Boom/shake

Aloittaja PETK, 25.01.2022, 08:18:19

« edellinen - seuraava »

PETK

Tulin tilanneeksi tällaisen https://shop.raspberryshake.org/product/turnkey-iot-atmospheric-infrasound-monitor-rboom/
Onko kenelläkään kokemusta näistä  boom/shake vekottimista?
Pekka Kokko

PETK

Nopea toimitus. Tilaus Panamaan 25.1. Perillä Kajaanissa 8.2. Nyt online https://shakenet.raspberryshake.org/
Nyt pitää vaan alkaa seurata liikennettä maassa ja ilmassa että oppii tulkitsemaan tapahtumat feedissä.
Pekka Kokko

Timo Kantola

Mielenkiintosta. Muutama kysymys:
- Ilmeisesti ulos asennettu, millaseen paikkaan?
- häiritseekö tuuli laitetta?
- vahtii vain infraääniä ja ilmeisesti jatkuvasti online.
- millanen näytteenottotaajuus?
- nauhottaako muuallekkin kuin pilveen ja voiko tallennetta jälkeenpäin kuunnella - esim. hieman nopeuttamalla nauhotetta?
- kuinkapaljon dataa lertyy esim/tunti?

Kesällä ukkoset varmaan antaa sopivia ääninäyteitä..
Timo Kantola

Pappis

Miten tuo taajuusalue, se on aika kapea. Mikä sitä rajoittaa?

Timo Kuhmonen

Ei ole itsellä tuosta laitteesta kokemuksia. Seuraan kuitenkin tuloksia :-)

PETK

#5
Minulla tämä on asennettuna sisälle. Voi myös laittaa ulos koteloituna. Sisällä herkkä kaikelle, ilmalämpöpumpusta alkaen. Ulos asennettuna taas tuulelle. Voi myös tehdä n iin kuin minä ajattelin että laite on sisällä mutta "haisteluputken" pää ulkona. Siihen päähän pitää vain olla suodatin ötököille ja tuulelle. Jostain syystä en saa kännykällä liitettyä linkkiä manual.raspberryshake.org sivulle. Sieltä löytyy myös tarkat speksit. Kaikki tallentuu pilveen ja voi seurata millä laitteella hyvänsä. Nauhoitteita voi kuunnella 3 nopeudella. Tässäpä tätä aluksi, paljon pitää vielä tutustua toimintaan. Ja laajennuksia saa monenlaisia. Veroja kertyi maksettavaksi 144e.
Pekka Kokko

Timo Kuhmonen

Toisaalla olin aiemmin maininnut että minulla löytyy ympäristön äänimaailman liittyen tallenteita. Niitä on tehty audiotallentimella, käytössä oli Zoom H5. Sen vakiomikrofonista ei ole löytynyt tietoa taajuusvasteista. Veikkaisin ettei välttämättä ole kovin herkkä infraäänille. Katsotaan mitä tallenteista löytyy....

PETK

Tämä Swarm-ohjelma on hyvä. Esim 24-plotista on helppo etsiä tapahtuma. Hiirellä osoittamalla käyrää näyttää kelloajan paikallisena ja UTC:na.
https://volcanoes.usgs.gov/software/swarm/doc/swarm_v3.pdf
Näytetaajuus näyttää olevan 100/s.
Pekka Kokko

PETK

Kahden ohi ajaneen auton jättämät ääninäytteet.
Pekka Kokko

Timo Kuhmonen

On minulla esim Zoom H5 avulla tehty äänitteitä, mm ohi ajavista autoista. Useammassa olen huomannut, että on ollut tuulen aiheuttamaa matalaa jyrinää. Silloin ei ole äänite käyttökelpoinen matalien äänien tutkimiseen.

Käytännössä vaatisi samantyyppisen äänen yhdenaikaista tallentamista, jotta edes osaisi hiukan sanoa, kuinka paljon matalien taajuuksien tallennusherkkyydet (esim alle 20Hz) vaihtelee ns hyvälaatuisen audiotallentimen ja infraääni tallentimen välillä.

Sisätilioissa täällä useat eri lähteet aiheuttavat matalia ääniä. Yksi on yläkerrassa oleva pesukone ja toinen on leivinuuni. Epäilisin siinä kuuman ilmavirran liikkuessa hormeissa, aiheuttavan matalia ääniä. Mutta ulottuuko ne infraääni alueelle, ei osaa korvakuulolta sanoa...

JVO

Yksi helppo tapa tehdä itse infraääniä on painella (ei iskeä tai lyödä) vaikka nyrkillä ikkunan lasia. Oven avaaminen toimii myös. Kännykän omaa mikrofonia käyttävällä spektrometrisovelluksella näkyy selkeitä signaaleja 1-10 hertsin alueella.

Somesta bongasin n. nelimetrisen 2022 EB5 -nimisen asteroidin eilisestä iskeymästä tehdyn infraääniahavainnon: https://twitter.com/pgbrown/status/1502463988654821377