Perusperiaate on, että mitä pidempi valotusaika, sitä parempi

Kelit ovat tosiaan aika haasteellisia tähän aikaan vuodesta, mutta helmikuussa yleensä tilanne jo paranee. Pakkanen yleensä on ongelma lähinnä jalustan rasvojen ja akkujen suhteen.
Erilaisten kapeakaistasuodattimien avulla ei tarvitse tyytyä vain kuuttomiin öihin. Paremman puutteessa kuunvalossakin kyllä kuvaa ilman erikoissuodattimia, kunhan säätää valotusajan olosuhteiden mukaan ja valitsee kohteen, joka on mahdollisimman kaukana Kuusta. Kuvausdataa voi (ja kannattaa) myös kerätä eri öiltä, jolloin ei ole vain yhden illan olosuhteiden armoilla.
Modatulla järjestelmäkameralla tai astrokameralla Hevosenpääsumu ei nyt ihan tuhottoman mahdoton kohde ole. Kohteen haastava maine liittyy todennäköisesti erityisesti visuaalipuoleen. Kirkas Alnitak aiheuttaa kyllä usein kaikenlaisia heijastuksia kuviin.
"Huijauskeinoja" kirkkaiden kelien maksimaaliseen hyödyntämiseen ovat esimerkiksi etäohjattava kalusto tai nopea optiikka, itse hyödynnän tällä hetkellä jälkimmäistä. Alla joulupäivänä Celestron RASA 8 -kaukoputkella IDAS NBZ -kapeakaistasuodattimen läpi ottamani kuva, kokonaisvalotusaika 2h.
