löytynyt asiasta ainakaan ko foorumin ketjkussa infoa
https://www.dpreview.com/forums/1030?view=list&products=nikon_10p5_2p8g_dx_fe

Timo Kuhmonen

Ohessa yksi mallikuva, revontulia 13/14.3.2022 pohjois-savossa kuvattuna. Kuvan  nurkkaan on sommiteltu kuu. Kuun ympärillä näkyy heijastuksia. Ymmärtääkseni niitä on tullut jo silloinkin kun oli objektiivi uusi. Muualla kuvassa ei näy kirkkaita linssiheijastumia. Heijastava kohta objektiivin sisällä, jää kuvan oikean alalaidan alueelle (kameran takaa katsottuna)

Pitää kokeilla vielä aurinko jättää kuvakenttään. Tai katsella vanhoja kuvia, mikäli niistä osuisi joku ennen aikaa tuon vian syntymistä...