Aloittelijan kaukoputki

Aloittaja Darlene, 07.12.2021, 23:56:59

« edellinen - seuraava »

Darlene

Hei kokeneemmat tähtitieteen harrastajat ja tähtitaivaan havainnoijat;

Mitä kaukoputkia suosittelisitte ensimmäiseksi tähtiharrastukseen? Tähän asti olen tuijotellut tähtitaivasta vain paljain silmin, mutta nyt olisi aika siirtyä myös laitteiden puolelle.  Toistaiseksi olen tutustunut näihin:
- Sky-Watcher Skymax-102, se aloittelijan kaukoputki, kannattaako ostaa? Hintakaan ei päätä huimaa.
- Bresser Pluto 114/500

Hintahaarukka voisi olla jotain 200 -800€ väliltä, mutta poikkeuksellisen hyvällä hinta-laatu suhteella voin ostaa kalliimmankin. Tähtiharrastus ei ole loppumassa ihan lähiaikoina, vaan tarkoitus olisi ostaa jotain mikä kantaa vuosien päähän ja tehot riittäisi vähän myöhempääkin käyttöä varten. Myös suosituksia kaukoputkia myyvistä asiantuntevista liikkeistä voi antaa.

Erämessuilla tuli vastaan kiikarimyyjä, joka kertoi että olisi kaukoputkia jotka käyvät niin tähtien kuin lintujenkin tarkkailuun. Oliko vain myyntipuhetta, vai liekö tällaisia "yhdistelmäputkia" olemassa, jotka oikeasti toimivat näihin eri käyttötarkoituksiin?

Toivottavasti en nyt tee etikettivirhettä tällä viestillä. Tarkoitus on tutkia foorumin ketjut tarkkaan aloittelijoiden kaukoputkivaihtoehtojen suhteen; mutta ihan mielelläni kuulen suoraan vastauksia hyvistä vaihtoehdoista.

Denniina

Itse lähtisin varmaan siitä liikkeelle, että katsoo oman alueen harrastustoimintaa koska näilläkin on omia laitteita joita todennäköisesti pääsee käyttämään. Jos välttämättä oman putken tahtoo niin sitten miettii että mitä sillä haluaa tehdä ja onko putkea mahdollista säilyttää jossain ulkona vai onko sitä kannettava joka ilta? Teen semmoisen oletuksen, että tähtisumujen valokuvaus ei ole suurin prioriteettisi vaan visuaalisesti havaita esm galakseja, planeettoja, kuuta. Ehkä ottaa pari kuvaakin silloin tällöin. Dobsonit ovat tähän hinta-laadultaan hyviä, kooksi ehkä 8 tai 10 tuumaa. Käytettynäkin näitä löytää. Itse olen enemmän tosin cassegrain-tyylisiin kaukoputkiin. Varsinkin joku pieni cassegrain on äärimmäisen helppoa kantaa, mutta myös loistava planeettojen havainnointiin. Sopivat myös lintuihin. Dobsonit ovat niihin vähän kömpelöitä.

Pappis

Komppaan Dennistä sillä erolla, että suosittelisin aloittamaan kalustohankinnat kiikareista. Ihan normaalit 7*50 tai korkeintaan 10*50 kiikarit. Niillä on hyvä alkaa opetella tähtihyppelyä kohteisiin. Joillain 15*70 kiikareilla se on jo vaikeampaa, ja ne tarvitsisivat myös jalustan. Kiikarit tai maakaukoputket sopivat molemmat kyllä sekä maanpäällisen luonnon että myös tähtien katseluun, mutta joissakin halvimmissa vehkeissä ei ole kovin hyvää valovoimaa, mikä on tärkeää tähtitaivaan alla. URSAn kaupasta löytyy myös nk. aloittelijan kiikaripaketti.

Samalla kävisit paikallisessa tähtiyhdistyksessä tutustumassa siihen, miltä eri kohteet näyttävät kaukoputkilla nähtynä. Ne eivät nimittäin ole lähelläkään niitä värikkäitä tähtivalokuvia, vaan aika paljon valjumpia. Siinä sivussa oppisit vähän myös sitä, mitä haluat kaukoputkeltasi pidemmän päälle ja millaisia kohteita lähinnä tykkäät. Ja tietenkin, jos astrokuvaus alkaa kiinnostaa, niin sitäkin voi tehdä moneen tyyliin. Nämä kaikki vaikuttavat kalustohankintoihin.

Harmaa Vaeltaja

Komppaan edellisiä, vasta vähän aikaa sitten sinun asemassasi olleena. Ensin pitää miettiä mitä sillä kaukoputkella haluaa tehdä, vasta sitten voi ostaa oikeanlaisen.

Kun/jos sitten olet ostamassa sitä ensimmäistä putkea, laittaisin painopisteen jalustaan. Kohtuulliset newtonit eivät ole kalliita, mutta ne on monesti laitettu paketeissa sellaiselle jalustalle että ihan katselustakin on ilo poissa kun kuva pomppii sinne tänne kun hipaisetkin putkea tai jalustaa. Ostaisin tukevan jalustan erikseen ja sitten siihen sen halvahkon ensimmäisen putken. Sitten kun haluaa paremman putken, niin vaihtaa vain sen, ei tarvitse uutta jalustaa heti.

Tuo tähtihyppely ja sen opettelu millä tahansa välineellä on minulle hieman ei-niin-tuttua, koska "oikaisin" tähtikarttasovellusten ja go-to:n avulla siihen että katson ensin läppäriltä/padiltä missä tähtitaivaalla haluamani kohde on ja siten käsken go-to jalustaa viemään putken suunta sinne. Samalla opin sen miten jalusta suunnataan ja kalibroidaan napaan ja miten ne koordinaatit, seuranta ja muu toimii, oli helppo siirtyä taivaan valokuvaamiseen kun oli nuo hallussa. Tokikaan useimpia ei kuvauspuoli kiinnosta yhtään ja katselu omin silmin on sitä hienointa, mutta itse tiesin että se on se tavoite. Kyllä sen tähtitaivaan oppi silläkin tavalla.

Kiikareista ja jalustasta olisin sitä mieltä että ihan mukavuuden vuoksi kannattaa niihin kiikareihin hommata jalustakiinnike, esim arca-swiss levykiinnityksellä ja sitten siihen sopiva monopodi. Väsyy kädet paljon vähemmän pitkissä tuijottelusessioissa kun on se keppi tukena.

Pappis

Itsellänikin on monopodi kiikareille.

Darlene

Kiitoksia vastauksista! Hyvät kiikarit löytyvät jo, ja niillä on tähtitaivasta tutkittu. Tähtitiedeyhdistyksessä olen pyörinyt vuodesta 2016 ja kaukoputkeen katsottu monet kerrat. Harmillisesti yhdistyksen toiminta seis jo toista vuotta pandemian vuoksi.

Totta on, että jalusta merkitsee ja se, mitä aikoo katsoa. Kuu, planeetat ja tähdet kiinnostavat. Kaukaisia tähtisumuja en ole vielä kuvaamassa.

Harmaa Vaeltaja

Lainaus käyttäjältä: Darlene - 08.12.2021, 13:11:13
Kiitoksia vastauksista! Hyvät kiikarit löytyvät jo, ja niillä on tähtitaivasta tutkittu. Tähtitiedeyhdistyksessä olen pyörinyt vuodesta 2016 ja kaukoputkeen katsottu monet kerrat. Harmillisesti yhdistyksen toiminta seis jo toista vuotta pandemian vuoksi.

Totta on, että jalusta merkitsee ja se, mitä aikoo katsoa. Kuu, planeetat ja tähdet kiinnostavat. Kaukaisia tähtisumuja en ole vielä kuvaamassa.

Sky-Watcher EQ5 + joku perus 6"-8" newton? menee tuohon sinun hintahaarukkasi ylärajan alle. EQ5:een saa go-to:n asennettua jälkikäteen jos alkaa sitä haluamaan ja putken saa päivitettyä parempaan kun sen aika tulee.

spuge

Lainaus käyttäjältä: Darlene - 07.12.2021, 23:56:59
Erämessuilla tuli vastaan kiikarimyyjä, joka kertoi että olisi kaukoputkia jotka käyvät niin tähtien kuin lintujenkin tarkkailuun. Oliko vain myyntipuhetta, vai liekö tällaisia "yhdistelmäputkia" olemassa, jotka oikeasti toimivat näihin eri käyttötarkoituksiin?

Apokromaattiset / ED linssiputket soveltuvat erittäin hyvin lintujen tarkkailuun. Katselupäähän tarvitsee silloin myös kääntöprisman, että kuva näkyy oikein päin. APO -putket ovat kuitenkin melko hinnakkaita ja vaikka ovat myös astro-käytössä erinomaisia, niin samalla rahalla saa kyllä selvästi suuremman peiliputken. Pientä APO -putkea on toisaalta helppo kuljettaa havaintopaikalle eikä se vaadi yhtä jämäkkää jalustaa kuin suuret peiliputket. Apokromaattiset putket soveltuvat hyvin myös valokuvaamiseen.

Itse käytän WO:n Megrez 72 -putkea aika usein lintuputkena ja se toimii hommassa erinomaisesti. Myös esim. 600mm F7.5 ED putket toimivat hyvin tarkoituksessa.



WO Megrez 72/432, SW SkyMax 180/2700

Tommi L

#8
Taivaan kohteiden koot ja kirkkaudet vaihtelevat melkoisesti ja sen mukana vaihtelevat myös välineet, joilla niitä kannattaisi havaita. Useimmat tähtisumut ja galaksit ovat hyvin himmeitä, mutta jotkut laajimmista sumuista saattavat levittäytyä jopa parin asteen leveydelle taivaalla. Näiden havaitseminen vaatii mahdollisimman valosaasteettoman yötaivaan ja valovoimaisen kaukoputken (tai kiikarit). Kun pyritään mahdollisimman suureen valovoimaan, niin on tingittävä suurennuksesta, mikä on monesti toissijainen asia laajoja syväntaivaan kohteita havaittaessa. Tällöin hyvä ja edullinen valinta on lyhytpolttovälinen Newton -mallinen peiliputki, jonka mukana tyypillisesti tulevat 20-25 mm okulaarit tarjoavat varsin suuren valovoiman, eikä okulaarien osalta lisäinvestointeihin ole tarvetta. Tuo mainitsemasi Bresser Pluto on juuri tällainen putki.

Taas planeetat ovat kirkkaita, mutta niiden läpimitta taivaalla on suurimmillaankin kaariminuutin (eli 1/60 asteen) luokkaa. Näitä ei siis ihan samoilla välineillä kannata havaita kuin sumuja tai galakseja. Tällöin hyvä valinta voisi olla juuri Maksutov-mallinen pitkäpolttovälinen putki, kuten Skymax. Nämä tarjoavat suuren suurennuksen, jolla planeettojen kaasuvyöhykkeet saadaan hyvissä olosuhteisissa näkyviin. Jos mukana tulevien okulaarien suurennus ei riitä, niin voi hankkia barlow-linssin, jolla suurennusta voidaan entisestään kasvattaa.

Voisi kuitenkin todeta, että lähes mikä tahansa putki soveltuu jollain tapaa sekä sumujen että planeettojen havainnointiin, mutta saattaa vaatia lisäinvestointeja. Esimerkiksi jos Skymaxilla haluat saavuttaa mahdollisimman suuren valovoiman sumujen havaitsemiseen, ei putken mukana tulevat okulaarit riitä, vaan tarvitset vähintään 35-40 mm okulaarin, joista laadukkaimmat maksavat jonkin verran. Vastaavasti lyhytpolttovälisellä Newtonilla planeettojen havainnointi vaatii investoinnin esimerkiksi pieneen 4-5 mm okulaariin tai barlow-linssiin, kenties jopa molempiin. Pienellä okulaarilla tihrustaminen ei välttämättä ole myöskään yhtä miellyttävää kuin isolla, mutta varmasti tottumiskysymys.
Celestron C8, Celestron EdgeHD 800, Esprit 100ED, Askar FRA400
iOptron CEM70, iOptron CEM26, Celestron AVX
ASI294MM, ASI183MM, ASI174MM, ASI120MM