Millaisilla parametreillä pääsit 19 metriin? Entä miten simulaatiossa parametrit olisivat tuolla 34 metrin kokoluokalla? Mikä mahtaa (kuuperän lisäksi) kraatterin kokoon selvimmin vaikuttaa?
Olen tässä reissun päällä, joten en pääse tarkistamaan mitä laskeskelin, mutta muistini mukaan se meni kutakuinkin näin: Nopeus 2,5 km/s, massaksi mainittiin jossain vähän tarkemmin 3900 kg, Falcon 9:n kakkosvaiheen pituus ja halkaisija löytyivät googlaamalla, joten siitä sai tilavuuden ja sitä kautta tiheyden. Laskin sitten sellaisen pallon halkaisijan, jolla oli tuo massa ja tiheys. Holsapplen laskimessa tai olla myös pintamateriaalin koostumus, jonka pistin regoliitiksi. Törmäyskulma 45°, g=1,63 m/s^2. Noilla se muistaakseni tuli. Joskus vuosia sitten noita eri laskentatapoja tuli hieman vertailtua ja ellen nyt ihan väärin muista, Holsapple tuppasi antaa aina vähän pienempiä monttuja kuin muut.
Skaalauslaskurini olen tehnyt lähinnä Collins et al. 2005:n kaavojen perusteella, tämä 34 m taisi tulla suoraan sieltä. McKinnon et al. 1997:n kaava antoi muistaakseni pari-kolme metriä pienemmän montun. Kohteen tiheys taisi mulla tässä olla 2700 kg/m^3.
Kraatterin kokoon vaikuttaa ennen kaikkea törmäävän kappaleen nopeus, ihan vaan sillä että liike-energia on ½mv^2. Näissä rakettitörmäyksissä tuo nopeus on peltipurkin alhaisen tiheyden ohella omituisuutta lisäävä tekijä, koska nopeus on karkeasti suuruusluokkaa pienempi kuin tyypillisillä asteroiditörmäyksillä. Sitä en sitten tiedä, kuinka pahasti tuo törmäyskulma 45° on pielessä. Jos se tulee selkeästi loivemmin, jää kraatteri pienemmäksi ja etenkin heittelekentässä alkaa näkyä epäsymmetrisyyttä, lopulta itse kraatterissakin. Saturn IVB-montuissa oli vahvasti soikeutta mukana, mikä kielii huomattavan loivasta törmäyksestä. Vähän erilainen ratahan tällä Falconilla on, joten voipi tietysti olla, ettei S-IVB:stä kannata päätellä tämän osalta mitään.
Teemu